Kathimerini.gr
«Οι πιο πολλές χώρες δεν υποστηρίζουν τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 16 Μαρτίου, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτές οι κυρώσεις πρόκειται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία για την οποία η κατάσταση δεν θα είναι εύκολη το προσεχές διάστημα.
Κατά την ψηφοφορία που είχε λάβει χώρα στον ΟΗΕ πίσω στις αρχές Μαρτίου επί ψηφίσματος που καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ζητούσε την άμεση αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα, 141 κράτη είχαν ψηφίσει υπέρ, 35 είχαν απόσχει και μόνο 5 είχαν ψηφίσει κατά.
Οι «φίλοι» της Ρωσίας που ψήφισαν κατά ήταν, εκτός της ιδίας της Μόσχας, η Λευκορωσία του Αλεξάντερ Λουκασένκο, η Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν, η Ερυθραία και η Συρία του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Από τις χώρες που προτίμησαν να απόσχουν ξεχωρίζουν: το Πακιστάν, η Κίνα, η Κούβα, το Ιράν, το Ιράκ, η Ινδία, η Αρμενία, η Βολιβία και η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταξύ άλλων.
Αντιθέτως, χώρες όπως το Ισραήλ και η Σερβία, που επίσης διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, ψήφισαν υπέρ του καταδικαστικού για τη Ρωσία ψηφίσματος.
Πως στέκονται όμως οι «φίλοι» της Ρωσίας τώρα απέναντι στον πόλεμο και σε όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Κίνα
Το Πεκίνο έχει επισήμως ζητήσει από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιστρέψουν στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο μια διπλωματική εκτόνωση της κρίσης. Η κινεζική πλευρά έχει, επίσης, απορρίψει ως αναληθή τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Μόσχα είχε ζητήσει από το Πεκίνο να την στηρίξει στρατιωτικά, με οπλισμό, στο μέτωπο της Ουκρανίας. Σημειώνεται, πάντως, πως η κινεζική ηγεσία δεν έχει επισήμως καταδικάσει τη ρωσική εισβολή.
Ισραήλ
Καταδίκασε μεν τη ρωσική εισβολή, φροντίζοντας ωστόσο να διατηρήσει παράλληλα ανοιχτούς διαύλους με τη Μόσχα με την οποία «συνεργάζεται» στο μέτωπο της Συρίας (ενάντια στην ιρανική επιρροή).
Ιράν
Η Τεχεράνη πάντως από την πλευρά της στήριξε το αφήγημα της Ρωσίας ρίχνοντας ευθύνες στο ΝΑΤΟ για όσα συμβαίνουν τώρα στην Ουκρανία, χωρίς όμως να στηρίξει ανοιχτά τη ρωσική πλευρά. Αντιθέτως, ζήτησε κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προς την επίτευξη μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης.
Συρία – Λατινική Αμερική
Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στάθηκε ανοιχτά από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Πούτιν, όπως επίσης και οι ηγεσία σε Κούβα, Βενεζουέλα, Νικαράγουα. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως ο Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας είχε πρόσφατα επαφές στο Καράκας και με αντιπροσωπεία κορυφαίων αξιωματούχων από τις ΗΠΑ.
Νότια Αφρική – Ινδία
Η Νότια Αφρική έχει σπεύσει να ζητήσει αποκλιμάκωση της έντασης, χωρίς όμως να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή. Η ηγεσία της δεν έχει, άλλωστε, ούτε καν χρησιμοποιήσει τους όρους «εισβολή» και «πόλεμος» για να περιγράψει όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην Ουκρανία.
Σημειωτέων πως η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος έμπορος όπλων συνολικά στην Αφρική.
Σε ανάλογη τροχιά με τη Νότια Αφρική κινήθηκε όμως και η Ινδία, που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.
Με πληροφορίες από the New York Times, Deutsche Welle