ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ουκρανία: Καταστράφηκαν 180.000 τόνοι σιτηρών σε εννέα μέρες από αεροπορικές επιδρομές

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές σε ουκρανικές λιμενικές υποδομές αρκετές φορές μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Kathimerini.gr

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν περίπου 180.000 μετρικούς τόνους σιτηρών μέσα σε εννέα ημέρες αυτό τον μήνα, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τα λιμάνια της Οδησσού είναι τακτικοί στόχοι ρωσικών επιθέσεων αφότου η Μόσχα αποσύρθηκε από την πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, τη συμφωνία με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, η οποία επέτρεψε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Οδησσού για σχεδόν ένα χρόνο.

Mε φόντο τα παραπάνω, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής με Αφρικανούς ηγέτες στην Αγία Πετρούπολη την περασμένη Πέμπτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη να αρχίσει να προμηθεύει δωρεάν σιτηρά σε έξι αφρικανικές χώρες εντός τριών έως τεσσάρων μηνών. Κατονόμασε τις χώρες αυτές ως Μπουρκίνα Φάσο, Ζιμπάμπουε, Μάλι, Σομαλία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Ερυθραία και είπε ότι θα λάβουν 25.000-50.000 τόνους η καθεμία.

Προ ημερών οι Financial Times είχαν αναφερθεί σε ρωσικό σχέδιο αποστολής ενός εκατομμυρίου τόνους σιτηρών στην Τουρκία με το Κατάρ να πληρώνει το αντίτιμο. Εν συνεχεία τα σιτηρά θα εξαχθούν από την Τουρκία στην Αφρική. Καμία από τις δυο χώρες δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα.

Το 2022, η Ρωσία εξήγαγε 11,5 εκατ. τόνους σιτηρών στην Αφρική και το πρώτο εξάμηνο φέτος σχεδόν 10 τόνους.

Η συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη και ανανεώθηκε δύο φορές, επέτρεψε να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας, παρά τον πόλεμο· όμως η Ρωσία άφησε να λήξει η ισχύς της την περασμένη Δευτέρα.

Σε έναν χρόνο, εξήχθησαν σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία, κυρίως καλαμποκιού και σιταριού, γεγονός που συνέβαλε στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα και απέτρεψε τον κίνδυνο ελλείψεων.

Αρνούμενη να την παρατείνει, η Μόσχα υποστήριξε πως το Κίεβο έκανε ανεπαρκείς παραδόσεις σε φτωχές χώρες και επίσης πως η Δύση εμπόδιζε τις δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ