REUTERS, A.P.
Κρίσιμες διαγράφονται οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς ο ρωσικός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις του για την κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ακυρώσει τα σχέδια των Ουκρανών για αντεπίθεση στο νότιο μέτωπο με στόχο την ανακατάληψη της Χερσώνας.
Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο από ρωσικούς βομβαρδισμούς, που απλώθηκαν σε εννέα περιοχές της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Κίεβο.
«Κόλαση» στο Ντονμπάς
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε ως «κόλαση» το σφυροκόπημα του ουκρανικού στρατού από τους Ρώσους στο Ντονμπάς και ιδιαίτερα στην πόλη Αβντίκα και στο οχυρωμένο χωριό Πίσκι, όπου, όπως αναγνωρίζει το Κίεβο, οι επιτιθέμενοι έχουν σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες ημέρες.
Παράλληλα, ισχυρές εκρήξεις έπληξαν τη νότια πόλη Μικολάγεφ, που προστατεύει την Οδησσό από τα ρωσικά στρατεύματα, ενώ εξήντα ρουκέτες δέχθηκε η Νικόπολη, που βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο, στην απέναντι όχθη από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το οποίο έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό. Ο Ουκρανός στρατηγός Ολέξι Γκρόμοφ εκτιμούσε χθες πως η Ρωσία ενδέχεται να επιτεθεί τις επόμενες ημέρες στο νότιο μέτωπο για να προλάβει τη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού προς την κατεύθυνση της Χερσώνας. Από την πλευρά του, ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, εκτιμούσε ότι η εντατικοποίηση των ρωσικών επιθέσεων στο Ντονέτσκ και στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, έχει χαρακτηριστικά αντιπερισπασμού ώστε να εμποδιστεί η ουκρανική αντεπίθεση στον Νότο. Ενισχυμένοι από τα οπλικά συστήματα της Δύσης, οι Ουκρανοί προχώρησαν και αυτοί σε βομβαρδισμούς, με τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονέτσκ να καταγγέλλουν ότι πέντε άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από πυραύλους που έπεσαν στο κέντρο της πόλης. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε χθες τον ουκρανικό στρατό ότι έθεσε αμάχους σε κίνδυνο δημιουργώντας στρατιωτικές βάσεις μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία, εξαπολύοντας επιθέσεις από κατοικημένες περιοχές. Το γεγονός ότι βρίσκονταν σε θέση άμυνας δεν τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τόνισε η γενική γραμματέας της οργάνωσης, Ανιές Καλαμάρ.
Με συνέντευξή του στην εφημερίδα South China Morning Post, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι επιδιώκει να συζητήσει με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ για την ουκρανική κρίση και πρότεινε να παρέμβει η Κίνα, «ένα πολύ ισχυρό κράτος, με δυνατή οικονομία, που μπορεί να επηρεάσει πολιτικά και οικονομικά τη Ρωσία», για τον τερματισμό του πολέμου. Στο Κρεμλίνο, ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι η συμφωνία για άρση αποκλεισμού των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών, που συνομολογήθηκε ύστερα από μεσολάβηση της Τουρκίας, δεν ήταν «μια κι έξω» και εξέφρασε την ευχή ο μηχανισμός που δημιουργήθηκε να συνεχίσει να λειτουργεί στο μέλλον.