ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία: Μικρή η γαλλική στήριξη παρά τις δηλώσεις Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος έχασε στην ουκρανική κρίση την ευκαιρία να προωθήσει το σχέδιό του για ισχυρή και αυτόνομη Ευρώπη υπό γαλλική ηγεσία

ΠΑΡΙΣΙ. Εντύπωση προκαλεί στους Δυτικούς συμμάχους η στάση του Γάλλου προέδρου Μακρόν, που επέμενε μέχρι πρότινος να επιδιώκει τον διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, μιλώντας για «εγγυήσεις ασφάλειας» για τη Μόσχα. Την ώρα που ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει δεχθεί οξεία κριτική για την καθυστέρηση της κυβέρνησής του να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, η συμβολή των Παρισίων στην πολεμική προσπάθεια παραμένει αισθητά μικρότερη από τη γερμανική. Ακόμη και εάν λάβουμε υπόψη την πρόσφατη δέσμευση του Μακρόν να στείλει από κοινού με την Ιταλία πυροβόλα Caesar και αντιαεροπορικό σύστημα MAMBA, η γαλλική συμμετοχή θα παραμείνει πολύ μικρότερη από άλλων χωρών, σύμφωνα με το περιοδικό Politico.

Όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ξεκίνησε για την ευρωπαϊκή περιοδεία του την περασμένη εβδομάδα, το Παρίσι δεν τον προσκάλεσε επισήμως, ενώ η συνάντησή του με τον Μακρόν στο Παρίσι κόντεψε να μη γίνει. Ο Γάλλος πρόεδρος σχεδίαζε το βράδυ εκείνο να παρακολουθήσει θεατρική παράσταση με τη σύζυγό του. Μετά την ομιλία Ζελένσκι στην επιβλητική αίθουσα του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, όμως, σύμβουλοι του Μακρόν έσπευσαν να προσκαλέσουν τον Ουκρανό πρόεδρο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σε συνέντευξή του, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του Μακρόν. «Είναι λογικό να συνομιλήσει με τον Πούτιν προκειμένου να του στερήσει κάθε επιχείρημα ή αφορμή. Επέλεξε να δοκιμάσει την οδό της διπλωματίας. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να τον κατηγορήσουμε για αυτό», είπε ο πρώην πρόεδρος.

Ο Φρανσουά Αϊσμπούρ, μέλος του ινστιτούτου IISS, εκτιμά ότι η επαμφοτερίζουσα στάση του Μακρόν απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία αποτελεί χαμένη ευκαιρία για τη Γαλλία και τις φιλοδοξίες του προέδρου. Το 2017, σε σημαίνουσα ομιλία του στη Σορβόννη, ο Μακρόν είχε εμφανίσει τον εαυτό του ως εγγυητή της ευρωπαϊκής ενότητας και συνεχιστή της παράδοσης του προέδρου Μιτεράν και του καγκελαρίου Κολ. «Το 2022 ήταν χρονιά χαμένων ευκαιριών. Ο Μακρόν πέρασε 15 ημέρες να λέει σε όλους ότι η Ρωσία χρειάζεται εγγυήσεις, λες και η Ρωσία είναι κάποιοι ανήλικο, ανίκανο να ζητήσει αυτά που θέλει», λέει ο Αϊσμπούρ.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ετοιμάζεται να κλείσει χρόνο, ο Μακρόν άλλαξε πορεία, επιλέγοντας ρητορική πλήρους στήριξης προς το Κίεβο. Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του, ο πρόεδρος υποσχέθηκε «στήριξη μέχρι τη νίκη» στην Ουκρανία, ενώ αργότερα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων από Γάλλους χειριστές. Η πλειονότητα των Γάλλων παραμένει, όμως, σκεπτική απέναντι στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση