ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικά drones κατέστρεψαν σιλό σε λιμάνια

Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Πούτιν να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση και να σκεφτεί την επιστροφή στη συμφωνία σιτηρών

Kathimerini.gr

Στόχος έγινε χθες για άλλη μια φορά η περιοχή της Οδησσού, την οποία η Ρωσία «σφυροκοπά» αδιάκοπα εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες, μετά την αποχώρηση της τελευταίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών στον υπόλοιπο κόσμο. Συγκεκριμένα, νωρίς χθες το πρωί, ρωσικά drones επιτέθηκαν σε μεγάλη αποθήκη φύλαξης σιτηρών στο παραποτάμιο λιμάνι Ισμαήλ, οι εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται πάνω στον Δούναβη, δίπλα στα σύνορα με τη Ρουμανία.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το πολυώροφο κτίριο να τυλιχτεί στις φλόγες και να καταστραφούν μεγάλες ποσότητες σιτηρών που προορίζονταν για την Κίνα, το Ισραήλ και την Αφρική, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Ολεξαντρ Κουμπράκοφ. «Σχεδόν 40.000 τόνοι καταστράφηκαν. Ο κόσμος πρέπει να αντισταθεί. Η επίθεση στα ουκρανικά λιμάνια αποτελεί απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός. Η Ρωσία δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο σχετικά με το γεγονός.

Αν και η Ρωσία έχει τυπικά αποσυρθεί από τη συμφωνία για την εξαγωγή, γεγονός που «μπλοκάρει» ντε φάκτο τα ουκρανικά σιτηρά από το να εξέλθουν από τη Μαύρη Θάλασσα, γίνονται έντονες προσπάθειες να μεταπειστεί. O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τηλεφωνικά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν λίγες ώρες μετά την επίθεση στην αποθήκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, ο Ερντογάν ζήτησε από τον Πούτιν να μην προβεί σε ενέργειες που μπορούν να «κλιμακώσουν την ένταση του πολέμου», ενώ του ζήτησε να σκεφτεί την περίπτωση να επιστρέψει στη συμφωνία, την οποία αποκάλεσε «γέφυρα για την ειρήνη». Η Τουρκία έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια να βρεθεί μία λύση ώστε η Ρωσία να άρει τους περιορισμούς και τα ουκρανικά σιτηρά να μοιραστούν ξανά στον κόσμο. Σύμφωνα με την ως άνω ανακοίνωση, ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε επιπλέον να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και να συνομιλήσει από κοντά με τον Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να έχει επισημοποιηθεί κάποια ημερομηνία.

 

Ασκήσεις στη Βαλτική

Παράλληλα με αυτά, η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινάει ναυτικές ασκήσεις στη Βαλτική Θάλασσα, η οποία περιβάλλεται σχεδόν αποκλειστικά από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ (η Σουηδία αναμένεται από τους περισσότερους διεθνείς παρατηρητές να ενταχθεί σύντομα). Η άσκηση Ocean Shield-2023 θα περιλαμβάνει συνολικά τουλάχιστον 50 πλοία πολλών τύπων και θα απασχολήσει σχεδόν 6.000 στρατιώτες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Κατά τη διάρκειά της οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν στην υπεράσπιση θαλάσσιων θέσεων, στη μεταφορά στρατού και οπλισμού και στην προστασία των ακτογραμμών. Η Μόσχα έχει προχωρήσει κι άλλες φορές στο παρελθόν σε αντίστοιχες ασκήσεις, τις περισσότερες φορές προς απάντηση ανάλογων γυμνασίων.

Η μεγαλύτερη πτώση

Ο πόλεμος έχει σοβαρό δημογραφικό αντίκτυπο στην Ουκρανία, εξέλιξη που καταγράφεται και στη μείωση του αριθμού των γεννήσεων που φαίνεται να έχει πέσει κατά 28% από την έναρξή του πριν από ενάμιση χρόνο, όπως επιβεβαιώνει ο ουκρανικός ιστότοπο ανάλυσης δεδομένων Opendatabot. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση στον αριθμό των γεννήσεων από τότε που η Ουκρανία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991 και αποτελεί μία πολύ δυσοίωνη εξέλιξη για τη δημογραφία της χώρας.

Πλέον, καταγράφονται κατά μέσο όρο 16.000 γεννήσεις τον μήνα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός πριν από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 βρισκόταν γύρω στα 22.000 βρέφη μηνιαίως, σύμφωνα πάντα με τον ως άνω ιστότοπο. Η προηγούμενη φορά που ο ρυθμός των γεννήσεων είδε απότομη και σημαντική μείωση ήταν το 2015, μετά την εισβολή ξανά της Ρωσίας στην Κριμαία και την επακόλουθη κατάληψη της Χερσονήσου. Τότε η ετήσια μείωση που σημειώθηκε άγγιξε το 12%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kyiv Independent, η «καταστροφική» πτώση στον αριθμό των γεννήσεων αναμένεται να διατηρηθεί για πολύ καιρό. Το 2030, είναι πιθανό ο ουκρανικός πληθυσμός να μειωθεί από 41 εκατ. σήμερα σε λιγότερο από 35 εκατ., ενώ ακόμα και πριν από τον πόλεμο ο ΟΗΕ προειδοποιούσε πως μέχρι το 2050 ο πληθυσμός θα μπορούσε να μειωθεί μέχρι και στο μισό.

Στέλνει στρατό στα σύνορα

Η κυβέρνηση της Πολωνίας κατήγγειλε αργά το βράδυ της Τρίτης παραβίαση του εναέριου χώρου της από πολεμικά ελικόπτερα της γειτονικής Λευκορωσίας και στέλνει εσπευσμένα στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά για «ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας». Από τη μεριά της, η Λευκορωσία, στενή σύμμαχος του προέδρου Πούτιν, αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε πως η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ και θερμή υποστηρίκτρια των Ουκρανών, εφηύρε την κατηγορία ώστε να δικαιολογήσει μια μετακίνηση του στρατού της. Πριν από λίγες ημέρες, η πολωνική κυβέρνηση είχε στείλει ξανά στρατό στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, αντιδρώντας στην πληροφορία πως μαχητές της Wagner βρίσκονταν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της περιοχής και εκπαίδευαν Λευκορώσους κομάντο. Αν και σχετικά με την πιο πρόσφατη παραβίαση ο πολωνικός στρατός είχε αρχικά υποστηρίξει ότι δεν συνέβη ποτέ, λίγες ώρες αργότερα δήλωσε πως τελικά το πολεμικό ελικόπτερο είχε περάσει «πετώντας σε πολύ χαμηλό ύψος, που είναι δύσκολο να ανιχνευθεί από τα ραντάρ». «Μάλλον στο ενδιάμεσο συμβουλεύτηκαν τα υπερπόντια αφεντικά τους», σχολίασε σκωπτικά το λευκορωσικό υπουργείο Αμυνας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση