ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανικό: Στρατιωτικά γυμνάσια και προειδοποιήσεις συντηρούν την ένταση

Το κουαρτέτο Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, ετοιμάζεται να έχει σήμερα νέα συνάντηση στο Βερολίνο

Η ένταση στις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας για την Ουκρανία παραμένει, με τις ρωσικές δυνάμεις να «δραστηριοποιούνται» σε Λευκορωσία και Μαύρη Θάλασσα προχωρώντας σε στρατιωτικά γυμνάσια, και τους δυτικούς από την άλλη πλευρά να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου βλέποντας «επικίνδυνες στιγμές» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Και όλα αυτά, ενώ το κουαρτέτο Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας, ετοιμάζεται να έχει σήμερα νέα συνάντηση στο Βερολίνο, με την Deutsche Welle να υποστηρίζει χαρακτηριστικά πως η επιτυχία του εν λόγω Σχήματος (που ως στόχο έχει την ειρήνευση στην περιοχή του Ντονμπάς) αποτελεί πλέον προσωπικό στοίχημα και για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με φόντο τις γαλλικές προεδρικές εκλογές που έρχονται τον Απρίλιο και την εξάμηνη γαλλική προεδρία της ΕΕ που ήδη «τρέχει».

Γυμνάσια σε Λευκορωσία – Μαύρη Θάλασσα

Μιλώντας σήμερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε ως μέσο άσκησης «ψυχολογικής πίεσης» τη συγκέντρωση Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα της χώρας του, ενώ σήμερα ξεκίνησαν και τα κοινά γυμνάσια των στρατιωτικών δυνάμεων Ρωσίας και Λευκορωσίας στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι κοινές ασκήσεις Ρωσίας – Λευκορωσίας θα συνεχιστούν ως τις 20 Φεβρουαρίου σε πέντε πεδία ασκήσεων, τέσσερις αεροπορικές βάσεις και «διάφορες τοποθεσίες», κυρίως στην περιοχή της Μπρεστ που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Κινούμενο σε ανάλογο μήκος κύματος με τον Ζελένσκι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν χαρακτήρισε σήμερα «χειρονομία μεγάλης βίας» τα κοινά ρωσο-λευκορωσικά γυμνάσια.

«Είναι εξαιρετικά ογκώδη. Υπάρχει μια συσσώρευση ασκήσεων πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στα ίδια τα σύνορα της Ουκρανίας», σημείωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις που έκανε στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.

«Επομένως, όλα μας επιτρέπουν να σκεφτούμε ότι πρόκειται για μια χειρονομία μεγάλης βίας, η οποία μας ανησυχεί», πρόσθεσε.

Έξι ρωσικά πολεμικά πλοία έφθασαν όμως νωρίτερα σήμερα για ναυτικές ασκήσεις και στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας που η Μόσχα προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία.

Στόλτενμπεργκ – Τζόνσον

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε από την πλευρά του, την ίδια ώρα που συνέβαιναν όλα τα παραπάνω, ότι «αυτή είναι επικίνδυνη στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» και πως η Συμμαχία «πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο».

«Η Ρωσία έχει μία επιλογή: μπορούν να επιλέξουν μια διπλωματική λύση – και εμείς είμαστε έτοιμοι να καθήσουμε στο τραπέζι – αλλά εάν επιλέξουν την αντιπαράθεση, θα πληρώσουν ένα υψηλότερο τίμημα», δήλωσε σήμερα ο Στόλτενμπεργκ από τις Βρυξέλλες και το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

«Θα υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις. Θα υπάρξει αυξημένη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας», συνέχισε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αναλύοντας όλα εκείνα που θα ακολουθούσαν εάν η Μόσχα επέλεγε τον δρόμο της στρατιωτικής κλιμάκωσης.

«Αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Τζόνσον. «Ο αριθμός των ρωσικών δυνάμεων αυξάνεται. Ο χρόνος προειδοποίησης για ενδεχόμενη επίθεση μειώνεται», πρόσθεσε.

«Θα υπερασπιστούμε και θα προστατεύσουμε το σύνολο των συμμάχων μας. Μια νέα επίθεση της Ρωσίας (εναντίον της Ουκρανίας) θα οδηγήσει σε μια ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ, όχι σε μείωσή της», συνέχισε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία» και ότι επιζητά «μια πολιτική λύση».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συμφώνησε με τον Γ. Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας και εκείνος από την πλευρά του πως η ουκρανική κρίση βρίσκεται στην πιο επικίνδυνη στιγμή της, ενώ οι πληροφορίες για τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας παραμένουν δυσοίωνες.

«Ειλικρινά δεν πιστεύω πως έχει ληφθεί μέχρι τώρα κάποια απόφαση (από τη Μόσχα). Όμως αυτό δεν σημαίνει πως είναι αδύνατο να συμβεί πολύ σύντομα κάτι απολύτως καταστροφικό. Και οι πληροφορίες μας φοβάμαι πως παραμένουν ζοφερές», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Αυτή είναι πιθανόν η πιο επικίνδυνη στιγμή, θα έλεγα, μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, στη μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας που έχει αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες η Ευρώπη και πρέπει να διορθώσουμε την κατάσταση. Και πιστεύω πως ο συνδυασμός κυρώσεων και στρατιωτικής αποφασιστικότητας συν διπλωματία είναι αυτό που χρειάζεται», προσέθεσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λαβρόφ – Τρας

Τα τελεσίγραφα και οι απειλές της Δύσης εναντίον της Ρωσίας «δεν οδηγούν πουθενά», σχολίασε από την πλευρά του σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που συναντάται στη Μόσχα με τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας.

«Οι προσεγγίσεις βάσει της ιδεολογίας, τα τελεσίγραφα και οι απειλές δεν οδηγούν πουθενά», τόνισε ο Λαβρόφ στην αρχή της συνάντησής του με την Τρας.

Παράλληλα ωστόσο, ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Βρετανία.

«Αν αυτός πραγματικά είναι ο στόχος των Βρετανών συναδέλφων μας, τότε φυσικά θα ανταποδώσουμε. Διότι δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με μια σχέση η οποία βρίσκεται μάλλον στο χειρότερο σημείο της εδώ και πολλά χρόνια», εξήγησε ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στις ρωσοβρετανικές σχέσεις.

«Όμως μπορούμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μόνο μέσω ενός διαλόγου μεταξύ ίσων… προκειμένου να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις», πρόσθεσε.

Εκτός από την Τρας, τη Ρωσία επισκέπτεται και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας σε ακόμη μια διπλωματική προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε από τη μεριά της ότι μετέβη στη Μόσχα «για να καλέσει τη Ρωσία να ακολουθήσει την οδό της διπλωματίας».

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανάπτυξη περισσότερων από 100.000 (σ.σ. ρωσικών) στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα και τις προσπάθειες υπονόμευσης της ουκρανικής κυριαρχίας», επεσήμανε.

«Ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα ήταν καταστροφικός για τους Ρώσους και τους Ουκρανούς αλλά και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, και το ΝΑΤΟ έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία θα έχει μαζικές επιπτώσεις και θα επιφέρει μεγάλος κόστος», υπογράμμισε η Τρας.

«Υπάρχει μια εναλλακτική οδός, μια οδός διπλωματίας η οποία επιτρέπει να αποφευχθούν οι συγκρούσεις και η αιματοχυσία», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X