ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Οι Ουκρανοί να χτυπήσουν τη Ρωσία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς»

Μπορέλ: «Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας πρέπει να της επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων στο εσωτερικό της Ρωσίας»

Kathimerini.gr

«Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας πρέπει να της επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων στο εσωτερικό της Ρωσίας», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής Ζοσέπ Μπορέλ. «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αρθούν οι περιορισμοί για τον τρόπο χρήσης των όπλων πάντοτε σε συμφωνία με τις διεθνείς νομοθεσίες», πρόσθεσε, ενώ σχολίασε πως το θέμα θα βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων της συνόδου μεταξύ Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών και υπουργών Αμυνας που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες τις τελευταίες τρεις ημέρες του Αυγούστου. «Η αντεπίθεση στο Κουρσκ είναι ένα βαρύ πλήγμα στο πολεμικό αφήγημα του Πούτιν», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ στο ρωσικό μέτωπο, ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) φαίνεται πως χτύπησαν το πολεμικό αεροδρόμιο Μαρίνοβκα στην περιφέρεια του Βόλογκραντ χθες τα ξημερώματα. Αν και δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη δήλωση για το περιστατικό, τόσο βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο, όσο και φωτογραφίες από τον δορυφόρο πυρανίχνευσης Firms της NASA, δείχνουν εκτεταμένες πυρκαγιές στο αεροδρόμιο και στη γύρω περιοχή, ενώ εκρήξεις φαίνεται να έγιναν αισθητές στη γειτονική πόλη Καλάχ-να-Ντόνου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία πως κατά τη διάρκεια των βραδινών της επιθέσεων στοχοποίησε το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας του Κουρσκ, ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα με τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ο Πούτιν δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για την επιχείρηση. Τις προηγούμενες ημέρες διέταξε πάντως τη δημιουργία «ομάδων αυτοάμυνας» σε όλες τις περιφέρειες που συνορεύουν με την Ουκρανία, ενώ έχει κινητοποιήσει μεγάλο μέρος του στρατού του από άλλες περιοχές της Ρωσίας αλλά και από το ουκρανικό μέτωπο για να υπερασπιστεί το Κουρσκ.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως ο στρατός ανέκοψε ουκρανική προσπάθεια για νέα εισβολή στη χώρα από διαφορετικό σημείο στα σύνορα της περιφέρειας Μπριάνσκ, περίπου 250 χιλιόμετρα από το μέτωπο του Κουρσκ.

Τέλος, αργά χθες το απόγευμα ξέσπασε φωτιά στο ρωσικό λιμάνι Καβκάζ στην περιφέρεια του Κρασνοντάρ ύστερα από ουκρανική επίθεση σε πλοίο που μετέφερε 30 φορητές δεξαμενές καυσίμων. To Καβκάζ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και διαχειρίζεται πλοία που εξάγουν ρωσικά προϊόντα αλλά και πλοία που μεταφέρουν καύσιμα στην Κριμαία.

Από την πλευρά του, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η επιχείρηση στο Κουρσκ έχει πλέον σημειώσει μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη από αυτά που πέτυχε η Ρωσία σε ολόκληρη την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Πρόσθεσε επιπλέον ότι ο ουκρανικός στρατός έθεσε άλλο ένα χωριό υπό τον έλεγχό του κατά το τελευταίο 24ωρο, παίρνοντας αρκετούς ακόμη αιχμαλώτους πολέμου. Υπενθυμίζεται πως οι Ρώσοι διαψεύδουν μεν τους ουκρανικούς ισχυρισμούς για το μέγεθος της επιχείρησης, έχουν ωστόσο αναγκαστεί να παραδεχθούν πως η κατάσταση στο Κουρσκ είναι δύσκολη και έχουν ζητήσει από δεκάδες χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες προς την ενδοχώρα ή προς τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Συνολικά περισσότεροι από 133.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην ευρύτερη περιοχή του Κουρσκ από τις 6 Αυγούστου που ξεκίνησε η επιχείρηση, ενώ περίπου 19.000 έχουν επιλέξει να μείνουν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποίησε χθες την πρώτη του επίσκεψη στη μεθοριακή περιοχή από την οποία ξεκίνησε η ξαφνική επίθεση στη Ρωσία. Από εκεί δήλωσε πως οι αιχμάλωτοι τον τελευταίων ημερών βοηθούν να φτιαχτεί ένα μεγάλο «ταμείο ανταλλαγής» για Ουκρανούς που κρατούνται στη Ρωσία και το Ντονμπάς. Πάντως, ο Ζελένσκι δεν πέρασε τη συνοριακή γραμμή, κίνηση που η Μόσχα πιθανώς να θεωρούσε μεγάλη πρόκληση, και διαβεβαίωσε πως η Ουκρανία δεν έχει στόχο να καταλάβει μακροπρόθεσμα την περιοχή αλλά ότι σκοπεύει να δημιουργήσει εκεί αναχώματα που να καθυστερούν (ή και να ανακόπτουν) ρωσικές επιθέσεις στο μέλλον. Επιπλέον δήλωσε πως σκοπός της ουκρανικής προέλασης είναι να αναγκάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να «καθίσει στο τραπέζι» και να διαπραγματευτεί τη λήξη του πολέμου με όρους ευνοϊκούς για την Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση