ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στον Ορμπαν σκοντάφτει η βοήθεια στο Κίεβο

Ουγγρικό βέτο για το πακέτο 50 δισ. ευρώ της Ε.Ε. και τις διαπραγματεύσεις ένταξης – «Παγωμένα» και τα 60 δισ. δολ. των ΗΠΑ

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος η Ουκρανία να μη λάβει την πολυπόθητη έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης που εισηγείται η Κομισιόν, ύψους 50 δισ. ευρώ, κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 14-15 Δεκεμβρίου, κυρίως λόγω του βέτο που προβάλλει και για τα δύο ζητήματα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν.

Λίγες μόνον ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη Βουδαπέστη, ο Ορμπαν όχι μόνον δεν άλλαξε στάση, αλλά επανέλαβε μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ την Κυριακή την αντίθεσή του στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε., επιβεβαιώνοντας ότι προτίθεται να «εκτροχιάσει» τη σύνοδο κορυφής. «Είναι ξεκάθαρο ότι η πρόταση της Κομισιόν για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. είναι αβάσιμη και με ανεπαρκή προετοιμασία. Δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτή, στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ορμπαν, ενώ στο σχετικό βίντεο της ανάρτησης επιτίθεται ευθέως στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέροντας ότι επιθυμεί «να καταπιούμε την ένταξη της Ουκρανίας, χωρίς να αξιολογεί τις επιπτώσεις για τους Ευρωπαίους φορολογουμένους και τους αγρότες».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται το διαφαινόμενο πλέον αδιέξοδο, ενώ Ευρωπαίος διπλωμάτης αναρωτήθηκε πρόσφατα σε συνομιλία μας για τα κίνητρα του Ορμπαν: «Θέλει να τα τινάξει όλα στον αέρα ενόψει ευρωεκλογών; Περισσότερα χρήματα; Να παίξει το παιχνίδι της Μόσχας, ή όλα αυτά μαζί;».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι –χωρίς να μπορούν να απαντήσουν στα εν λόγω εύλογα ερωτήματα– περιγράφουν τον Ορμπαν ως «μονομάχο» σε γήπεδο ποδοσφαίρου, που παίζει στην κυριολεξία μόνος του έναντι όλων. Προκειμένου πάντως να τον πείσουν να υποχωρήσει την τελευταία έστω στιγμή, η Κομισιόν, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους, προτίθεται να «απελευθερώσει» έως και 10 δισ. ευρώ προς τη Βουδαπέστη, λόγω κάποιων μεταρρυθμίσεων που πέρασαν πρόσφατα για την ενίσχυση της δικαστικής ανεξαρτησίας. Οι Ούγγροι όμως επιμένουν ότι το ζήτημα των 50 δισ. που «μπλοκάρουν» δεν έχει σχέση με τα «παγωμένα» κονδύλια που συνδέονται με το κράτος δικαίου.

Σε σχέση πάντως με το οικονομικό πακέτο στήριξης της Ουκρανίας, ο Βίκτορ Ορμπαν δεν είναι ακριβώς μόνος του, καθώς και άλλα κράτη-μέλη έχουν εκφράσει ενστάσεις, αφού η σχετική συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (MFF), όπου αρκετοί διεκδικούν αύξηση κονδυλίων για εγχώριες ανάγκες, όπως αντιμετώπιση μεταναστευτικού ή ζημιών από φυσικές καταστροφές λόγω κλιματικής κρίσης, με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο να παραδέχεται ότι μια συμφωνία και για το ζήτημα αυτό θα είναι «πολύ, πολύ δύσκολη». Στο μεταξύ, και η πρόταση της αμερικανικής διοίκησης υπό τον Τζο Μπάιντεν για οικονομική ενίσχυση του Κιέβου ύψους 60 δισ. δολαρίων δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Κογκρέσο, κάτι που ανησυχεί τις Βρυξέλλες.

 

Ελλειψη προόδου σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη ενίσχυση της Ουκρανίας από την πλευρά της Ε.Ε. και ξεχωριστά των 20 δισ. ευρώ για τη διάθεση οπλικών συστημάτων, όπως και ενδεχόμενο «μπλοκάρισμα» για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για το Κίεβο, όχι μόνο σε επίπεδο συμβολισμών, αλλά και επειδή υπάρχει ορατός κίνδυνος οικονομικής του κατάρρευσης.

«Η στιγμή της αλήθειας»

Ευρωπαίος αξιωματούχος σε σχετική ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες τόνισε πρόσφατα ότι «δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε την Ουκρανία να πτωχεύσει». «Πρόκειται για τη στιγμή της αλήθειας. Εάν λέμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή τη δέσμευσή μας», είπε χαρακτηριστικά και ενώ ήδη υπάρχει ανησυχία στη Δύση –που πλέον εκφράζεται ανοιχτά– για την εξέλιξη του πολέμου. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο ARD το περασμένο Σάββατο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μάλιστα, προειδοποίησε ότι η Συμμαχία θα πρέπει να προετοιμάζεται για «κακές ειδήσεις» από το ουκρανικό μέτωπο, ενώ την ίδια μέρα –καθόλου τυχαία– το πρωτοσέλιδο του Economist είχε χαρακτηριστικό τίτλο: «Κερδίζει τον πόλεμο ο Πούτιν;».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ