ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παλαιστίνη: Πρόταση νέας φόρμουλας αναγνώρισης στον ΟΗΕ, που παρακάμπτει το βέτο των ΗΠΑ

Οι Παλαιστίνιοι επανέρχονται με μια διαφορετική πρόταση που απευθύνεται στη Γενική Συνέλευση

Υστερα από το βέτο που άσκησε η Ουάσιγκτον στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα κατά της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους, οι Παλαιστίνιοι επανέρχονται με μια διαφορετική πρόταση που προβλέπει την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως περιοχής με όλα τα δικαιώματα ενός κράτους, πράγμα που δεν μπορεί να εμποδιστεί από το βέτο κάποιας χώρας-μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η πρόταση αυτή, την οποία ο ισραηλινός Τύπος χαρακτηρίζει ρηξικέλευθη, αναμένεται να κατατεθεί την προσεχή Παρασκευή, συνιστώντας μια σύνθετη πρόκληση τόσο για το Ισραήλ όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα, αυτή την Παρασκευή η Παλαιστινιακή Αρχή σκοπεύει διά του εκπροσώπου της να παρουσιάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα της παραχωρήσει δικαιώματα παρόμοια με αυτά ενός πλήρους κράτους-μέλους, συμπεριλαμβανομένων των προνομίων ψήφου. Επί του παρόντος, ένα προσχέδιο έχει μοιραστεί μεταξύ των χωρών-μελών για ενημέρωση και αντιδράσεις, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω τροποποιήσεις.

Η ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ επισημαίνει πως αυτό το παλαιστινιακό αίτημα δεν έχει προηγούμενο και αποτελεί σημαντική πρόκληση για το Ισραήλ. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ασχολείται ενεργά με αυτό το θέμα εδώ και αρκετές ημέρες, με επείγουσες διπλωματικές προσπάθειες από τις ισραηλινές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν σημειώσει ότι αυτή η πρωτοβουλία ξεφεύγει από τις τυπικές διαδικασίες του ΟΗΕ, οι οποίες συνήθως απαιτούν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ένταξη ενός κράτους. Οι ισραηλινές πρεσβείες έχουν ζητήσει την αντίθεση σε αυτήν την πρόταση από διάφορα υπουργεία Εξωτερικών.

Το σχέδιο ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης επιδιώκει να παραχωρήσει στους Παλαιστινίους όλα τα δικαιώματα ενός πλήρους κράτους-μέλους, εκτός από τον επίσημο τίτλο, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτόν το Συμβούλιο Ασφαλείας και την άσκηση βέτο από μόνιμα μέλη του, όπως οι ΗΠΑ.

Το σχέδιο ψηφίσματος αναφέρει: «Το κράτος της Παλαιστίνης είναι ένα κράτος που αγαπά την ειρήνη, όπως ορίζεται από τον ΟΗΕ, ικανό και πρόθυμο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και πρέπει επομένως να γίνει δεκτό ως μέλος του ΟΗΕ. Η Συνέλευση συνιστά στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει αυτό το θέμα θετικά, για να παραχωρήσει στο Κράτος της καλαιστίνης δικαιώματα που διασφαλίζουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση, σε διάφορες διεθνείς συναντήσεις υπό τον ΟΗΕ και σε άλλα όργανα του ΟΗΕ επί ίσοις όροις».

Η σχετική κατάθεση της πρότασης των Παλαιστινίων έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή, με το Ισραήλ να βρίσκεται στα πρόθυρα χερσαίας επέμβασης στη Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, με σκοπό εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, την ώρα που τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όσο και η UNICEF προειδοποιούν για ανυπολόγιστο ανθρώπινο κόστος από μια τέτοια στρατιωτική δράση επί τους εδάφους.

Ισραηλινή αντίδραση

Από την πλευρά του το Ισραήλ έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του σε αυτή την πρόταση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ανησυχιών τη συνεχιζόμενη κατάσταση των Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα, κι ενώ εντείνονται οι διεργασίες για τη σύναψη συμφωνίας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός.

«Η απελευθέρωση των ομήρων πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων. Αναμένουμε από όλους τους φίλους μας να τονίσουν αυτή τη στιγμή το αίτημα για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και να καταδικάσουν την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Η τρέχουσα εστίαση στο παλαιστινιακό κράτος δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση επί του εδάφους, ενισχύει τη Χαμάς, σκληραίνει τη στάση της στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κρίσιμη ανθρωπιστική διαδικασία της απελευθέρωσής τους», ανέφερε το Ισραήλ σε πρόσφατη δήλωση.

«Αυτή η πρόταση ψηφίσματος υποστηρίζει την παλαιστινιακή τρομοκρατία και την ιρανική επιθετικότητα, ενώ 133 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Ακόμη και χώρες που προηγουμένως είχαν αναγνωρίσει τους Παλαιστινίους διμερώς θα πρέπει τώρα να αντιταχθούν σε αυτό το ψήφισμα, δεδομένων των συνθηκών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τελ Αβίβ.

Χαρακτηριστική της απαισιοδοξίας του Ισραήλ για την έκβαση της σχετικής ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση είναι η δήλωση του Ισραηλινού πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν: «Οι Παλαιστίνιοι εκμεταλλεύονται ξανά την αυτόματη πλειοψηφία και την ηθική παρακμή του ΟΗΕ, και η απόφαση δεν θα αλλάξει τίποτα επί τόπου, αλλά θα αποδείξει πόσο ο ΟΗΕ είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα και επιβραβεύει την τρομοκρατία».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «επειδή η πρωτοβουλία είναι αντίθετη με τον Χάρτη του ΟΗΕ, ελπίζω πως εάν εγκριθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν τον ΟΗΕ, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία».

Πηγή: Ynet

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X