ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΝΑΤΟ – Σουηδία: Να επιστρέψουμε σε «διάλογο» με την Τουρκία

Η εν λόγω δήλωση έρχεται λίγο μετά από αίτημα της Άγκυρας για επ’ αόριστον αναβολή των τριμερών συνομιλιών με Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η χώρα του επιθυμεί να επιστρέψει σε «διάλογο» με την Τουρκία.

«Δεν υπάρχει άλλο θέμα εθνικής ασφάλειας πιο σημαντικό από το γεγονός ότι εμείς, μαζί με τη Φινλανδία, να γίνουμε γρήγορα μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κρίστερσον στους δημοσιογράφους.

Ο Κρίστερσον δήλωσε ότι θέλει να επανέλθει σε έναν λειτουργικό διάλογο για την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Εάν δεν έχουμε έναν λειτουργικό διάλογο, θα είναι δυσκολότερο για τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό θα έχει συνέπειες για την ασφάλεια της χώρας, τόνισε.

«Θέλω να επαναλάβω έναν διάλογο εργασίας με την Τουρκία», τόνισε επικρίνοντας τους «προβοκάτορες» που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την σουηδική υποψηφιότητα και απευθύνοντας έκκληση για «ηρεμία» απέναντι σε μια «σοβαρή» κατάσταση.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι η χώρα του χρειάζεται την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ ώστε να έχει την εγγύηση ασφαλείας που προβλέπει το Άρθρο 5.

Η Τουρκία ανέβαλε επ’ αόριστον τις τριμερείς συνομιλίες

Οι παραπάνω δηλώσεις του Σουηδού πρωθυπουργού έρχονται λίγο μετά από αίτημα της Άγκυρας για επ’ αόριστον αναβολή των τριμερών συνομιλιών με τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχετικά με την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση επρόκειτο να λάβει χώρα στις Βρυξέλλες, τον Φεβρουάριο, και αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, ανέφερε το TRT επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές. Εκπρόσωπος του Ερντογάν είχε αναφέρει νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι επρόκειτο να παρευρεθεί στις συνομιλίες και ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το εν λόγω αίτημα της Τουρκίας έρχεται σε μια περίοδο που κλιμακώνεται όλο και περισσότερο η ένταση με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, με φόντο την ένταξη των δύο χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, κάτι για το οποίο η Άγκυρα είχε θέσει εξαρχής όρους και προϋποθέσεις.

Μετά τις διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών, όταν Σουηδοί διαδηλωτές έκαψαν το Κοράνι, εξοργίζοντας την Άγκυρα, προκαλώντας αντι-διαδηλώσεις στην Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν «βλέπει» πιθανή την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σημειώνοντας μάλιστα ότι η Σουηδία δεν πρέπει να αναμένει τη στήριξη της Τουρκίας για την ένταξή της.

Την ίδια στιγμή, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Τουρκία να μη θέσει εμπόδια στην ένταξη της χώρας.

«Τάιμ άουτ» στις συνομιλίες ζητεί το Ελσίνκι

Σήμερα, τη σκυτάλη πήρε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι χρειάζεται μια ανάπαυλα (τάιμ άουτ, είπε χαρακτηριστικά) δύο εβδομάδων, όπως τόνισε, στις συνομιλίες με την Άγκυρα για την ένταξη της χώρας του, αλλά και της Σουηδίας, στο ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας ότι καλό είναι οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός που έχει σηκωθεί.

Ταυτόχρονα, ο Χααβίστο ανέφερε ότι συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη εξελίξεων με την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Όπως είπε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, «ελπίζουμε η διαδικασία να συνεχιστεί απρόσκοπτα», έστω και με την όποια καθυστέρηση.

Στο τραπέζι ένταξη χωρίς τη Σουηδία;

Πάντως, σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις του, στο φινλανδικό δίκτυο ΥLE και το πρακτορείο Reuters, ο ίδιος εμφάνισε δύο διαφορετικές θέσεις για το κατά πόσο θα επεδίωκε το Ελσίνκι να προχωρήσει σε μονομερή διαδικασία ένταξης στη Συμμαχία, χωρίς δηλαδή τη Σουηδία.

Στις δηλώσεις του στο φινλανδικό μέσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί περαιτέρω το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και των προβλημάτων που μπορεί να ανακύψουν εν ευθέτω χρόνω, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως το Ελσίνκι εξετάσει να προχωρήσει χωρίς τη Στοκχόλμη.

Κινήθηκε, ωστόσο, σε διαφορετική γραμμή, μιλώντας στο Reuters, σημειώνοντας ότι δεν κρίνει απαραίτητη τη συνέχιση των συνομιλιών μόνο για τη χώρα του, χωρίς τη Σουηδία.

Λίγη ώρα αργότερα, όπως μετέδωσε το Reuters, ο Πέκα Χααβίστο επικοινώνησε με τον ομόλογό του της Σουηδίας, επιβεβαιώνοντας ότι οι δύο χώρες θα παραμείνουν σταθερές στην ταυτόχρονη διαδικασία ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι αμφότερες οι χώρες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την αίσια έκβαση του ζητήματος.

Πηγή: ΑFP, Reuters, YLE, Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X