ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΝΥΤ: Θα έκαναν τα F-16 τη διαφορά στην αντεπίθεση της Ουκρανίας;

Οι εκτιμήσεις αμυντικών αναλυτών και πρώην αξιωματούχων σε Ουκρανία, ΗΠΑ και Ευρώπη

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας ξεκίνησε πριν από δύο μήνες, αλλά από πολλές απόψεις οι δυνάμεις της προετοιμάζονται για αυτήν εδώ και καιρό.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν περίμενε περισσότερο από ένα χρόνο προτού επιτρέψει σε χώρες του ΝΑΤΟ να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία. Μέχρι να εκπαιδευτούν όμως οι πιλότοι στον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, θα είναι αργά για να ενισχύσουν και να προστατεύσουν τις επίγειες δυνάμεις.

Τα παραπάνω οδηγούν σε ένα ερώτημα: Χωρίς σημαντική αεροπορική ισχύ, μπορεί η αντεπίθεση να της Ουκρανίας να είναι επιτυχής;

Η απάντηση είναι ναι, όπως εκτιμούν νυν και πρώην αξιωματούχοι στην Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, καθώς και δυτικοί αμυντικοί αναλυτές, σε συνεντεύξεις που έδωσαν στους NYT την περασμένη εβδομάδα καθώς η αντεπίθεση ήταν σε εξέλιξη.

Αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο χωρίς τα μαχητικά αεροσκάφη.

«Θα πρέπει να συμβεί χωρίς τα F-16», είπε ο Φίλιπ Μπριντλοβ, συνταξιούχος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών και πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, «αλλά πιστεύω ότι μπορούν». Ωστόσο, πρόσθεσε, «αν περιμένετε η Ουκρανία να πολεμήσει όπως εμείς, τότε πρέπει να έχει τα εργαλεία που έχουμε εμείς, και δεν τους τα έχουμε δώσει».

Ο στρατηγός Βαλερί Ζαλόυζνι, ο ανώτατος Ουκρανός διοικητής, έχει πει το ίδιο με μεγάλη απογοήτευση.

Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι η έλλειψη αεροπορικής ισχύος είχε φέρει την Ουκρανία σε μειονεκτική θέση έναντι των ρωσικών ελικοπτέρων που κτυπούν ουκρανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα. Ορισμένα από τα ελικόπτερα είναι εξοπλισμένα με αντιαρματικούς πυραύλους που είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν από την αεράμυνα της Ουκρανίας, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας.

Ο Αυστριακός συνταγματάρχης Μάρκους Ράισνερ είπε ότι με περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη, η Ουκρανία θα μπορούσε να υπερασπιστεί καλύτερα τα χερσαία στρατεύματά της από αυτές τις επιθέσεις.

Ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία – παρά το φαινομενικά συντριπτικό πλεονέκτημά της τελευταίας- δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν εναέρια υπεροχή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022.

Τότε, η Ρωσία διέθετε 10 φορές περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη από την Ουκρανία — 772 έναντι 69 —, σύμφωνα με το Global Firepower Index. Εκτοτε, και οι δύο πλευρές βασίστηκαν σε πυροβολικό, drones και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο η Ουκρανία με τους πυραύλους Patriot όσο και η Ρωσία με τα συστήματα S-400 διαθέτουν εξαιρετική αεράμυνα που έχει αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό τις επιθέσεις από αέρος.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους περιορισμούς, ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν ήταν σαφές εάν οι δυνάμεις της Ουκρανίας θα μπορούσαν να παράσχουν υποστήριξη στα χερσαία στρατεύματα ακόμη και αν είχαν στη διάθεσή τους F-16.

Ο στρατός της Ουκρανίας είναι ήδη ένας από τους καλύτερα εξοπλισμένους και πιο δοκιμασμένους στην Ευρώπη, δήλωσε ο στρατηγός Μπριντλοβ. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι τα σχέδια για την απόκτηση δυτικών πολεμικών αεροσκαφών προχωρούν, προσθέτοντας: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα F-16 θα είναι στον ουρανό μας».

Αλλά αυτό θα απαιτήσει μια μακρά περίοδο εκπαίδευσης, που ξεκινά για πολλούς με μαθήματα γλώσσας. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουκρανία έχει μόνο οκτώ πιλότους – λιγότερους από μία μοίρα – που μιλούν αρκετά καλά αγγλικά για να ξεκινήσουν τουλάχιστον ένα χρόνο εκπαίδευσης. Περίπου 20 άλλοι θα μεταφερθούν στη Βρετανία αυτόν τον μήνα για να μάθουν αγγλικά.

Πηγή: New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση