ΠΗΓΗ: Reuters
Oι Ρώσοι στρατιώτες εγκατέλειψαν εδώ και εβδομάδες την Μπαλακλίια της Ουκρανίας, αφήνοντας παντού ορατά ίχνη της παρουσίας τους. Σε ένα μουχλιασμένο υπόγειο καταφύγιο, όπου στεγαζόταν η διοίκηση της μονάδας, βλέπεις πεταμένα και καμένα εκατοντάδες έγγραφα. Σε ένα τετράδιο, με άνθη στο εξώφυλλο, κάποιος αξιωματικός έχει ζωγραφίσει μια καρικατούρα στρατιώτη αποτυπώνοντας την ευχή να επιστρέψει στο σπίτι του. Στις 91 χειρόγραφες σελίδες του περιλαμβάνεται πλήθος πληροφοριών: συντεταγμένες των ρωσικών κατασκοπευτικών μονάδων, αρχείο των κλήσεων των διοικητών, λεπτομέρειες των μαχών, τα ονόματα των πεσόντων, λίστες με στρατιωτικό υλικό που καταστράφηκε και πλήρης περιγραφή της κατάρρευσης του ηθικού και της πειθαρχίας στο στράτευμα.
Στις χιλιάδες σελίδες εγγράφων αποκαλύπτεται η εσωτερική λειτουργία του ρωσικού στρατεύματος, αλλά και νέες πτυχές της μεγαλύτερης ήττας του προέδρου Πούτιν: της χαοτικής υποχώρησης των Ρώσων από τη βορειοανατολική Ουκρανία, τον Σεπτέμβριο. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ουκρανικών πληγμάτων, αλλά και προβλέψεις για την εξέλιξη του πολέμου, τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν έντονες πιέσεις στο νότιο μέτωπο, γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα. Λίγες εβδομάδες πριν από την υποχώρηση, οι Ρώσοι της Μπαλακλίια δέχθηκαν καταιγισμό ρουκετών ΗIMARS, που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στο Κίεβο. Στα μέσα του Αυγούστου το ρωσικό στράτευμα είχε αποδεκατιστεί από θανάτους, λιποταξίες και στρες. Δύο μονάδες λειτουργούσαν με το 20% της ισχύος τους. Τα έγγραφα που βρέθηκαν στο καταφύγιο κατονομάζουν ως διοικητή της δύναμης στην περιοχή τον συνταγματάρχη Ιβάν Ποπόφ, του 11ου Σώματος Στρατού, που αποτελεί μέρος του Στόλου της Βαλτικής. Ο Ποπόφ είχε πολεμήσει και κατά των αυτονομιστών στην Τσετσενία και κατά τη ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008.
[REUTERS/Zohra Bensemra]
Η βάση των ρωσικών στρατευμάτων στην Μπαλακλίια, ένα παλιό συνεργείο, αποτέλεσε και κέντρο κράτησης των Ουκρανών βετεράνων. Ενας από αυτούς αποκάλυψε ότι μετά τη σύλληψή του, του κάλυψαν το κεφάλι με κουκούλα, τον ξυλοκόπησαν και τον πέταξαν σε ένα υπόγειο με αρκετούς άλλους. Αλλοι, που κρατήθηκαν στον αστυνομικό σταθμό, λένε ότι οι Ρώσοι τούς χτυπούσαν με ξύλινα ρόπαλα και τους υπέβαλλαν σε ηλεκτροσόκ.
Η βάση των ρωσικών στρατευμάτων στην Μπαλακλίια, ένα παλιό συνεργείο, αποτέλεσε και κέντρο κράτησης των Ουκρανών βετεράνων.
Στα τέλη Ιουλίου, οι ρωσικές δυνάμεις στην Μπαλακλίια γνώριζαν ότι η ουκρανική αντεπίθεση για την ανακατάληψη της περιοχής ήταν θέμα χρόνου. Πράγματι, η αντεπίθεση ξεκίνησε την 6η Σεπτεμβρίου και λίγες ώρες αργότερα δόθηκε εντολή για υποχώρηση. Ντόπιοι περιγράφουν το χάος που επικράτησε καθώς οι Ρώσοι πάσχιζαν να ξεφύγουν, ακολουθούμενοι σε κάποιες περιπτώσεις και από ρωσόφωνους αυτονομιστές του Λουγκάνσκ. Ο συνταγματάρχης Ποπόφ τραυματίστηκε και παρέμεινε τουλάχιστον ένα μήνα στο νοσοκομείο, αλλά ταυτόχρονα πήρε τιμητική προαγωγή στον βαθμό του στρατηγού.
Στο τετράδιο με τα άνθη στο εξώφυλλο, ο άγνωστος Ρώσος αξιωματικός καταγράφει τις σκέψεις του από εκείνη την περίοδο. «Αν κοιτάζεις το ποτάμι για ώρα, θα δεις τους εχθρούς σου να επιπλέουν», γράφει. Στην επόμενη σελίδα οραματίζεται τη μελλοντική ζωή του σε μια πόλη κοντά στα σύνορα με την Κίνα, 7.000 χιλιόμετρα από την Μπαλακλίια «Επέστρεψα στο σπίτι στις 23 Αυγούστου 2023. Είμαι με την οικογένειά μου. Περνάω περίφημα στο Χαμπαρόβσκ με τη γυναίκα και τις κόρες μου».