ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο φιλόδοξος πολεμικός στόχος του Ισραήλ για τη Γάζα

Η στιγμή είναι κρίσιμη όχι μόνο για τους Ισραηλινούς στρατιώτες και τους Παλαιστίνιους ενόπλους, αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους.

Ο ισραηλινός στρατός έχει εισέλθει στην «καρδιά της Γάζας» και ετοιμάζεται για τις πιο σκληρές μάχες της αιματηρής σύγκρουσης με τη Χαμάς.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης ότι οι στρατιώτες τους έχουν καταλάβει το «προπύργιο» της Χαμάς στην Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα.

Όπως είπαν, χρειάστηκαν «δέκα ώρες μάχης, κατά τη διάρκεια των οποίων εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες, κατέλαβαν πολλά όπλα, αποκάλυψαν φρεάτια σήραγγας, συμπεριλαμβανομένου ενός κοντά σε νηπιαγωγείο, το οποίο οδηγεί σε εκτεταμένη υπόγεια διαδρομή».

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa από την πλευρά του, ανέφερε ότι ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν και κατέστρεψαν σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, κάνοντας λόγο για ανθρώπους παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια. Μετέδωσε επίσης ότι δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στην πόλη της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει καταστρέψει συνολικά 130 φρεάτια σηράγγων της Χαμάς από την έναρξη της χερσαίας επίθεσής του.

Νωρίτερα, είχε ανακοινώσει ότι η Χαμάς είχε χάσει τον έλεγχο της βόρειας Λωρίδας της Γάζας, καθώς και ότι τα στρατεύματά του έχουν προχωρήσει στην πόλη της Γάζας.

Η πόλη της Γάζας

Την Τετάρτη, δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο όπου φαίνεται ισραηλινό τανκ να κινείται αργά κατά μήκος του παραλιακού δρόμου στην πόλη της Γάζας.

«Ψυχολογικά και στρατηγικά, η παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων εδώ είναι εξαιρετικά σημαντική», σύμφωνα με ανάλυση του BBC.

Στην περιορισμένη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα στον πόλεμο του 2014, συμμετείχαν μόνο ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ τεθωρακισμένα οχήματα κινούνταν στα βόρεια της Λωρίδας προελαύνοντας από τα ανατολικά, υπενθυμίζει το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Τότε, οι ισραηλινές δυνάμεις παρασύρθηκαν σε αιματηρό αστικό πόλεμο με βαριά οπλισμένους Παλαιστίνιους μαχητές.

Σχεδόν μία δεκαετία μετά, ο πολεμικός στόχος του Ισραήλ είναι πολύ πιο φιλόδοξος: Να διαλύσει πλήρως τη Χαμάς και να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο υπόγειο λαβύρινθο σηράγγων που φέρεται να διαθέτει στην καρδιά της πόλης της Γάζας.

Οι άμαχοι

Η στιγμή είναι κρίσιμη όχι μόνο για τους Ισραηλινούς στρατιώτες και τους ενόπλους της Χαμάς, αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που εξακολουθούν να ζουν στη μεγαλύτερη πόλη της Γάζας και πιο βόρεια.

Το 2014, όπως και τώρα, το Ισραήλ είχε καλέσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή πριν εισέλθουν, ωστόσο πολλοί δεν ήθελαν ή δεν κατάφεραν να φύγουν.

Τελικά, την τελευταία στιγμή, αφού ξέσπασαν σφοδρές μάχες, πολλοί τράπηκαν σε φυγή και ακολούθησαν σκηνές απελπισίας.

Οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας καλούνται και πάλι να μετακινηθούν προς τις νότιες περιοχές της Λωρίδας, καθώς το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ο Λευκός Οίκος απαντώντας στα σχόλια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η Γάζα «γίνεται νεκροταφείο για παιδιά», ανακοίνωσε ότι «η Χαμάς θέτει αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους σε κίνδυνο».

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, πρόσθεσε ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί παιδιά ως ομήρους.

«Γνωρίζουμε ότι κρατούν περισσότερους από 240 ομήρους, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Και προσπαθούμε σθεναρά, να απελευθερώσουμε αυτά τα παιδιά», ανέρερε.

Ο Κίρμπι είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τους ισραηλινούς ομολόγους τους «να είναι όσο το δυνατόν πιο διακριτοί και προσεκτικοί στη στόχευσή τους», για να αποφευχθούν περισσότερες τραγωδίες αμάχων.

Η εκκένωση

Το Ισραήλ άνοιξε «οδό εκκένωσης» την Τετάρτη για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, για κάποιες ώρες, με σκοπό να επιτρέψει στους ανθρώπους να μετακινηθούν.

«Για την ασφάλειά σας, επωφεληθείτε από τον υπόλοιπο χρόνο σήμερα μέχρι τις δύο το απόγευμα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα μέλη της οικογένειάς σας», ανέφερε μήνυμα Ισραηλινού αξιωματούχου.

Σύμφωνα με το AP, ο ρυθμός φυγής Παλαιστινίων αμάχων από τη ζώνη των μαχών έχει αυξηθεί, καθώς εντείνεται η αεροπορική και χερσαία εκστρατεία του Ισραήλ εκεί.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι 50.000 Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει προς τον νότο από την περιοχή της πόλης της Γάζας στον βορρά.

Το γραφείο του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη ότι περίπου 15.000 άνθρωποι διέφυγαν την Τρίτη, σε σύγκριση με 5.000 τη Δευτέρα και 2.000 την Κυριακή.

Τα νοσοκομεία

Το Ισραήλ, καθώς και ο Λευκός Οίκος κατηγορούν επίσης τη Χαμάς ότι διατηρεί στρατηγεία κάτω από νοσοκομεία ή προσφυγικούς καταυλισμούς, γεγονός που υποχρεώνει τις ισραηλινές δυνάμεις να επιχειρούν σε περιοχές γύρω από αυτά.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που εντείνουν την κριτική σε βάρος του, καθώς αυξάνουν τις απώλειες αμάχων και ταυτόχρονα τους επικριτές του Ισραήλ, που ισχυρίζονται ότι παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες του πολέμου.

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε την Τετάρτη ότι όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο νοσοκομείο Αλ Κουντς είναι κλειστοί και ότι «οι ιατρικές ομάδες δεν μπορούν να φύγουν για να φτάσουν στους τραυματίες».

«Ο ισραηλινός βομβαρδισμός συνεχίζεται από το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή του νοσοκομείου από τη δυτική πλευρά», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχει η Χαμάς, 18 νοσοκομεία και 40 κέντρα υγείας είναι εκτός λειτουργίας, ενώ 193 μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις.

Τα θύματα

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, ανακοίνωσε επίσης ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε 27 επιθέσεις την προηγούμενη ημέρα, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 241 άνθρωποι.

Σχεδόν οι μισοί από όσους σκοτώθηκαν βρίσκονταν στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο, σε περιοχές που το Ισραήλ χαρακτηρίζει ως πιο ασφαλείς από τον βορρά.

Συνολικά, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, 10.569 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 4.324 παιδιών, από τότε που το Ισραήλ άρχισε τις επιθέσεις αντιποίνων μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Ο στόχος του Ισραήλ είναι να «εξοντώσει» τη Χαμάς και να καταστρέψει το δαιδαλώδες δίκτυό της κρίνεται, από την έναρξη του πολέμου μέχρι και σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, από τη στάση των κατοίκων της Γάζας και ιδιαίτερα των βόρειων περιοχών και της πόλης της.

Η Χαμάς

Ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκτελών χρέη εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, αναφέρθηκε στην ηγεσία της Χαμάς μέσα και έξω από τη Γάζα κάνοντας λόγο για «νεκρούς που περπατούν», σε συνέντευξή του στο Sky News στην Αυστραλία.

Εξήγησε ότι η αποστολή του στρατού μέσα στη Γάζα «είναι να εμπλακεί με τη Χαμάς και απλά να διαλύσει κάθε οχυρό της Χαμάς που είναι θαμμένο υπόγεια σε καταφύγια».

«Το κάνουμε αυτό με αργή και σχολαστική σειρά σύμφωνα με το σχέδιο. Οι πρόοδοί μας είναι καλές, σταθερές. Είναι πολύ δύσκολος χώρος μάχης για να είσαι μέσα. Η Χαμάς έχει προετοιμάσει το πεδίο της μάχης, δυστυχώς, πολύ καλά», τόνισε ο Κόνρικους.

«Η οδηγία είναι σίγουρα να σκοτώσει ή να συλλάβει… όλους τους ηγέτες της», εξήγησε, προσθέτοντας, «το έχουμε πει ξεκάθαρα, όλοι τους είναι νεκροί που περπατούν και είναι μόνο θέμα χρόνου μέσα στη Γάζα και έξω από τη Γάζα, μέχρι αυτοί οι ηγέτες της Χαμάς είτε να συλληφθούν είτε να σκοτωθούν από το Ισραήλ».

Την αποστολή του ισραηλινού στρατού περιπλέκει η παρουσία αμάχων στη ζώνη των μαχών, η οποία αυξάνει τα θύματα, καθώς και τις διεθνείς αντιδράσεις και την οργή του αραβικού κόσμου κατά του Ισραήλ και των συμμάχων του.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησε τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου.

Και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατηγόρησε τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί ανθρώπους ως ανθρώπινες ασπίδες, αλλά είπε επίσης ότι ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν στη Γάζα δείχνει ότι κάτι είναι «σαφώς λάθος» με τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο χρόνος

Ο ρυθμός του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα υπερβαίνει κατά πολύ τις προηγούμενες συγκρούσεις, σύμφωνα με πρόσφατη του Economist. Εχοντας εισέλθει πλέον στον δεύτερο μήνα αποτελεί μία από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Παρόλα αυτά, το Ισραήλ εκτιμά ότι θα μπορούσε να διαρκέσει, με κάποιους Ισραηλινούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο ακόμα και για ένα χρόνο συγκρούσεων. Ωστόσο, όσο οι συγκρούσεις συνεχίζονται, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος το Ισραήλ να κληθεί να αντιμετωπίσει περισσότερα μέτωπα είτε στη Δυτική Οχθη, όπου η ένταση αυξάνεται, είτε στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ προειδοποίησε για περιφερειακό πόλεμο αν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν στον Λίβανο, δήλωσε ότι «η δολοφονία αμάχων από το Ισραήλ στη Γάζα απειλεί να προκαλέσει ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή».

Η σιιτική ισλαμιστική ομάδα – που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Αραβικό Σύνδεσμο – είναι η μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στο Λίβανο.

Ο σεΐχης Ναίμ Κασέμ δήλωσε στο BBC ότι «πολύ σοβαρές και πολύ επικίνδυνες εξελίξεις θα μπορούσαν να προκύψουν στην περιοχή και κανείς δεν θα μπορούσε να σταματήσει τις επιπτώσεις».

«Ο κίνδυνος είναι πραγματικός», ανέφερε, «επειδή το Ισραήλ αυξάνει την επιθετικότητά του εναντίον αμάχων και σκοτώνει περισσότερες γυναίκες και παιδιά«.

«Είναι δυνατόν αυτό να συνεχιστεί και να αυξηθεί, χωρίς να φέρει πραγματικό κίνδυνο στην περιοχή; Δεν νομίζω», κατέληξε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC, Economist

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ