ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠΟΥ: Τα κρούσματα της Όμικρον δεν έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους

Oi χώρες να χαράξουν τη δική τους πορεία εξόδου από την πανδημία και να μην ακολουθήσουν τυφλά άλλες χώρες ως προς τη χαλάρωση των μέτρων

Kathimerini.gr

Πολλές χώρες δεν έχουν φτάσει στην κορύφωση των κρουσμάτων της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του θα πρέπει να χαλαρώσουν σταδιακά, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Covid-19, Μαρία βαν Κέρκοβ.

Ο επικεφαλής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, προέτρεψε τις χώρες να χαράξουν τη δική τους πορεία εξόδου από την πανδημία και να μην ακολουθήσουν τυφλά άλλες χώρες ως προς τη χαλάρωση των μέτρων.

«Αν ανοίξετε τις πόρτες γρήγορα, καλύτερα να μπορείτε να τις κλείσετε και πολύ γρήγορα», δήλωσε.

Γκεμπρεγέσους: «Επικίνδυνη» η εκτίμηση ότι βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι θα ήταν επικίνδυνο να κάνει κάποιος την εκτίμηση ότι η υψηλής μεταδοτικότητας μετάλλαξη Ομικρον είναι η τελευταία παραλλαγή που θα εμφανισθεί και ότι ο κόσμος βρίσκεται στην τελευταία φάση της πανδημίας.

Σημείωσε ωστόσο ότι είναι πιθανή η έξοδος φέτος από την οξεία φάση της πανδημίας, κατά την οποία η Covid-19 συνιστά έκτακτη κατάσταση παγκοσμίων διαστάσεων, εάν χρησιμοποιηθούν στρατηγικές και εργαλεία όπως τα εμβόλια και τα τεστ κατά συνολικό τρόπο.

Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ στην «Κ»: Η Όμικρον πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία μετάλλαξη που βλέπουμε

«Αν και η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια από Δέλτα, παραμένει ένας επικίνδυνος ιός, ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Η Όμικρον έχει σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης, που σημαίνει ότι εξαπλώνεται ταχύτερα από τη Δέλτα. Η μετάδοση έχει συμβεί ακόμη και μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν ιστορικό προηγούμενης μόλυνσης. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί να αποφεύγει την ανοσία», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tarik Jasarevic και υπογράμμισε πως «ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξελίσσεται και δεν γνωρίζουμε πώς θα μοιάζει η επόμενη παραλλαγή. Αλλά η Όμικρον πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία μετάλλαξη που βλέπουμε».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ τόνισε επίσης ότι οι κυβερνήσεις «θα πρέπει να εστιάσουν στη μείωση της μετάδοσης και στην αύξηση της κάλυψης των εμβολίων». «Μέχρι τα μέσα του 2022 κάθε χώρα θα πρέπει να έχει εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού της. Αυτό θα πρέπει να είναι ο στόχος των κυβερνήσεων. Μπορούμε να τερματίσουμε την οξεία φάση της πανδημίας εάν εμβολιάσουμε τους πληθυσμούς, ξεκινώντας με εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο», υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση