Kathimerini.gr
Το πρώτο σοβαρό περιστατικό χρήσης απαγορευμένης ουσίας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου, αφορά ένα από τα μεγαλύτερα «αστέρια» των αγώνων. Δεν πρόκειται μάλιστα για απλή υπόθεση, καθώς το γεγονός ότι η Καμίλα Βαλίεβα είναι μόλις 15 ετών, σημαίνει ότι για εκείνη, ως ανήλικη, ισχύουν ορισμένες προστασίες στο πλαίσιου του κανονισμού αντιντόπινγκ.
Τι γνωρίζουμε όμως για την ουσία που φέρεται να πήρε η Βαλίεβα και πώς αναμένεται να εξελιχθεί η υπόθεση τις επόμενες ημέρες;
Ποια είναι η απαγορευμένη ουσία;
Το φάρμακο τριμεταζιδίνη (trimetazidine) είναι ένας μεταβολικός παράγοντας που βοηθά στην πρόληψη των κρίσεων στηθάγχης και αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του ιλίγγου, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος και να βελτιώσει την αντοχή, δύο παράγοντες κρίσιμοι για μια υψηλή αθλητική απόδοση.
Βρίσκεται στον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών, τον οποίο διαχειρίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ και ανήκει στην κατηγορία των «ορμονικών και μεταβολικών ρυθμιστών».
Παλαιότερα περιστατικά
Το πιο γνωστό περιστατικό χρήσης τριμεταζιδίνης αφορούσε τον Κινέζο πρωταθλητή της κολύμβησης, Σαν Γιανγκ.
Στον τρεις φορές ολυμπιονίκη, επιβλήθηκε τρίμηνος αποκλεισμός το 2014, μετά από απόφαση η οποία αρχικά δεν είχε δημοσιοποιηθεί από την κινεζική υπηρεσία αντιντόπινγκ.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Σαν ενεπλάκη σε παράβαση των κανονισμών για το ντόπινγκ, αλλά τιμωρήθηκε πολύ αυστηρότερα για τη δεύτερη πολύ σοβαρότερη παραβίαση κανονισμών, καθώς αρνήθηκε να συνεργαστεί με μια κινεζική ομάδα συλλογής δειγμάτων από αθλητές.
Η Ρωσίδα αθλήτρια του Μπόμπσλεϊ (ή Έλκηθρο), Ναντέζντα Σεργκέεβα, βρέθηκε θετική στην τριμεταζιδίνη στους Ολυμπιακούς του 2018 στην Πιονγκτσάνγκ. Κατά συνέπεια, δεν της επετράπη να συμμετάσχει σε ένα αγώνισμα, ενώ της επιβλήθηκε και ποινή αποκλεισμού οκτώ μηνών.
Ποιος θα αναλάβει την υπόθεση;
Το πρόγραμμα διενέργειας τεστ σε αθλητές για τους Ολυμπιακούς, διεξάγεται από τη Διεθνή Υπηρεσία Διεξαγωγής Τεστ (ITA), η οποία έχει έδρα στη Λωζάννη της Ελβετίας, όπως και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.
Τα περισσότερα περιστατικά ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς ανατίθενται στην ITA και γνωστοποιούνται από αυτήν. Επιπλέον, η υπηρεσία επιβάλλει προσωρινή αναστολή σε αθλητές, απομακρύνοντάς τους από τους αγώνες.
Οι αθλητές και οι ομάδες τους μπορούν να αμφισβητήσουν αυτές τις αποφάσεις στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο που βρίσκεται στο Πεκίνο και μπορεί να χειριστεί τις επείγουσες υποθέσεις. Διαθέτει μια επιτροπή κριτών που ειδικεύονται σε υποθέσεις ντόπινγκ, κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Η υπόθεση της Βαλίεβα, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι πολύ πιο περίπλοκη, εάν – όπως αναφέρεται – το δείγμα που εξετάζεται ελήφθη πριν ξεκινήσει επίσημα η περίοδος των Αγώνων.
Η ίδια υπόθεση θα πρέπει επίσης να εξεταστεί και από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς η ίδια και η ομάδα της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής είχαν ήδη διαγωνιστεί και κέρδισαν το αγώνισμα του καλλιτεχνικού πατινάζ.
Η αφαίρεση των τίτλων και η εκ νέου κατανομή των μεταλλίων θα πρέπει να είναι ευθύνη μιας πειθαρχικής επιτροπής, της οποίας προεδρεύει ο Ελβετός Ντένις Όσβαλντ, μέλος της ΔΟΕ εδώ και πολύ καιρό, αλλά και δικηγόρος.
Παίζει ρόλο η ηλικία
Ένας άλλος παράγοντας που περιπλέκει την υπόθεση, είναι η ηλικία της Βαλίεβα, η οποία μπορεί να της προσφέρει κάποια επιπλέον προστασία.
Ο Παγκόσμιος Κώδικας Αντιντόπινγκ ταξινομεί ως ανηλίκους τα «άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των δεκαοκτώ ετών».
Ενώ η δημοσιοποίηση περιπτώσεων είναι υποχρεωτική για τους ενήλικες αθλητές, στην περίπτωση των ανηλίκων, το ζήτημα της ταυτοποίησής τους «θα πρέπει να εξεταστεί ανάλογα με τα γεγονότα και τα στοιχεία της υπόθεσης».
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Βαλίεβα θα πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση στις συμβουλές και τις αποφάσεις των αξιωματούχων και των προπονητών της ομάδας της.
Πηγή: Associated Press