Kathimerini.gr
Οι κάτοικοι στην ανατολική Ουκρανία γνωρίζουν ότι οι Ρώσοι ετοιμάζουν μεγάλη επίθεση στην περιοχή τους. Ακόμα και τα σκυλιά στους δρόμους φαίνεται να το ξέρουν και γαβγίζουν κάθε φορά που ακούγεται δυνατός ήχος πυροβολικού από μακριά…
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στη δυτική Ουκρανία.
Για ακόμα μια φορά δορυφόροι εντόπισαν πομπές ρωσικών αρμάτων μάχης – αυτή τη φορά να κινούνται προς τα ανατολικά.
Σύμφωνα με το BBC, οι ουκρανικές αρχές έχουν μεταφέρει επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ντινμπάς, μεταξύ των οποίων τεθωρακισμένα και συστήματα αεράμυνας μεγαλύτερης εμβέλειας. Ωστόσο δεν πλησιάζουν τον όγκο των δυνάμεων που έχουν κινητοποιήσει οι Ρώσοι.
Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η επόμενη φάση του πολέμου στα ανατολικά της χώρας θα μπορούσε να κρίνει την έκβαση της σύγκρουσης. Πολλοί επίσης αναμένουν ότι θα είναι αιματηρή.
Ύστερα από αίτημα του BBC, ο ουκρανικός στρατός έδειξε στο βρετανικό μέσο μία από τις μονάδες του πυροβολικού του που βομβαρδίζει ρωσικές θέσεις. Ο μόνος τρόπος για να φτάσει κάποιος εκεί είναι με τεθωρακισμένο και μέσα από χωράφια. Μεγάλο μέρος του πολέμου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε ανοιχτό έδαφος, με τα ουκρανικά στρατεύματα να εκμεταλλεύονται τις αμυντικές θέσεις που έχουν ήδη δημιουργήσει.
Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, η Ουκρανία διαθέτει ακόμα αεροπορική άμυνα. Στην περιοχή υπήρχε ένα όχημα εξοπλισμένο με ραντάρ, ρουκέτες και αντιαεροπορικά πυροβόλα, το οποίο οι Ουκρανοί ζήτησαν να μην φωτογραφηθεί.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, τους οποίους προμήθευσε η Δύση. Βρίσκονταν έξω από το κουτί τους και ήταν έτοιμοι για χρήση, σε περίπτωση που ρωσικά drones ή τζετ στόχευαν τις θέσεις τους.
Τέτοια όπλα έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε αυτόν τον πόλεμο. Αν και η Ρωσία έχει μεγαλύτερη αεροπορική δύναμη, εξακολουθεί να μην ελέγχει τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.
Το πυροβολικό της Ουκρανίας, μέχρι στιγμής, αποδεικνύεται επίσης αποτελεσματικό. Το Κίεβο διαθέτει μικρές μονάδες, έτοιμες να επιχειρήσουν αστραπιαία. Μπορεί οι Ρώσοι να έχουν μεγαλύτερο στρατό, οι δυνάμεις της Ουκρανίας, ωστόσο, βασίζονται στην καλά προετοιμασμένη άμυνά τους και στην κινητικότητα.
Ο Βολοντίμιρ, ένας Ουκρανός στρατιώτης, ανέφερε ότι έπρεπε να αλλάζουν συχνα θέση τακτικά για να αποφύγουν τη στοχοποίηση από ρωσικές δυνάμεις.
«Αν μείνουμε σε μια θέση για περισσότερες από μερικές μέρες, τότε γινόμαστε στόχος», είπε. Σημείωσε επίσης μια ακόμα βασική διαφορά. Το πυροβολικό της Ουκρανίας στοχεύει στρατιωτικές θέσεις ενώ η Ρωσία, ανέφερε, στοχεύει πόλεις.
«Χτυπούν τις πόλεις μας γιατί θέλουν οι άνθρωποι να πανικοβληθούν. Θέλουν ο λαός μας να τα παρατήσει».
Και οι δύο πλευρές διέθεταν, μέχρι τώρα, παρόμοια μεγέθη δυνάμεων στην περιοχή – περίπου 30.000 – 40.000 στρατιώτες. Ωστόσο, δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Ρωσία σκοπεύει να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τις δυνάμεις της στην περιοχή. Εκτιμούν όμως ότι αυτό μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο, καθώς η Ρωσία ανασυντάσσει τις μονάδες της. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η Ρωσία έχει χάσει το 20% της δύναμής της από την έναρξη του πολέμου.
Στην περιοχή βρίσκονται μερικά από τα πλέον έμπειρα ουκρανικά στρατεύματα. Πολεμούν τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία τα τελευταία οκτώ χρόνια. Μερικοί από τους στρατιώτες μπορεί να φαίνονται κουρασμένοι, αλλά το ηθικό φαίνεται να είναι υψηλό.
Η Ουκρανία λαμβάνει επίσης πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας από τους δυτικούς συμμάχους της. Δεν προχώρησαν σε λεπτομέρειες, αλλά τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι δυτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν το γεγονός στο BBC.
Η Ρωσία εξακολουθεί να διαθέτει το αριθμητικό πλεονέκτημα – δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα αναδιατάχθηκαν μετά την αποτυχημένη επίθεσή γύρω από το Κίεβο. Η Ρωσία επίσης δίνει μάχες σε λιγότερα μέτωπα και οι γραμμές εφοδιασμού της δεν θα είναι τόσο μεγάλες.
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει επίσης ένα ακόμα πρόβλημα στην περιοχή, τους Ρώσους σαμποτέρ. Στα ανατολικά είναι πιο έντονο το φιλορωσικό αίσθημα σε σχέση με άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Η αστυνομία σταματά και ερευνά τους περαστικούς. Ψάχνουν κινητά τηλέφωνα. Ανησυχούν για ανθρώπους που μεταφέρουν στους Ρώσους πληροφορίες και φωτογραφίες από τις αμυντικές θέσεις των Ουκρανών.
«Δεν καταλαβαίνω τι έχουν στο κεφάλι τους… ίσως ρωσική προπαγάνδα; Νομίζω ότι μετά τον πόλεμο ο λαός της Ουκρανίας θα πρέπει να βρει τι θα κάνει με τους ανθρώπους που βοηθούν τις κατοχικές δυνάμεις». Ο συνταγματάρχης Μάλις τόνισε ότι αποτελούν μέρος του υβριδικού πολέμου της Ρωσίας.