Ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου προκειμένου να ξεκινήσουν οι κρίσιμες συνομιλίες των δύο πλευρών εν μέσω πολέμου φέρεται να έπαιξε ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς και μάλιστα υπό τις ευλογίες του Βλάντιμιρ Πούτιν. Η έγκριση μάλιστα του ίδιου του Πούτιν καταρρίπτει τους πάγιους ισχυρισμούς του Αμπράμοβιτς περί μη συμμετοχής του στον στενό κύκλο της ρωσικής ηγεσίας.
Το πράσινο φως από το Κρεμλίνο
Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, o Αμπράμοβιτς, αφού έλαβε την έγκριση του Πούτιν, συνάντησε στενό συνεργάτη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με σκοπό την οργάνωση της έναρξης των συνομιλιών των δύο πλευρών. Οι συνομιλίες πράγματι ξεκίνησαν λίγο αργότερα αν και τόσο η ουκρανική πλευρά όσο και δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν ότι η Ρωσία δεν διαπραγματεύεται επί της ουσίας την κατάπαυση του πυρός αλλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με σκοπό την αναδιοργάνωση των στρατευμάτων της.
Ο Ντέιβιντ Αραχαμία, επικεφαλής του κόμματος του Ζελένσκι στο κοινοβούλιο και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, αποκάλυψε ότι συνάντησε τον Αμπράμοβιτς στο Γκόμελ της Λευκορωσίας, όταν έλαβε χώρα ο πρώτος γύρος συνομιλιών. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο κ. Αμπράμοβιτς εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στις ειρηνευτικές συνομιλίες», είπε ο Αραχαμία στους FT. Ο δισεκατομμυριούχος «μπήκε στη διαδικασία μέσω της διεθνούς εβραϊκής κοινότητας», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει εάν ο Αμπράμοβιτς είχε λάβει το πράσινο φως από τον ίδιο τον Πούτιν. Ο Πεσκόφ είπε την Πέμπτη ότι ο επιχειρηματίας έπαιξε ρόλο στην οργάνωση των συνομιλιών, προσθέτοντας: «Τώρα γίνονται συνομιλίες μεταξύ των δύο διαπραγματευτικών ομάδων – των Ρώσων και των Ουκρανών».
Τα ιδιοτελή κίνητρα του Ρώσου ολιγάρχη
Ωστόσο, ο ρόλος του Αμπράμοβιτς και η συμμετοχή του στις συνομιλίες δεν είναι ξεκάθαρος με το Ισραήλ και την Τουρκία να παίρνουν αποστάσεις. Το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει ότι ο ολιχάρχης έπαιξε κάποιο ρόλο αναφορικά με την δική του εμπλοκή στις συνομιλίες ενώ και η Τουρκία που έχει αναλάβει ρόλο ειρηνοποιού αποφεύγει κάθε σχετικό σχόλιο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το ιδιωτικό τζετ του Αμπράβομιτς πριν προσγειωθεί στη Μόσχα έκανε στάσεις τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δύο πολυτελή γιοτ ιδιοκτησίας του βρήκαν ασφαλές καταφύγιο σε τουρκικά λιμάνια.
Επιφυλάξεις για τον ρόλο του Αμπράμοβιτς διατηρούν και δυτικοί αξιωματούχοι θεωρώντας ότι ο ίδιος υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του ενώ τα κίνητρα της εμπλοκής του ήταν ιδιοτελή. Υποστηρίζουν ότι ήθελε να αποφύγει τις κυρώσεις που του επιβληθήκαν σε Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο, κυρώσεις που του στοίχισαν μεταξύ άλλων και την ιδιοκτησία της Τσέλσι. Ο Αμπράμοβιτς κατάφερε όμως να αποφύγει τις κυρώσεις στις ΗΠΑ και κομβικό ρόλο σ’ αυτό φέρεται να έπαιξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Πηγή: Financial Times