Η αντιπολίτευση στην Τουρκία επικρίνει το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν για μια έκκληση ιδρυτικού στελέχους του AKP να αναβληθούν οι εκλογές έως το 2024.
Εν τω μεταξύ, ο απολογισμός των νεκρών από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου ανέρχεται πλέον σε περισσότερους από 41.200, εκ των οποίων οι 35.400 έχουν ανασυρθεί από τις κατεστραμμένες επαρχίες της Τουρκίας. Ο Εγκέλαδος κατέστρεψε χιλιάδες κτίρια αφήνοντας πίσω εκατομμύρια άστεγους οι περισσότεροι από τους οποίους τώρα ζουν σε σκηνές μέσα στο τσουχτερό κρύο.
Τα σωστικά συνεργεία έχουν, μέχρι στιγμής, ανασύρει περισσότερους από 8.000 ανθρώπους ζωντανούς από τα συντρίμμια, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.
Με φόντο την ανυπολόγιστη καταστροφή, πληθαίνουν οι επικρίσεις για την αργή και ελλιπή αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης. Το βράδυ της Τρίτης ο Ερντογάν ανακοίνωσε, μιλώντας ζωντανά στην κρατική τηλεόραση, μια σειρά μέτρων για τους σεισμόπληκτους, που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή «ασφαλών κτιρίων, υψηλής ποιότητας», μέσα σε διάστημα 12 μηνών, για την κάλυψη των αναγκών στέγασης στις επαρχίες που χτυπήθηκαν από τον σεισμό.
Ο Ερντογάν δεσμεύτηκε πως η κυβέρνησή του θα καταβάλει 100.000 λίρες (περίπου 5.300 δολάρια) στους συγγενείς των νεκρών του σεισμού, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους. Παράλληλα, επιχείρησε να απαντήσει στις επικρίσεις και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «άθλια» πολιτική στάση.
Το επίμαχο tweet
Αιτία για την αντίδραση της αντιπολίτευσης, στάθηκε ένα tweet παλιού, υψηλόβαθμου μέλους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, του Μπουλέντ Αρίντς.
Τη Δευτέρα, ο Αρίντς ζήτησε την αναβολή των εκλογών στην Τουρκία, πέραν του περιθωρίου που προβλέπεται από το σύνταγμα (σ.σ ως τον Ιούνιο), λέγοντας ότι η ψηφοφορία ήταν αδύνατο να οργανωθεί μετά την καταστροφή. Οι εκλογές αναμενόταν να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, αλλά επισήμως δεν είχε οριστεί κάποια ημερομηνία.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. pic.twitter.com/PoiEQSWNCH
— Bülent Arınç (@bulent_arinc) February 13, 2023
«Να έχετε μέσα σας τον φόβο του Θεού. Υπάρχουν ακόμα πτώματα στα ερείπια. Πώς μπορούμε να μιλάμε για εκλογές όταν οι ψηφοφόροι δεν είναι εκεί;» έγραψε ο Αρίντς, ιδρυτικό μέλος και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του AKP, που κατά καιρούς έχει ασκήσει κριτική στον Ερντογάν.
Ο Αρίντς αντιπρότεινε τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών το 2024, που είναι προγραμματισμένες και οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Τουρκία.
Όπως σχολιάζουν διεθνή μέσα, δεν είναι εξακριβωμένο αν η πρόταση του Αρίντς έχει την υποστήριξη του AKP, και κατά πόσο ήταν μια προσπάθεια βολιδοσκόπησης της κοινής γνώμης. Αξιωματούχοι του ΑΚΡ δεν απάντησαν αμέσως σε κρούσεις για κάποιο σχόλιο.
Οι ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης διαφωνούν
«Ο Ερντογάν βλέπει ότι θα χάσει αυτές τις εκλογές και αναζητά δικαιολογίες για να μην γίνουν. Είχαν ήδη χάσει την υποστήριξή τους από πριν, και ο σεισμός ήταν ένα βαρύ πλήγμα», δήλωσε ο Αλί Οζτούντς, βουλευτής της αντιπολίτευσης που εκπροσωπεί το Καχραμανμάρας, μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τους σεισμούς.
Το διακύβευμα των εκλογών
Ο Ερντογάν, είχε ανέλθει στον πρωθυπουργικό θώκο το 2003 και έγινε πρόεδρος το 2014. Όπως σχολιάζει η Washington Post, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, «έχει αναδιαμορφώσει το τουρκικό κράτος, αποδυναμώνοντας τους θεσμούς και διευρύνοντας τη δική του εξουσία. Οι τουρκικές αρχές έχουν φυλακίσει πολιτικούς της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους και ηγετικές προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών. Οι εκλογές θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικές για την ικανότητα της Τουρκίας να εδραιώσει τη δημοκρατία της.»
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πιθανός υποψήφιος πρόεδρος και ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της χώρας, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ζήτησε οι εκλογές να γίνουν στην ώρα τους.
«Το σύνταγμα είναι σαφές. Οι εκλογές μπορούν να αναβληθούν μόνο σε περιόδους πολέμου. Εφόσον δεν βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση, οι εκλογές δεν μπορούν να αναβληθούν», δήλωσε. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τις εκλογές. Η ημερομηνία των εκλογών πρέπει να οριστεί το συντομότερο δυνατό, είτε στις 14 Μαΐου είτε στις 18 Ιουνίου», κατέληξε.
Ο δήμαρχος των Αδάνων, που πρόσκειται στο CHP τηρεί την ίδια στάση: «Το μεγάλο μας τουρκικό κράτος θα πρέπει να είναι σε θέση να προετοιμάσει το έδαφος για εκλογές τέσσερις μήνες μετά από έναν σεισμό», είπε.
Ένα ακόμα μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης, το δεξιό κόμμα Iyi, επίσης ζήτησε να διεξαχθούν εγκαίρως οι εκλογές.
Αμφισβήτηση για τον Ερντογάν
Ακόμα και πριν τους φονικούς σεισμούς, ο Ερντογάν είχε γίνει αποδέκτης του πιο σοβαρού «κύματος» πολιτικής αμφισβήτησης στην ιστορία της πολιτικής καριέρας του: τα επίπεδα ρεκόρ που κατέγραψε ο πληθωρισμός και η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, οδήγησαν μέλη της συντηρητικής πολιτικής βάσης του Ερντογάν να στραφούν εναντίον του τα τελευταία χρόνια, αν και έχει ανακτήσει κάποια από τη χαμένη υποστήριξη μέσω των δαπανών και του ρόλου του στη διεθνή διπλωματία σε συνάρτηση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρατηρεί η Washington Post.
Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με νέες επικρίσεις, μετά τους σεισμούς. Ακόμα και ο ίδιος ο Ερντογάν έχει άλλωστε παραδεχτεί ότι η αντίδραση στους σεισμούς ήταν πιο αργή από ό,τι επιθυμούσε.
Την περασμένη εβδομάδα κήρυξε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις σεισμόπληκτες περιοχές, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να κυβερνά με διατάγματα στο μεσοδιάστημα έως τη διεξαγωγή των εκλογών.
Πηγή: Washington Post