ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία: Πόλεμος δηλώσεων για Μπαχμούτ

Ερίζουν Ρωσία και Ουκρανία για την κατάληψη της πόλης-συμβόλου

ΧΙΡΟΣΙΜΑ. Επιμένει το Κίεβο ότι η Ρωσία δεν έχει καταλάβει πλήρως το Μπαχμούτ, την πόλη-σύμβολο του Ντονμπάς, γύρω από την οποία επικεντρώνονται τους τελευταίους οκτώ μήνες οι αιματηρές συγκρούσεις ουκρανικών δυνάμεων και ανδρών της μισθοφορικής ομάδας Wagner. Η επονομαζόμενη «κρεατομηχανή» του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω των βαριών απωλειών σε αμφότερες τις πλευρές, έγινε χθες αντικείμενο αντιφατικών δηλώσεων από Ρωσία και Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη Χιροσίμα, όπου μετέβη για να συμμετάσχει στη σύνοδο του G7, φάνηκε να παραδέχεται τη ρωσική ανακοίνωση ότι η πόλη έπεσε στα χέρια της Wagner, λέγοντας μάλιστα ότι η καταστροφή της τού θυμίζει εικόνες από τη μαρτυρική ιαπωνική πόλη μετά την πυρηνική βόμβα. Στη συνέχεια, όμως, διέψευσε τους ρωσικούς ισχυρισμούς, λέγοντας ότι το «Μπαχμούτ δεν έχει καταληφθεί από τη ρωσική ομοσπονδία μέχρι σήμερα».

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων εμφάνισαν το Κρεμλίνο και τον πρόεδρο Πούτιν να συγχαίρει τις μονάδες της Wagner και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για την «απελευθέρωση» του Αρτιομόφσκ, όπως είναι το σοβιετικό όνομα του Μπαχμούτ. Σε βίντεό του ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ανέφερε ότι η πόλη περιήλθε στον πλήρη ρωσικό έλεγχο το μεσημέρι του Σαββάτου.

Το βίντεο του Πριγκόζιν

Παρά τη σύγχυση για τον έλεγχο του Μπαχμούτ, το βέβαιο είναι ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αγωνίζονται να κρατήσουν τις τελευταίες γειτονιές που δεν έχουν πέσει σε ρωσικά χέρια. Σύμβουλοι του Ζελένσκι διατείνονταν πάντως ότι οι ρωσικές διακηρύξεις νίκης είχαν στόχο να επισκιάσουν τα εντυπωσιακά ταξίδια του Ζελένσκι στο Ριάντ και στη Χιροσίμα. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πριγκόζιν λέει “καταλάβαμε τα πάντα και κυριαρχούμε”», σχολίασε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου. Πράγματι, σε προάστια της πόλης συνεχίζονταν χθες σφοδρές μάχες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ευρύτερη περιοχή του Μπαχμούτ παραμένει διαφιλονικούμενη. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν χάσει χιλιάδες άνδρες, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ο ακριβής αριθμός. Η πόλη είχε κάποτε 70.000 και οι συγκρούσεις για τον έλεγχό της αντανακλούν τα όρια των ρωσικών δυνάμεων. Σε απόσταση 50 χλμ. από το Ντονέτσκ, το Μπαχμούτ ήταν μεγάλο βιομηχανικό κέντρο με ορυχεία αλατιού και γύψου. Αφότου η Μόσχα απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο, το Μπαχμούτ αναδείχθηκε σε εφαλτήριο για άλλες σημαντικές πόλεις στο Ντονμπάς. Ωστόσο, η ρωσική προέλαση ανεκόπη στο Μπαχμούτ και η μικρή πόλη πήρε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη και αν ισχύει η κατάληψή του, η στρατηγική σημασία της ρωσικής επιτυχίας είναι περιορισμένη.

Ολοκληρώνοντας τις τριήμερες εργασίες του G7, o Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε, καθισμένος στο πλευρό του Ζελένσκι, ότι οι δυτικοί σύμμαχοι θα συνεχίσουν απερίσπαστα να στηρίζουν την Ουκρανία. Είχε προηγηθεί το πράσινο φως που έδωσε για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16 έπειτα από μια μακρά περίοδο, κατά την οποία η Ουάσιγκτον αρνείτο να ενδώσει στις ουκρανικές πιέσεις για παροχή των αεροσκαφών. Παράλληλα, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε νέο πακέτο βοήθειας 375 εκατ. δολαρίων σε πυρομαχικά, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο εξοπλισμό.

Κυρώσεις σε Αμερικανούς

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι στη νέα λίστα ρωσικών κυρώσεων εις βάρος Αμερικανών συμπεριλαμβάνονται τρεις αντίπαλοι του Ντόναλντ Τραμπ, που δεν έχουν καμία άλλη σχέση με τη Μόσχα. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ανάμεσα στους 500 ανθρώπους στους οποίους επιβλήθηκαν ταξιδιωτικοί και οικονομικοί περιορισμοί περιλαμβάνονται η Λετίσια Τζέιμς, γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης που ερευνά τον τέως πρόεδρο, ο Μπραντ Ραφενσπέργκερ, κυβερνητικό στέλεχος στην Τζόρτζια, ο οποίος αψήφησε τις πιέσεις του Τραμπ να αλλάξει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, καθώς και ο αστυνομικός του Καπιτωλίου που πυροβόλησε μια οπαδό του Τραμπ κατά την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου 2021. Ουδείς εκ των τριών έχει την παραμικρή σχέση με τη ρωσική πολιτική των ΗΠΑ και ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τις κυρώσεις είναι η αντιπαλότητά τους με τον Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X