Στο ξεχασμένο (;) λόγω της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία σκάνδαλο Partygate με πρωταγωνιστή τον Μπόρις Τζόνσον αναφέρεται δημοσίευμα του Politico, υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος στο ανατολικό άκρο της Ευρώπης έστειλε την υπόθεση στις… πίσω σελίδες και φαίνεται να λειτουργεί ευνοϊκά για τον Βρετανό πρωθυπουργό, αλλά και εκφράζοντας επιφυλάξεις για το αν αποκλείεται το ζήτημα να ανακινήσει προβλήματα για τον ηγέτη των Τόρις.
Ένα νέο επεισόδιο του σίριαλ κατεγράφη την Τρίτη, με την επιβολή προστίμων σε 20 άτομα για συμμετοχή στις συγκεντρώσεις στην πρωθυπουργική εστία, εν μέσω lockdown. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική εξέλιξη, από τότε που ξέσπασε το εν λόγω σκάνδαλο στη Βρετανία.
Όπως σχολιάζει το Politico, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «παραμέρισε» από το προσκήνιο την υπόθεση, που για αρκετούς θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στο πολιτικό τέλος του Τζόνσον. Και αυτό γιατί αρκετοί βουλευτές των Τόρις, που θα έθεταν ζήτημα ηγεσία της παράταξης, αλλά και παραμονής του Τζόνσον στον πρωθυπουργικό θώκο, ξανασκέφτηκαν την κατάσταση υπό τα νέο δεδομένα, εκτιμώντας ότι εν μέσω πολέμου δεν είναι η κατάλληλη ώρα για αλλαγή ηγεσίας.
Ωστόσο, προστίθεται στο δημοσίευμα, η επιβολή των προστίμων επανέφερε τα φώτα της δημοσιότητας σε μια υπόθεση που η Ντάουνινγκ Στριτ ήθελε να ξεχαστεί, εγείροντας, παράλληλα, νέα ερωτήματα για το μέλλον του Βρετανού πρωθυπουργού.
Οι πληροφορίες σχετικά με τις ποινές είναι ακόμη περιορισμένες, με την αστυνομία να λέει ότι δεν θα κατονομάσει τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο, ούτε σε ποιες συγκεντρώσεις ήταν παρόντα. Τα άτομα αυτά ίσως να μην είναι καν υποχρεωμένα να δηλώσουν ότι τους επιβλήθηκε πρόστιμο, ενώ η κυβέρνηση δεν αναμένεται να προβεί σε κανένα σχόλιο (επιθυμώντας ασφαλώς να κρατήσει μακριά από το προσκήνιο την υπόθεση). Η Ντάουνινγκ Στριτ, άλλωστε, επιβεβαίωσε ότι δεν θα παράσχει πληροφορίες για κανέναν εμπλεκόμενο, εκτός του ίδιου του Τζόνσον και του επικεφαλής των δημοσίων υπηρεσιών, Σάιμον Κέις.
«To partygate ξεθώριασε μπροστά στον πόλεμο»
Από την πλευρά τους, οι περισσότεροι βουλευτές των Συντηρητικών συμφωνούν ότι θα τηρήσουν στάση αναμονής, έως ότου προκύψει (αν συμβεί αυτό) πρόστιμο στον ίδιο τον Βρετανό πρωθυπουργό, κάτι που, πάντως, θα μπορούσε να πάρει μήνες. Πολλοί εκτιμούν ότι ο τελευταίος θα ξεπεράσει το σκάνδαλο, από τη στιγμή που η κατάσταση στην Ουκρανία κλιμακώνεται δραματικά.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση βουλευτή των Τόρις, ο οποίος στο παρελθόν είχε ασκήσει έντονη κριτική στον Τζόνσον για την υπόθεση: «Υπάρχει η αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική περίοδο τεκτονικών αλλαγών και ο πρωθυπουργός ηγείται με σωστό τρόπο μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό. Θεωρώ ότι η σημασία του partygate έχει ξεθωριάσει», είπε, προσθέτοντας πως η ίδια αίσθηση επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και στις τοπικές αρχές – κάτι σημαντικό, καθώς είναι βέβαιο ότι οι βουλευτές θα τις συμβουλεύονταν πριν προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση αμφισβήτησης του Τζόνσον.
«Αν διεξαγόταν τώρα μια διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, θα τον στήριζα, γιατί αλλιώς θα παίζαμε το παιχνίδι του Πούτιν», είπε από την πλευρά του ο Άντριου Μπρίτζεν, ένας βουλευτής των Συντηρητικών που είχε στηρίξει το σχέδιο πρότασης μομφής κατά του Τζόνσον. Υπερθεματίζοντας στα παραπάνω, υπάρχει και η άποψη κάποιων ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ντάουνινγκ Στριτ και του κόμματος των Τόρις έχουν βελτιωθεί αισθητά, μετά από έναν «παρασκηνιακό» ανασχηματισμό που έγινε τον περασμένο μήνα.
Το «brand» του Τζόνσον έχει αμαυρωθεί
Παρόλα αυτά, υπάρχει και η αντίθετη οπτική, προσθέτει το Politico. O πόλεμος μπορεί να ενίσχυσε τη θέση του Τζόνσον, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να αλλάξει. Ένα άλλο υψηλό στέλεχος των Τόρις προειδοποίησε ότι κανένας δεν θα πρέπει να συμπεράνει ότι αποκλείεται αυτή τη στιγμή μια ανακίνηση του κλίματος αμφισβήτησης για τη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού.
Στην ίδια κατεύθυνση, ο Τζέιμς Τζόνσον, ιδρυτής της δημοσκοπικής εταιρείας JL Partners υποστηρίζει ότι η εικόνα «της ανάκαμψης λόγω Ουκρανίας» για τον πρωθυπουργό δεν ανταντακλάται στο δημόσιο αίσθημα.
«Οι έρευνες δείχνουν το ίδιο πράγμα σταθερά από τον Ιανουάριο: το όνομα του Μπόρις Τζόνσον έχει αμαυρωθεί και οι συνέπειες του partygate διαδραματίζουν ακόμη σημαντικό ρόλο», αναφέρει. «Το συναντάμε συνεχώς, κάθε φορά που ρωτάμε για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό – περισσότερο απ΄ό,τι για την Ουκρανία», προσθέτει.
Παράλληλα, συμπληρώνει το Politico, η επιβεβαίωση (μέσω των προστίμων) ότι αξιωματούχοι όντως παραβίασαν τους κανόνες, εγείρει το ερώτημα αν ο Τζόνσον παραπλάνησε τη βρετανική Βουλή, όταν είχε ισχυριστεί ενώπιον των βουλευτών το αντίθετο. Και η παραπλάνηση της Βουλής παραδοσιακά αποτελεί στη Βρετανία λόγο παραίτησης.
Σε αυτό στάθηκε και ο Άντριου Μίτσελ, πρώην μέλος του υπουργικού συμβουλίου, σε πρόσφατη συνεδρίαση με αντικείμενο τη διαφθορά: «Αν τη γλιτώνεις ενώ έχει πει ψέματα στο βήμα της Βουλής, αυτό υπονομεύει όλες μας τις πολιτικές ελευθερίες, τα δικαιώματά μας και το κοινοβούλιο, κατά την άποψή μου, πρέπει να ακολουθήσει μια πολύ πιο σκληρή γραμμή», είπε.
Τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα θολό κλίμα, το οποίο, ωστόσο, είναι σαφώς πιο ευνοϊκό για τον Τζόνσον, συγκριτικά με μερικές εβδομάδες πριν. Μέσα σε όλα έρχεται και η διακοπή δύο εβδομάδων των εργασιών του κοινοβουλίου λόγω του Πάσχα των Καθολικών, κάτι που θα συμβάλλει στην εκτόνωση της κατάστασης ακριβώς τη στιγμή που το ζήτημα άρχισε να επανέρχεται στο προσκήνιο και χωρίς καμία ένδειξη για το πότε η αστυνομική έρευνα θα ολοκληρωθεί ή θα οδηγήσει σε νέα πρόστιμα.
Πηγή: Politico