Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει ότι η εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα εισέλθει σε νέα φάση τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με όσα μετέδωσε χθες το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.
Το δίκτυο CNN ανέφερε, επικαλούμενο υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο στην Ουάσιγκτον, ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν εκτιμά ότι θα μειωθούν οι αεροπορικές επιθέσεις και θα δοθεί έμφαση στη χερσαία εκστρατεία.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στόχος πιθανόν θα είναι να καθαρίσει το τεράστιο δίκτυο των υπόγειων στοών το οποίο χρησιμοποιεί η Χαμάς.
Τον περιορισμό του πολέμου θα επιδιώξει ο Αντονι Μπλίνκεν
Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην Ιορδανία, με στόχο τον περιορισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχει προκαλέσει ανάφλεξη στην περιοχή.
Ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Ισραήλ την Παρασκευή και απηύθυνε έκκληση για «ανθρωπιστικές παύσεις» στις μάχες για να επιτραπεί περισσότερη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Παρόλο που μίλησε για «αλληλεγγύη» προς το Ισραήλ ο κ. Μπλίνκεν πίεσε για παύση της στρατιωτικής επιχείρησης που έχει ξεκινήσει για να επιτραπούν οι παραδόσεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων.
Οποιαδήποτε παύση θα επέτρεπε να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τους ομήρους και θα έδινε χρόνο σε περισσότερους ανθρώπους να βγουν από τη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα προς την Αίγυπτο, δήλωσε η κυβέρνηση.
Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είπε ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός θα εξαρτηθεί από την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
«Εχω ξεκαθαρίσει ότι συνεχίζουμε δυναμικά και ότι το Ισραήλ αρνείται μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που δεν περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων μας», είπε ο Νετανιάχου.
Ο Μπλίνκεν αναμένεται να έχει συνομιλίες στο Αμάν της Ιορδανίας, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου, καθώς και παλαιστίνιους εκπροσώπους, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας. Αυτές οι χώρες ήταν από τις πιο αμείλικτες σε ό,τι αφορά την καταδίκη των βομβαρδισμών και την πολιορκία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς και φιλοξενεί 2,3 εκατομμύρια Παλαιστινίους.
Η εκτυλισσόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, όπου το υπουργείο Υγείας λέει ότι περισσότεροι από 9.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, έχει επίσης προκαλέσει οργή στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να δεσμευτεί πιο έντονα για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να μεταδώσει το μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να προστατεύσουν τις ζωές των αμάχων, να αυξήσουν τη βοήθεια προς τους ανθρώπους στη Γάζα και να συζητήσουν τρόπους για να αποτρέψουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Δυτική Οχθη και κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.
Αναμένεται επίσης να πει ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την επανέναρξη των βασικών υπηρεσιών και μέτρων διασφαλίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εκτοπίζονται βίαια έξω από τη Γάζα, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αμερικανική δέσμευση να θέσει τις προϋποθέσεις για διαρκή ειρήνη στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους.
Πηγή: CNN, NYT