ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέοι πελάτες για τα σύγχρονα τουρκικά drones

Ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, που διευθύνει την εταιρεία Baykar, φιλοδοξεί να καταστήσει τη χώρα του κυρίαρχη στον τομέα

Kathimerini.gr

Nέα drones, που θα επιτρέψουν στην Τουρκία να επιτηρεί και να πραγματοποιεί επιθέσεις χειρουργικής ακριβείας σε μια τεράστια περιοχή χάρη στη βελτιωμένη ταχύτητά τους και στο αυξημένο εύρος δράσης τους, προαναγγέλλει ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, ο άνθρωπος που έχει χαρακτηριστεί ήρωας στην Τουρκία λόγω της ώθησης που έδωσε στην αμυντική βιομηχανία της χώρας, καθιστώντας την –μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα– σημαντικό παγκόσμιο προμηθευτή πολεμικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ο Μπαϊρακτάρ μίλησε χθες σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στο Bloomberg για τα μελλοντικά πλάνα της κατασκευαστικής εταιρείας της οποίας ηγείται, της Baykar.

Η Baykar, που προμηθεύει τα ΤΒ2 (ή απλώς Bayraktar) σε 31 χώρες εκτός συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο στο πρόγραμμα κατασκευής νέων drones, που θα πετούν πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερα ύψη, ενώ θα είναι εξοπλισμένα με περισσότερα όπλα από τα υπάρχοντα μοντέλα. Προβλέπεται επιπλέον να ξεκινήσει σύντομα την παραγωγή ενός εκ των δύο υπερσύγχρονων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα μεταφέρονται από το πρόσφατα κατασκευασμένο μικρό αεροπλανοφόρο «TCG Anadolu».

Εκτός από τα ΤΒ2, τη «ναυαρχίδα» της εταιρείας, η Baykar κατασκευάζει ακόμη τα drones TB3, τα Kizilema και τα περίφημα Akinci. Σκοπός της, λέει χαρακτηριστικά ο Μπαϊρακτάρ, είναι να διευρύνει και άλλο το πελατολόγιό της σε Ασία, Ευρώπη και Αφρική, και ταυτόχρονα να φέρει «επανάσταση» στον τουρκικό στρατό αυξάνοντας την επιρροή του σε Καύκασο, Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο, «αφήνοντας πίσω» ανταγωνιστές της Τουρκίας στις εν λόγω περιοχές όπως είναι το Ιράν και η Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπαϊρακτάρ κατέχει τη θέση του γενικού διευθυντή τεχνολογίας στην οικογενειακή εταιρεία.

 

Η Baykar ιδρύθηκε το 1986 από τον πατέρα του Σελτσούκ, τον Οζντεμίρ Μπαϊρακτάρ. Ο Σελτσούκ, που είχε αναπτύξει πάθος για την αεροπορία από μικρή ηλικία, ανέλαβε την εταιρεία το 2007 και εστίασε αποκλειστικά στην κατασκευή αεροσκαφών. Το 2016, παντρεύτηκε την κόρη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σουμεγιέ. Το 82% των κερδών της Baykar προέρχεται πλέον από την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ μόνο τον περασμένο χρόνο η εταιρεία αύξησε κατά σχεδόν 50% την παραγωγική της δυνατότητα.

Αν και τα περισσότερα έθνη-πελάτες της Baykar είναι αναπτυσσόμενα, οι 31 σήμερα αγοραστές των ΤΒ2 αποτελούν μια εντυπωσιακά μεγάλη αύξηση, αν σκεφτεί κανείς πως το πελατολόγιο της εταιρείας αριθμούσε μόλις δύο πελάτες πριν από τέσσερα χρόνια. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν επίσης γείρει αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ της Τουρκίας στον πόλεμο εναντίον του Εργατικού Κόμματος των αυτονομιστών Κούρδων στα ανατολικά της χώρας, στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία. Σχετικά φθηνά στην παραγωγή, τα drones έχουν επίσης κρίνει σοβαρές διεθνείς διενέξεις σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Λιβύη, πάντοτε προς όφελος των συμμάχων της Τουρκίας. Αν και η Τουρκία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε παραγωγή και πώληση χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Κίνα, η χαμηλή τιμή των drones που παράγει σε συνδυασμό με τη λειτουργικότητά τους τα καθιστούν πολύ καλή επιλογή για αγοραστές που ψάχνουν μια αγορά με προστιθέμενη αξία και σχετικά χαμηλό αντίτιμο (value for money). Τα νέα αεροσκάφη θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την καλή φήμη που χτίζει η χώρα ως παγκόσμια προμηθεύτρια πολεμικού εξοπλισμού υψηλής ποιότητας σε καλές τιμές, εκτιμά ο Μπαϊρακτάρ.

Πριν από μερικές εβδομάδες, υπήρξε συμφωνία με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας για συνεργασία στην κατασκευή των Akinci σε εργοστάσιο στην κεντρική Ουκρανία, του οποίου η ακριβής τοποθεσία δεν δόθηκε στη δημοσιότητα. «H εξέλιξη αυτή είναι ένα κβαντικό άλμα για τον στρατό της Τουρκίας. (…) Τοποθετεί τη χώρα σε μια ξεχωριστή κατηγορία, σε μια μικρή ομάδα εθνών που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν δικά τους drones σε αποστάσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα», υπογράμμισε ο Μπαϊρακτάρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ