ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Politico: Γιατί το Βέλγιο μπορεί να οδεύει προς διάσπαση

Παρότι οι σκληρές μάχες μεταξύ του φλαμανδόφωνου βορρά και του γαλλόφωνου νότου έχουν ηρεμήσει τα τελευταία χρόνια, το κόμμα Vlaams Belang επιδιώκει μια ανεξάρτητη Φλάνδρα

Το μικρό δυτικοευρωπαϊκό κράτος που φιλοξενεί την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα του αντιμετωπίζει εδώ και καιρό, πολιτικά ζητήματα. Το Βέλγιο κατέχει άλλωστε το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο διάστημα που χρειάστηκε για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού, με πάνω από 500 ημέρες.

Πλέον, οι υποβόσκουσες εντάσεις μεταξύ της ολλανδόφωνης Φλάνδρας, στο βορρά, και της γαλλόφωνης Βαλλονίας στο νότο της χώρας απειλούν να πυροδοτήσουν μια πολύ μεγαλύτερη κρίση.

Οι εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2024. Σύμφωνα με την ανάλυση των υφιστάμενων δημοσκοπήσεων από το POLITICO, το ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang (Φλαμανδικό Συμφέρον) – το οποίο θέλει να καταστήσει τη Φλάνδρα, ανεξάρτητο κράτος – είναι πλέον η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Ο ηγέτης του κόμματος Τομ Βαν Γκρίκεν έχει ξεκάθαρη θέση όσον αφορά τα σχέδιά του για ανεξαρτησία σε περίπτωση νίκης του. «Βρισκόμαστε σε έναν αναγκαστικό γάμο, στο Βέλγιο όπως το ξέρουμε σήμερα. Αν ένας από τους δύο θέλει διαζύγιο, θα το συζητήσουμε ως ενήλικες … πρέπει να καταλήξουμε σε έναν συντεταγμένο διαχωρισμό. Σε περίπτωση που αρνηθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τότε θα προχωρήσουμε μονομερώς», ανέφερε πρόσφατα.

Οι σκληρές μάχες μεταξύ του φλαμανδόφωνου βορρά και του γαλλόφωνου νότου είχαν -παρόλα αυτά- καταλαγιάσει τα τελευταία χρόνια. Πλέον, οι Φλαμανδοί πολίτες, που κάποτε θεωρούνταν «παραγκωνισμένοι» έναντι των γαλλόφωνων ομολόγων τους, έχουν πλέον τα γλωσσικά δικαιώματα και τις πολιτικές αρμοδιότητες που ζητούσαν εδώ και καιρό. Ωστόσο το κόμμα Vlaams Belang δεν έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για στήριξη αποκλειστικά στην πολιτική του υπέρ της ανεξαρτησίας.

Μεταναστευτικό

Το Βέλγιο δημιουργήθηκε με έναν χαοτικό, απρογραμμάτιστο τρόπο – «en stoemelings», στη διάλεκτο των Βρυξελλών. Θα μπορούσε το τέλος της χώρας να επέλθει τυχαία ως απόρροιά της ανησυχίας των πολιτών για το μεταναστευτικό; αναφέρει το Pοlitico.

Σημειώνεται δε ότι το Βέλγιο είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλη εισροή αιτούντων άσυλο, με αριθμό αφίξεων που προσομοιάζει με εκείνον της μεταναστευτικής κρίσης του 2015. Στη Φλάνδρα, το μεταναστευτικό ζήτημα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, είναι η βασική ανησυχία που απασχολεί τους ψηφοφόρους.

Οι δυνητικοί ψηφοφόροι του Vlaams Belang θεωρούν το μεταναστευτικό ως το σημαντικότερο πολιτικό ζήτημα, ακολουθούμενο από την αύξηση της φορολογίας και την γενικότερη εικόνα της οικονομίας. Σύμφωνα δε, με έρευνα που επικαλείται το POLITICO η μεταρρύθμιση του βελγικού κράτους τους απασχολεί σε πολύ μικρότερο βαθμό.

O δρόμος προς το διαζύγιο

Η στρατηγική του Βαν Γκρίκεν έχει ως στόχο, για τις εκλογές του επόμενου Ιουνίου, να καταστήσει το Vlaams Belang το μεγαλύτερο κόμμα στη Φλάνδρα. Αυτό θα του δώσει το προνόμιο να επιλέξει τον εταίρο του για τη φλαμανδική κυβέρνηση. Το ιδανικό κόμμα για να συνεργαστεί μαζί του θα είναι το N-VA (Νέα Φλαμανδική Συμμαχία).

Μια τέτοια κίνηση, εξηγεί το POLITICO, θα έσπαγε άτυπη δέσμευση του βελγικού πολιτικού κατεστημένου να μην κυβερνήσει με την ακροδεξιά. Ακόμη και αν το N-VA έκανε το μοιραίο βήμα να συμμαχήσει, η γαλλόφωνη πλευρά της βελγικής πολιτικής είναι πιθανό να μην παραστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον στο πρώτο στάδιο.

Την ίδια ώρα, εντός του N-VA υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και διαφωνίες για το εάν θα πρέπει να συνεργαστούν.

Στις εκλογές του επόμενου έτους εκτιμάται ότι η περαιτέρω αποδυνάμωση των κομμάτων του κέντρου θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικού συνασπισμού. O Ιβάν Ντε Βάντερ, βετεράνος πολιτικός δημοσιογράφος, φοβάται ότι αυτό θα προκαλέσει έναν φαύλο κύκλο. «Οι περισσότεροι άνθρωποι παρατηρούν τη φλαμανδική κυβέρνηση, επειδή μπορείς κάποιος να εξηγήσει τις κινήσεις που κάνει με κατανοητούς όρους σκακιού», είπε.

Πηγή: POLITICO

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ