ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πάνω από 11.000 οι νεκροί, ενώ «ο χρόνος τελειώνει»

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν «αγώνα δρόμου» για τη διάσωση κι άλλων επιζώντων στα ερείπια των χιλιάδων κατεστραμμένων κτιρίων

Στις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές της νότιας Τουρκίας αφίχθη το μεσημέρι της Τετάρτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που, βάσει του πιο πρόσφατου απολογισμού, ο αριθμός των νεκρών από το διπλό πλήγμα του Εγκέλαδου έχει υπερβεί τους 11.000 σε Τουρκία και Συρία.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν «αγώνα δρόμου» για τη διάσωση κι άλλων επιζώντων στα ερείπια των χιλιάδων κατεστραμμένων κτιρίων. Εν μέσω παγετού, αλλά ευτυχώς με τον ήλιο να έχει κάνει την εμφάνισή του, τα συνεργεία από το εξωτερικό -ανάμεσά τους και από την Ελλάδα- όλο και αυξάνονται και «θαύματα» καταγράφονται κάθε ώρα, κατά τα τουρκικά ΜΜΕ, με την ανάσυρση επιζώντων από τα συντρίμμια. Πάντως, διασώστες προειδοποιούν ότι ο χρόνος για τον εντοπισμό επιζώντων τελειώνει, καθώς τα ξημερώματα της Πέμπτης συμπληρώνονται 72 ώρες από τον πρώτο μεγάλο σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Ηδη η ελληνική ΕΜΑΚ έχει διασώσει τέσσερις ανθρώπους από τα χαλάσματα στην Αλεξανδρέττα (Ισκεντερούν), με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να στέκονται στο έργο των Ελλήνων διασωστών. Στην Τουρκία μεταβαίνει και δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ, ενώ ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ετοιμάζεται να αναχωρήσει άμεσα και για τη Συρία, καθώς το πρωί της Τετάρτης ενεργοποιήθηκε από τη Δαμασκό το σχετικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Συνολικά τουλάχιστον 8.700 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT. Επιχειρούν τουλάχιστον 96.000 διασώστες και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό, κατά την τουρκική κυβέρνηση.

Στο Χατάι ανασύρθηκε μια δασκάλα ζωντανή από τα ερείπια 49 ώρες μετά τον πρώτο σεισμό (φωτ.: Anadolu).

Ερντογάν: 8.574 οι νεκροί στην Τουρκία – Αγνοήστε τους «προβοκάτορες»

Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης οι τουρκικές αρχές είχαν επιβεβαιώσει τον θάνατο 8.574 ανθρώπων, όπως ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν από τις πληγείσες περιοχές.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, έκανε λόγο για κάποια προβλήματα στην αρχική αντίδραση μετά τους ισχυρούς σεισμούς, ωστόσο τόνισε πως οι επιχειρήσεις έχουν επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς τώρα. Μίλησε και για προβλήματα σε δρόμους και σε αεροδρόμια, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι όλα θα βελτιώνονται μέρα με τη μέρα. Είπε, επίσης, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μόνο τις επίσημες δηλώσεις των αρχών και να αγνοούν τους προβοκάτορες», τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται για την έλλειψη πόρων και την αργή ανταπόκριση των αξιωματούχων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας, Μουράτ Κουρούμ, ανέφερε σε δηλώσεις του, το πρωί της Τετάρτης, πως έχουν καταγραφεί 684 μετασεισμοί και δεσμεύτηκε για την παροχή στέγασης στα εκατομμύρια των σεισμοπλήκτων. Ηδη έχουν στηθεί 50.818 σκηνές, κατά την AFAD.

Στη Συρία οι νεκροί ξεπερνούν τους 2.600, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και από διασώστες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, τουλάχιστον 1.250 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2.054 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά).

Ισοπεδωμένα κτίρια στο Χαλέπι, την πολυπληθέστερη πόλη της Συρίας (φωτ.: Reuters).

Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών, στη βορειοδυτική Συρία, άλλοι 1.280 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 2.600 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες με την ονομασία Λευκά Κράνη. «Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά λόγω της παρουσίας εκατοντάδων οικογενειών κάτω από τα ερείπια, περισσότερες από 50 ώρες μετά τον σεισμό», έγραψαν τα Λευκά Κράνη σε ανάρτησή τους.

«Αγώνας δρόμου» για τους τραυματίες

«Αγώνας δρόμου» γίνεται και για τη μεταφορά τραυματιών από τις σεισμόπληκτες περιοχές σε νοσοκομεία άλλων πόλεων, όπως η Αγκυρα, η Αττάλεια και η Κωνσταντινούπολη, καθώς όσα νοσοκομεία άντεξαν τα πλήγματα του Εγκέλαδου και εξακολουθούν να λειτουργούν έχουν γεμίσει από τραυματίες. Επίσης δεκάδες νοσοκομεία εκστρατείας έχουν στηθεί σε πολλές περιφέρειες στα νότια και τα ανατολικά της Τουρκίας.

Τα τουρκικά μέσα περιγράφουν σκηνές αλλοφροσύνης πάνω από τα χαλάσματα, με συγγενείς αγνοουμένων να φωνάζουν για να τους ακούσουν οι επί 2,5 ημέρες παγιδευμένοι, ενώ τα σωστικά συνεργεία απαιτούν ησυχία για να αφουγκραστούν τυχόν σημεία ζωής κάτω από τις άμορφες μάζες τσιμέντου.

 

Απεγνωσμένη αναζήτηση για επιζώντες σε ξενοδοχείο στη Μαλάτια της Τουρκίας (φωτ.: Associated Press).

Την ίδια ώρα, σε κεντρικά σημεία των σεισμόπληκτων πόλεων οι άνθρωποι κοιμούνται αγκαλιασμένοι στους ανοιχτούς χώρους ή μέσα σε αυτοκίνητα ώστε να προστατευτούν από το ψύχος. Η κρατική αεροπορική εταιρεία των Τουρκικών Αερογραμμών ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις από τις σεισμόπληκτες περιοχές θα είναι δωρεάν έως τουλάχιστον τις 13 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, το πρωί αναζωπυρώθηκε η φωτιά στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας. Στην περιοχή έχουν αποσταλεί αεροσκάφος και ελικόπτερο για την αντιμετώπισή της. Η πυρκαγιά ξέσπασε μετά τη σεισμική δόνηση στο Καχραμάνμαρας, με αποτέλεσμα να κλείσει το λιμάνι και τα φορτηγά πλοία να κατευθύνονται προς γειτονικούς λιμένες.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Anadolu, TRT, Reuters, SANA

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ