ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

NATO: Το «παζάρι» Τσαβούσογλου για ένταξη Φινλανδίας, Σουηδίας

Οι εντάσεις της Τουρκίας για το PKK και το αίτημα για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Άγκυρα από τους Συμμάχους

Kathimerini.gr

Μανώλης Κωστίδης

Όρους προκειμένου να δώσει την συγκατάθεσή της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ βάζει η Τουρκία δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγες ώρες μετά το άτυπο δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια του οποίου η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών τάχθηκε υπέρ της άμεσης ένταξης των δύο χωρών στη Συμμαχία.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσαβούσογλου εξήγησε ότι Άγκυρα εγείρει το ζήτημα των φερόμενων σχέσεων των δύο χωρών με «τρομοκρατικές» οργανώσεις, ενώ αξιώνει την άρση του εμπράγκο εξαγωγής οπλικών συστημάτων όχι μόνο από τη Σουηδία και τη Φινλανδία αλλά από το σύνολο των μελών της Συμμαχίας.

«Ως Τουρκία πάντα είμαστε υπέρ της πολιτικής των ανοιχτών πυλών του ΝΑΤΟ. Εκφράσαμε ξεκάθαρα γιατί είμαστε εναντίον αυτών των δύο χωρών που έχουν συνομιλίες με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τα μελή του PKK και YPG και κυρίως την Σουηδία που δίνει βοήθεια οπλικών συστημάτων. Πρέπει να εγκαταλείψουν αυτή τη στάση τους. Δεν είναι αρκετό να μας λένε πως το PKK είναι στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων» σημείωσε ο κ. Τσαβούσογλου και συνέχισε λέγοντας: «Μας ήρθε η πρόταση ”να γίνει μια ομάδα εργασίας για τις θέσεις σας”. Εμείς εξηγήσαμε τους λόγους που η τουρκική κοινή γνώμη είναι εναντίον της ένταξης των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ. Και τονίσαμε πως πρέπει να ικανοποιηθεί η τουρκική κοινή γνώμη. Να δούμε το επόμενο διάστημα τι εγγυήσεις θα μας δώσουν. Εμείς ξεκαθαρίσαμε τις προσδοκίες μας και στη σύσκεψη του ΝΑΤΟ αλλά και στη συνάντηση μας με τις δυο αυτές χώρες. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας συνεχίζει τις προβοκατόρικες δηλώσεις της και δεν είναι εποικοδομητική, παρόλο που το είπαμε χθες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας είναι που συγκρατημένος, λέει πως μπορεί να βρεθεί λύση, τονίζει πως δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια ημέρα και δεν μιλάει ξεκάθαρα αν μπορούν ή δεν μπορούν να γίνουν αυτά τα πράγματα.».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε ακόμη εγγυήσεις ασφαλείας από όλους τους συμμάχους αλλά και τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων. «Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας και μετά την ένταξη τους. Αυτά δεν αφορούν μόνο τις δυο υποψήφιες χώρες. Ισχύει και για τους συμμάχους μας. Πρέπει να σταματήσουν την υποστήριξη τους σε τρομοκρατικές οργανώσεις και οπωσδήποτε πρέπει να αρθούν οι απαγορεύσεις για τις εξαγωγές όπλων και οπλικών συστημάτων όπως και οι περιορισμοί στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. Αυτό δεν το λέω για να κάνω παζάρεμα, το λέω ως ανάγκη της συμμαχικότητας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση