ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανικό: Φιλόδοξη παρέμβαση Μακρόν στον Πούτιν

Ο Γάλλος πρόεδρος εκτιμά ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία και προσβλέπει σε διπλωματική λύση

Γιάννης Παλαιολόγος

Επέμεινε στη σκληρή γραμμή απέναντι στο ΝΑΤΟ ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την πολύωρη συνάντησή του χθες με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Κρεμλίνο. Στη συνέντευξη Τύπου αργά χθες, ο κ. Πούτιν αμφισβήτησε ότι το ΝΑΤΟ είναι μία αμυντική συμμαχία και τόνισε ότι «ορισμένα όπλα δεν πρέπει να αναπτύσσονται κοντά στα σύνορά μας». Ωστόσο, είπε ότι ο κ. Μακρόν προσήλθε στη συνάντηση με μία σειρά πιθανών κοινών δράσεων, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για μία διπλωματική διέξοδο από την κρίση.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι οι δύο άνδρες μίλησαν αναλυτικά για τις εγγυήσεις ασφαλείας που αναζητεί η Μόσχα. Πρόσθεσε ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη βασίζεται στην αποφυγή των λαθών του παρελθόντος, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι εξασφαλίσεις για τη Ρωσία δεν μπορούν να βασιστούν στον περιορισμό των δικαιωμάτων ευρωπαϊκών χωρών. Νωρίτερα, είχε εκφράσει την ελπίδα του ότι η συνάντησή του με τον κ. Πούτιν θα αποτελούσε την έναρξη μιας διαδικασίας αποκλιμάκωσης της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει νωρίτερα χθες ότι «η κατάσταση είναι υπερβολικά σύνθετη ώστε να περιμένουμε αποφασιστικά βήματα προς μία λύση στη διάρκεια μιας συνάντησης». Τις τελευταίες ημέρες, πρόσθεσε, «δεν έχει υπάρξει τίποτα καινούργιο για το ζήτημα εγγυήσεων ασφαλείας για τη Ρωσία, οι Δυτικοί συνομιλητές μας προτιμούν να μην αναφέρονται σε αυτό».

Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, παραμονές της επίσκεψής του, στην κυριακάτικη εφημερίδα Journal du Dimanche, όπου έμοιαζε να αποδέχεται την ανάγκη παραχωρήσεων προς τη Μόσχα, προκάλεσαν αντιδράσεις στις τάξεις σχολιαστών που θεωρούν ότι υπονομεύει την ενότητα της δυτικής συμμαχίας. Το βράδυ της Κυριακής, πάντως, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, σε ανάρτησή της στο Twitter, ανέφερε ότι συζήτησε με τον κ. Μακρόν για την «ενωμένη στάση μας» απέναντι στη ρωσο-ουκρανική κρίση και τον επαίνεσε για τη «δέσμευσή του στη διπλωματία και στην πιο σθεναρή αποτροπή». Πιο επιφυλακτικός μετά την επικοινωνία του με τον Γάλλο πρόεδρο ήταν ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κρισγιάνις Κάρινς ο οποίος σε δικό του tweet ανέφερε ότι «υπογράμμισε» στον κ. Μακρόν «τη σημασία της διατήρησης της ενότητας μεταξύ των Συμμάχων».

Σήμερα, ο κ. Μακρόν θα βρεθεί στο Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Παράλληλα, χθες, αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα συνέχισαν να μεταφέρουν στην Πολωνία –περίπου 80 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα– τα επιπρόσθετα στρατεύματα που αποφάσισε να στείλει στην περιοχή ο Τζο Μπάιντεν για να ενισχύσει την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χθες, μετά τη συνάντησή του με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα καλωσόρισε το γεγονός ότι «οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερα στρατεύματα στην Πολωνία, στη Γερμανία και στη Ρουμανία. Ο κ. Ντούντα συναντήθηκε επίσης χθες στις Βρυξέλλες με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter νωρίτερα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι ευχαρίστησε τον Ταγίπ Ερντογάν για την «ενεργό στήριξη και την προσωπική του εμπλοκή για την εξεύρεση πολιτικής λύσης» και ότι καλωσορίζει τη «σθεναρή πρακτική στήριξη» που παρέχει η Τουρκία στην Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση