ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιταλικό μοντέλο θέλει για την Ε.Ε. η Τζόρτζια Μελόνι

Υποψήφια η ίδια ως επικεφαλής των ψηφοδελτίων του κόμματός της στις ευρωεκλογές

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Απομένουν μόλις 39 ημέρες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου και στην Ιταλία φαίνεται ότι τα κόμματα έχουν πάρει σοβαρά την υπόθεση της ευρωκάλπης. Τελευταίο παράδειγμα η υποψηφιότητα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι ως επικεφαλής των ψηφοδελτίων του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Με βασικό σύνθημα «η Ιταλία αλλάζει την Ευρώπη», η πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός της στην Πεσκάρα, την Κυριακή. Βασική της επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί «μια πλειοψηφία, που θα φέρει κοντά τις κεντροδεξιές δυνάμεις και θα στείλει την Αριστερά στην αντιπολίτευση, ακόμη και εντός της Ευρωπαϊκής Eνωσης».

Θεωρεί μάλιστα ότι η συνεργασία του ακροδεξιού κόμματός της με το κεντροδεξιό Φόρτσα Ιτάλια και την επίσης ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά ως «μοντέλο», ενδεχομένως να λειτουργήσει και στην Ευρώπη. «Μπορούμε να φέρουμε το ιταλικό μοντέλο στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Η κίνηση της Μελόνι ήρθε μόλις μια εβδομάδα μετά την αντίστοιχη ανακοίνωση της προέδρου του αντιπολιτευόμενου κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) της Ιταλίας, Eλι Σλάιν, ως επικεφαλής της λίστας για τις ευρωεκλογές, απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς εκτιμήθηκε ως στρατηγική προσέλκυσης περισσότερων ψηφοφόρων, παρά πρόθεσης να διεκδικήσει θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είχε προηγηθεί πάντως και ο Αντόνιο Ταγιάνι, υπουργός Εξωτερικών, που κατεβαίνει υποψήφιος ως επικεφαλής του κεντροδεξιού Φόρτσα Ιτάλια, που αποτελεί ένα εκ των τριών κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι και η Τζόρτζια Μελόνι επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη δημοτικότητά της για να ενισχύσει την εκλογική δύναμη του κόμματός της και αντίστοιχα της ευρωομάδας, στην οποία είναι επίσης επικεφαλής, των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην Ιταλία, άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός ή επικεφαλής κόμματος διεκδικεί την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές. Το ίδιο συνέβη το 2009, όταν ο τότε πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατέβηκε υποψήφιος και τελικά παρέμεινε στη θέση του μετά τις ευρωεκλογές, πετυχαίνοντας τον στόχο της εκλογικής «πρωτιάς» για το Φόρτσα Ιτάλια, ενώ πέντε χρόνια αργότερα το παράδειγμά του ακολούθησε και ο κεντροαριστερός Ματέο Ρέντσι.

Το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, πάντως, προηγείται σταθερά των δημοσκοπήσεων συγκεντρώνοντας έως σήμερα 27,2%, με το κεντροαριστερό PD να έρχεται δεύτερο με 20,3% και το Κίνημα Πέντε Αστέρων να φτάνει το 16,8%. Οι κυβερνητικοί εταίροι της Μελόνι έπονται, με το Φόρτσα Ιτάλια να συγκεντρώνει μόλις 8%, λίγο παραπάνω από την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι.

Προφανώς ενθαρρυμένη από τη σταθερή «πρωτιά», η Τζόρτζια Μελόνι ανέφερε ότι «ήρθε η ώρα να ανεβάσουμε τον πήχυ. Ας αλλάξουμε την Ευρώπη». «Νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε, εάν οι ψήφοι υπέρ των συντηρητικών (σ.σ. του ECR) αναδειχθούν αποφασιστικοί στη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής πλειοψηφίας», επισήμανε.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δείχνουν πάντως ότι η Τζόρτζια Μελόνι ίσως δικαιωθεί, καθώς το ECR αναμένεται να ανεβάσει τα ποσοστά του λαμβάνοντας 81 έδρες, 19 περισσότερες σε σύγκριση με το 2019. Αυτό θα σήμαινε ότι η υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκ μέρους του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ίσως χρειαστεί και τις ψήφους των ευρωβουλευτών της δεξιάς υπερσυντηρητικής ευρωομάδας. Οχι τυχαία, πάντως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέλεξε να βρεθεί στη Ρώμη, στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας, στις 13 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση