Στον απόηχο της ιστορικής επίσκεψης Μπάιντεν στο Κίεβο, όπου δι’ αυτού η Δύση επαναβεβαίωσε τη στήριξή της στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος απευθύνει αυτή τη στιγμή την πολυαναμενόμενη, καθυστερημένη, όπως λέγεται, ομιλία του για την κατάσταση του έθνους στην πολιτική και στρατιωτική ελίτ της Ρωσίας, ξετυλίγοντας τις απόψεις του για την εισβολή στη γειτονική χώρα και το όραμά του για το αύριο της Ρωσίας.
Η ομιλία, κατά τη διάρκεια της οποίας η ιστοσελίδα του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού καναλιού «έπεσε», με τον IT Army of Ukraine, μια ομάδα χάκερ, να αναλαμβάνει την ευθύνη της κυβερνοεπίθεσης, έρχεται σχεδόν έναν χρόνο μετά την κήρυξη του πολέμου στο Κίεβο, αλλά και ακριβώς έναν χρόνο μετά την ομιλία του όπου προανήγγειλε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας, την οποία θέλησε να απαλλάξει από τους «ναζί» που την κυβερνούν.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώπιον των στενών συνεργατών του στις πρώτες σειρές (Πεσκόφ, Μεντβέντεφ, Λαβρόφ, Σοϊγκού) και του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλου, ξεκίνησε μιλώντας για τις δύσκολες στιγμές που διάγει η χώρα, ακόμα και πριν από τα ιστορικά γεγονότα, όπως είπε.
©ΕΡΑ
Σύμφωνα με σχόλιο των New York Times, πάντως, ο πρόεδρος Πούτιν φάνηκε εξαρχής πως δεν περιμένει ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα, καθώς υποσχέθηκε σε όσους υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους «τακτική άδεια τουλάχιστον 14 ημερών και όχι λιγότερο συχνά από μία φορά το εξάμηνο».
Ενίσχυση του στρατού
Μάλιστα, επ’ αυτού, ο πρόεδρος Πούτιν ανέφερε ότι «εμείς ως επόμενο βήμα θα ενισχύσουμε τον στρατό και το ναυτικό, λαμβάνοντας υπόψη μας την εμπειρία από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Πρέπει να κατακτήσουμε τα ανώτατα επίπεδα στρατιωτικών μονάδων».
Παράλληλα, ανέφερε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όπως αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία, θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί βήμα βήμα. «Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να βρούμε ειρηνευτική λύση στο Ντονμπάς, αλλά η Δύση είχε άλλα σχέδια πίσω από την πλάτη μας, ενώ το Κίεβο, το οποίο η Δύση είχε ωθήσει στον αντι-ρωσισμό καιρό πριν, είχε ζητήσει δυτικά όπλα ακόμα και πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Αυτή η αντι-ρωσική επιχείρηση, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, σημαίνει ότι διοχετεύεται η επιθετικότητα στην Ανατολή για να πυροδοτήσει τον πόλεμο στην Ευρώπη.
Παράλληλα, επισήμανε, η δυτική βοήθεια διοχετεύεται ακατάπαυστα στον πόλεμο, ενώ «ρισκάρονται τρισεκατομμύρια δολάρια, με τη Δύση να αποσπά την προσοχή των πολιτών από τα σκάνδαλα διαφθοράς», στρέφοντάς τη στην κατάσταση στην Ουκρανία.
©Reuters
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε στις «ναζιστικά χαρακτηριστικά του ουκρανικού στρατού, που η Δύση δεν παρατηρεί», την ώρα που οι ελίτ της ευθύνονται για την κλιμάκωση του πολέμου.
«Είδαμε τις απειλές να αυξάνονται και τις αιματηρές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς να προετοιμάζονται», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η Δύση ξεκίνησε τον πόλεμο, εμείς κάναμε τα πάντα για να τον σταματήσουμε. Εκείνοι θέλουν απεριόριστη ισχύ και ο επόμενος στόχος τους είναι η Σεβαστούπολη στην Κριμαία. Γνωρίζουμε, εξάλλου, ότι η Δύση βρίσκεται πίσω από τις απόπειρες της Ουκρανίας να χτυπήσει τις βάσεις μας».
Για τα πυρηνικά
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας για το New START, την τελευταία μεγάλη συμφωνία ελέγχου πυρηνικών όπλων που έχει απομείνει μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, την απορρίπτει ως «θέατρο του παραλόγου», καθώς, όπως λέει, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να επιθεωρήσουν τις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ως μέρος της συνθήκης, επειδή «οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ λένε ευθέως ότι στόχος τους είναι μια στρατηγική ήττα της Ρωσίας».
«Δεν αποχωρούμε από τη συμφωνία, αλλά αναστέλλουμε τη συμμετοχή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αν οι ΗΠΑ κάνουν πυρηνικές δοκιμές, θα κάνουμε το ίδιο κι εμείς. Παράλληλα, γνωρίζουμε ότι ορισμένα πυρηνικά όπλα των Αμερικανών φτάνουν στην ημερομηνία λήξης τους».
«Η χώρα μας όμως δεν μπορεί επ’ ουδενί να ηττηθεί στο πεδίο των μαχών, ούτε στον οικονομικό τομέα, όπου Δύση μάς έκλεψε τον χρυσό και το συνάλλαγμα, θέλοντας τον λαό μας να υποφέρει, αλλά η οικονομία μας έχει αποδειχθεί μακράν πιο ισχυρή απ’ ό,τι νόμιζε η Δύση», επισήμανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Η οικονομία μας αντέχει»
«Πολλοί βασικοί μη στρατιωτικοί τομείς της εγχώριας οικονομίας όχι μόνο δεν έχουν συρρικνωθεί, αλλά έχουν ουσιαστικά αυξήσει την παραγωγή. Οι Ρώσοι αγρότες συγκέντρωσαν σοδειά-ρεκόρ άνω των 150 εκατ. τόνων σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 100 εκατ. τόνων σιταριού. Μέχρι το τέλος του αγροτικού έτους, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, θα μπορέσουμε να φέρουμε τον συνολικό όγκο των εξαγωγών σιτηρών στους 55-60 εκατομμύρια τόνους. Ακόμα και πριν από 10-15 χρόνια αυτό φαινόταν σαν παραμύθι, ένα αδύνατο σχέδιο», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Αυτοί που επιβάλλουν κυρώσεις τιμωρούν τον εαυτό τους. Προκάλεσαν αυξήσεις τιμών, απώλειες θέσεων εργασίας, ενεργειακή κρίση. Και τους ακούμε να λένε στους δικούς τους ανθρώπους ότι οι Ρώσοι φταίνε», υπογράμμισε.
Η αναφορά του Ρώσου προέδρου στην ανθεκτική οικονομία της Ρωσίας υποδεικνύει ένα ζήτημα που Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι δεν έχουν αντιμετωπίσει επαρκώς: τις πωλήσεις ενέργειας της Ρωσίας, τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της. Παρά τις προσπάθειες των χωρών του G7, όπως σχολιάζουν οι ΝΥΤ, να θεσπίσουν ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο, χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία παραμένουν μεγάλοι αγοραστές της ρωσικής ενέργειας. Ορισμένα από αυτά τα χρήματα, εξάλλου, τροφοδοτούν τον πόλεμο.
«Η πλειονότητα των Ρώσων πολιτών στηρίζει τις δράσεις μας στην υπεράσπιση του Ντονμπάς. Τα νέα ουκρανικά εδάφη έχουν κάνει την επιλογή τους να είναι με το μέρος της Ρωσίας, παρά τις απειλές των ναζί. Κι εμείς θα αυξήσουμε τα προγράμματα στήριξης για τα “νέα εδάφη”», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η Δύση εξαπάτησε τους πολίτες της»
«Η Δύση κυνικά εξαπάτησε τους πολίτες της», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος, απευθυνόμενος και στα δύο σώματα της ρωσικής Βουλής, μεταξύ άλλων. «Εμείς θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τη θέση μας ότι ο κόσμος δεν πρέπει να χωριστεί σε πολιτισμένες και μη χώρες. Θα κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψει η ειρήνη στην πατρίδα μας. Οι μαχητές μας πολεμούν για το μέλλον, για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης. Γνωρίζουμε πόσο δύσκολες είναι οι στιγμές για τους συγγενείς των νεκρών στρατιωτών. Καθήκον μας είναι να τους στηρίξουμε. Προτείνω τη δημιουργία ειδικού κρατικού ταμείου αρωγής των βετεράνων και των οικογενειών των πεσόντων», είπε μεταξύ άλλων.
«Θέλω να ευχαριστήσω τους Ρώσους πολίτες για την αποφασιστικότητα και το θάρρος του», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Είναι προφανές ότι η Δύση θα προσπαθήσει να υπονομεύσει και να διασπάσει την κοινωνία μας, θα στηριχθεί σε εθνικούς προδότες, που έχουν ανά πάσα στιγμή το ίδιο δηλητήριο – περιφρόνηση για την πατρίδα τους και επιθυμία να βγάλουν χρήματα πουλώντας αυτό το δηλητήριο σε αυτούς που είναι έτοιμοι να το πληρώσουν. Εμείς δεν θα γίνουμε σαν αυτούς, δεν θα αποδυθούμε σε κυνήγι μαγισσών».
Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, νωρίς στην ομιλία του, είπε ότι είναι η μοναδική χώρα με τόσο πολλές στρατιωτικές βάσεις ανά τον κόσμο.
©ΕΡΑ
«Πολιτισμικός πόλεμος»
Παράλληλα, αναφορά έκανε και στην Αγγλικανική Εκκλησία, που, όπως είπε, σχεδιάζει να προωθήσει έναν ουδετερόφυλο θεό. «Δεν ξέρουν τι τους γίνεται», συμπλήρωσε. «Διαστρεβλώνουν ιστορικά γεγονότα, επιτίθενται συνεχώς στον πολιτισμό μας, στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και σε άλλες παραδοσιακές θρησκείες της χώρας μας. Δείτε τι κάνουν με τους δικούς τους λαούς: την καταστροφή της οικογένειας, την πολιτιστική και εθνική ταυτότητα, τη διαστροφή και την κακοποίηση. Τα παιδιά θεωρούνται κανόνας. Και οι ιερείς αναγκάζονται να ευλογούν τους γάμους ομοφυλόφιλων. Οπως έγινε γνωστό, η Αγγλικανική Εκκλησία σχεδιάζει να εξετάσει την ιδέα ενός ουδέτερου ως προς το φύλο Θεού. Εκατομμύρια άνθρωποι στη Δύση καταλαβαίνουν ότι οδηγούνται σε μια πραγματική πνευματική καταστροφή».
Για τα οικονομικά της Ρωσίας, πάντως, έκανε λόγο και για τις επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων και την πίεση που δέχεται ο τεχνολογικός τομέας της χώρας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, πλέον της μίας ώρα μετά, μιλά για την επιστήμη, την τεχνολογία και την επαγγελματική κατάρτιση. Μεγάλο μέρος αυτής της ομιλίας αφορά, όπως σχολιάζουν οι ΝΥΤ, την υπόνοια ότι η Ρωσία έχει δει σοβαρά την είσοδό της σε μια νέα φάση αυτοδυναμίας, καθώς αποκόπτεται από τη Δύση.
Για τους ολιγάρχες
Παράλληλα, ο Ρώσος ηγέτης εισήγαγε μια λαϊκιστική νότα στην ομιλία του, όπως μετέδωσαν οι ΝΥΤ, επικρίνοντας τους Ρώσους επιχειρηματίες ότι χρησιμοποιούν τα κέρδη τους για «σκάφη και ελίτ ακίνητα» στο εξωτερικό. Αναφερόμενος στις κυρώσεις της Δύσης σε Ρώσους ολιγάρχες, πρόσθεσε: «Κανένας από τους απλούς πολίτες της χώρας, πιστέψτε με, δεν λυπήθηκε για όσους έχασαν τα κεφάλαιά τους σε διεθνείς τράπεζες».
Ο Πούτιν, όπως και στο παρελθόν, είχε παροτρύνει τους επιχειρηματίες μεγιστάνες λίγα λεπτά νωρίτερα να φέρουν τα χρήματά τους πίσω στη Ρωσία. «Οι επιχειρήσεις, ειδικά σε βασικούς τομείς και βιομηχανίες, πρέπει να ενεργούν υπό ρωσική δικαιοδοσία. Αυτή είναι μια βασική αρχή», ενώ προέτρεψε τους ολιγάρχες να ξεχάσουν όσα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να έχουν χάσει από τις κυρώσεις της Δύσης, αντί να πολεμήσουν για να τα πάρουν πίσω. «Τώρα δεν είναι η ώρα να προσπαθήσουμε να κρατηθούμε το παρελθόν», λέει.
Το διεθνές κοινό, πάντως, ανέμενε εάν είχε αφήσει, όπως λένε οι ΝΥΤ, κάποια έκπληξη για το τέλος, όπως έκανε το 2018 όταν αποκάλυψε ρωσικά υπερηχητικά όπλα στο τέλος της ομιλίας του για την κατάσταση του έθνους. Ωστόσο, στη δίωρη ομιλία του, με ώρα έναρξης τις 11 ώρα Ελλάδος, για την οποία ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι θα κρατήσει μία ώρα, ο πρόεδρος Πούτιν δεν έκανε κάποια αιφνιδιαστική ανακοίνωση, αν εξαιρέσει κανείς τα πυρηνικά και την προσωρινή έστω αποχώρηση από τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Εκλεισε, ωστόσο, λέγοντας: «Η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Εχουμε εμπιστοσύνη στην ισχύ μας».
Πηγή: Reuters, New York Times