Kathimerini.gr
ΚΙΕΒΟ. Δέσμευση για αύξηση των όπλων και των πυρομαχικών που προμηθεύει η Δύση στην Ουκρανία πρόσφερε χθες κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι τα μέλη της Συμμαχίας απέτυχαν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους τους τελευταίους μήνες.
Ο Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία από το βήμα της Βουλής, της Ράντα. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος με τον Στόλτενμπεργκ στο Κίεβο, ο Ζελένσκι είπε: «Μαζί πρέπει να οδηγήσουμε σε ήττα τη ρωσική επίθεση. Η επιτάχυνση της τροφοδοσίας θα σημάνει τη σταθεροποίηση της πρώτης γραμμής». Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπενθύμισε την έγκριση του πακέτου βοήθειας προς την Ουκρανία από το αμερικανικό Κογκρέσο και την ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για «δεσμεύσεις ρεκόρ υπέρ του Κιέβου».
Ο απερχόμενος επικεφαλής της Συμμαχίας επισήμανε τη συμφωνία της Γερμανίας να προωθήσει συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία, καθώς και την πληθώρα ανάλογων δεσμεύσεων από άλλες χώρες. «Ολα αυτά θα κάνουν τη διαφορά. Οι Ρώσοι έχουν πληρώσει ακριβό τίμημα για οριακά εδαφικά κέρδη. Είναι τώρα επιτακτικό οι δεσμεύσεις αυτές να μεταφραστούν σε παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
Την προέλαση του ρωσικού στρατού στο μέτωπο του Ντονέτσκ παραδέχθηκε, όμως, χθες το ουκρανικό γενικό επιτελείο άμυνας, λίγο αφότου το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωνε την κατάληψη του χωριού Σεμένιφκα, στα νοτιοδυτικά του στρατηγικά κρίσιμου οδικού κόμβου της Αβντιίβκα στην περιοχή του Χάρκοβο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τον Φεβρουάριο τον στρατό να προωθηθεί δυτικά μέσα στο ουκρανικό έδαφος μετά την κατάληψη της Αβντιίβκα. Οι Ουκρανοί αμυνόμενοι υποχρεώθηκαν να αναδιπλωθούν σε νέες οχυρές θέσεις, παραδίδοντας στους Ρώσους περιοχές μικρής στρατηγικής σημασίας.
Στο μεταξύ, τον ενισχυμένο ρόλο της Κίνας στη διεθνή σκηνή θα υπογραμμίσει με την ευρωπαϊκή περιοδεία του, την πρώτη ύστερα από πέντε χρόνια, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Ο Κινέζος ηγέτης θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα τη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία προκειμένου να «προσδώσει νέα ορμή στην ειρηνική εξέλιξη του κόσμου», όπως ανέφερε στην ημερήσια συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ Λι Τζιάν. Η περιοδεία Σι θα διαρκέσει από τις 5 έως και τις 10 Μαΐου.
Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι τηρεί αυστηρά ουδέτερη στάση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Σι και ο Ρώσος ομόλογός του είχαν ανακηρύξει «φιλία άνευ ορίων» μεταξύ των χωρών τους πριν από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Η Κίνα αρνείται να χαρακτηρίσει τη ρωσική επίθεση εισβολή και κατηγορείται από τη Δύση για παροχή οικονομικής και τεχνολογικής βοήθειας προς τη Μόσχα.
Επιτίθεται και η Gazprom
Την ίδια ώρα, την κυριότητα της ρωσικής θυγατρικής της ιταλικής εταιρείας συστημάτων θέρμανσης Ariston απέκτησε χθες η ρωσική Gazprom σε αντίποινα «εχθρικών ενεργειών» δυτικών κρατών, σύμφωνα με μήνυμα της ρωσικής πρεσβείας στη Ρώμη σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ρώσος πρέσβης στη Ρώμη είχε κληθεί νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την αιφνίδια μεταβίβαση κυριότητας της ιταλικής εταιρείας στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, που ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο την Παρασκευή. Σε προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε το Σάββατο, ο Πούτιν έθεσε επίσης τη γερμανική κατασκευάστρια οικιακών συσκευών στη Ρωσία Hausgeraete «σε καθεστώς προσωρινής ανεξάρτητης διοίκησης».
Στη Μόσχα, δίωξη για «εξτρεμισμό» άσκησε δικαστήριο της ρωσικής πρωτεύουσας εναντίον δύο Ρώσων δημοσιογράφων, οι οποίοι πρόκειται να παραμείνουν προφυλακισμένοι μέχρι τη δίκη τους σε έξι μήνες. Ο Κονσταντίν Γκαμπόφ και ο Σεργκέι Καρέλιν κατηγορούνται για δημιουργία βίντεο υπέρ του εκλιπόντος αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι.