
Kathimerini.gr
Η είδηση της διεξαγωγής μυστικών απευθείας συνομιλιών μεταξύ του ειδικού απεσταλμένου της κυβέρνησης Τραμπ και εκπροσώπων της Χαμάς στην Ντόχα του Κατάρ, εξέπληξε την ισραηλινή ηγεσία, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ισραηλινός αναλυτής Μπεν Κάσπιτ στον ιστοχώρο Al-Monitor.
Βετεράνος Ισραηλινός διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε στο Al-Monitor υπό καθεστώς ανωνυμίας, υποστηρίζει ότι αυτή η είδηση των επαφών Τραμπ-Χαμάς, που επιβεβαιώθηκε από την πλευρά της αμερικανικής ηγεσίας, φέρνει στη μνήμη όσα είχαν λάβει χώρα το 2013 μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών.
«Θυμίζει την αποκάλυψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν διεξαγάγει (σ.σ. επί προεδρίας Ομπάμα) απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ιράν στο Ομάν το 2013», προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τη σχετική με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης διεθνή συμφωνία που θα ακολουθούσε το 2015. «Τότε (σ.σ. το 2013) είχαμε σοκαριστεί. Υπήρχε μια αίσθηση προδοσίας. Δεν πιστεύαμε ότι οι Αμερικανοί θα διαπραγματεύονταν απευθείας με τους Ιρανούς χωρίς να το γνωρίζουμε και χωρίς να μπορούμε να το επηρεάσουμε», δηλώνει ο βετεράνος Ισραηλινός διπλωμάτης.
Ο Τραμπ ωστόσο, δεν είναι Ομπάμα. Σε αντίθεση με τον Ομπάμα, τον οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετώπιζε περίπου σαν εχθρό, ο Ρεπουμπλικανός νυν πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσιάζεται ως ο καλύτερος φίλος που είχε ποτέ το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο.
Ακόμη και έτσι ωστόσο, η είδηση των απευθείας επαφών Τραμπ-Χαμάς προκάλεσε «σοκ» στο Ισραήλ, όπως αναφέρει ο Κάσπιτ στην ανάλυσή του.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να διαπραγματευτούν απευθείας μαζί της. Ωστόσο, αυτός ο χαρακτηρισμός, όπως φαίνεται, δεν περιορίζει τις επαφές που μπορεί να έχει ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για υποθέσεις ομήρων (special presidential envoy for hostage affairs) Ανταμ Μπέλερ, ο οποίος συνάντησε εκπροσώπους της Χαμάς στην Ντόχα του Κατάρ με στόχο, όπως ειπώθηκε, να συνδράμει την απελευθέρωση των ομήρων που ακόμη κρατούνται από την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση.
Σημειώνεται ότι με βάση δημοσιεύματα (Sky News, Washington Post), o απεσταλμένος του Τραμπ φέρεται να πρότεινε στη Χαμάς να απελευθερώσει δέκα ομήρους, συμπεριλαμβανομένου του Ινταν Αλεξάντερ, ενός 21χρονου Ισραηλινού στρατιώτη με αμερικανική υπηκοότητα, προσφέροντάς της ως αντάλλαγμα μια δίμηνη παράταση της εκεχειρίας. Με άλλα λόγια, εάν βέβαια ισχύει κάτι τέτοιο, οι Αμερικανοί επιχείρησαν να διαπραγματευτούν για λογαριασμό των Ισραηλινών προεξοφλώντας τις επόμενες κινήσεις της ισραηλινής πλευράς, χωρίς όμως να γνωρίζει τίποτα για αυτό το ίδιο το Ισραήλ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Κάσπιτ, η ισραηλινή ηγεσία θα προτιμούσε να μην μπλεχτεί στα πόδια της η διοίκηση Τραμπ. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η ισραηλινή ηγεσία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να κοντράρει ανοιχτά τον Τραμπ ή να φανεί ότι διαφωνεί με εκείνον, υπό τον φόβο ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει δυνητικά απρόβλεπτες αντιδράσεις εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου.
«(σ.σ. με τον Τραμπ) Δεν υπάρχει σταθερότητα, καμία βεβαιότητα, κανένας τρόπος να προβλέψουμε τίποτα. Περιστασιακά μας λείπει ο Μπάιντεν, ακόμη και ο Ομπάμα», σχολιάζει ισραηλινή διπλωματική πηγή στο Al-Monitor.