Kathimerini.gr
Η Ρωσία θα λάβει τα αναγκαία «απαντητικά μέτρα» στη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της με τη δρομολογημένη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δήλωσε χθες ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Σεργκέι Σοϊγκού. Στη διάρκεια ομιλίας του για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν προανήγγειλε τη δημιουργία 12 νέων μονάδων στη Δυτική Στρατιωτική Περιοχή της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι το υπουργείο του εργάζεται εντατικά για την ανύψωση του αξιόμαχου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Την περασμένη Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών δεν δημιουργεί «αυτή καθ’ εαυτήν» σοβαρή απειλή για τη χώρα του, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Μόσχα θα αντιδράσει αν υπάρξει ενίσχυση των νατοϊκών υποδομών που στρέφονται εναντίον της. Χθες, ο Σοϊγκού ενέταξε την προοπτική εισόδου της Σουηδίας και της Φινλανδίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αυξανόμενης στρατιωτικής πίεσης των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια το ΝΑΤΟ πύκνωσε τις πτήσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών, τις περιπολίες πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και τα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Παρά τη θερμή υποστήριξη από την Ουάσιγκτον και τις άλλες δυτικές πρωτεύουσες, η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας εξακολουθεί να προσκρούει στο τουρκικό βέτο. Χθες, ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε στις αντιρρήσεις του, υποστηρίζοντας για πολλοστή φορά ότι η Σουηδία και, σε μικρότερο βαθμό, η Φινλανδία διατηρούν σχέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις» των Κούρδων, όπως χαρακτήρισε το ΡΚΚ του Αμπντουλά Οτσαλάν, αλλά και το συροκουρδικό PYD. Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε ανοιχτή μια προοπτική άρσης του αδιεξόδου, δηλώνοντας ότι διεξάγει εντατική «τηλεφωνική διπλωματία» με ηγέτες χωρών- μελών της Συμμαχίας. Οπως ο ίδιος ανέφερε, συνομίλησε χθες με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ενώ σήμερα πρόκειται να συνομιλήσει με τους ηγέτες της Βρετανίας και της Φινλανδίας.
«Παραπληροφόρηση»
Με χθεσινή ανάρτησή της στο Twitter, η υπουργός Αμυνας της Σουηδίας Αν Λίντε κάνει λόγο για «ευρύτατα διαδεδομένη παραπληροφόρηση» για τις υποτιθέμενες σχέσεις της Στοκχόλμης με το ΡΚΚ, υπενθυμίζοντας ότι «η κυβέρνηση του Ολαφ Πάλμε ήταν η πρώτη, μετά την Τουρκία, που κατέταξε το ΡΚΚ στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, ήδη από το 1984». Τη δέσμευσή του ότι «θα αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία πολύ σοβαρά», επανέλαβε ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο.
Την Πέμπτη, ο Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο τον Νιινίστο και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Αντερσον. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην ένταξη των δύο χωρών, τονίζοντας ότι «εκπληρώνουν κάθε προϋπόθεση γι’ αυτό», μια τοποθέτηση που ισοδυναμούσε με έμμεση απάντηση στις αιτιάσεις Ερντογάν. Μέχρι χθες, δεν είχε εκδηλωθεί καμία πρόθεση από την πλευρά του Λευκού Οίκου για απευθείας συνομιλίες με τον Τούρκο ηγέτη, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.
Πηγή: Reuters, A.P.