Reuters, A.P.
Με αρνητικούς οιωνούς συνεχίζεται η τέταρτη περιοδεία του Αντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Προτού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών φτάσει στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που είχαν χάσει τη ζωή τους στους τρεις πρώτους μήνες του πολέμου ξεπέρασε τις 23.000, ενώ άλλοι 7.000 παρέμεναν αγνοούμενοι. Την ίδια ώρα, ερχόταν σε πρώτο πλάνο ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου σε περιφερειακή κλίμακα ύστερα από νέα φονική επιδρομή του Ισραήλ στον Λίβανο, που κατέληξε στον θάνατο στρατιωτικού διοικητή της ισχυρής, φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.
Την Κυριακή, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε, από το έδαφος του Κατάρ, ότι η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα «μπορεί εύκολα να προκαλέσει μεταστάσεις, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ανασφάλεια και τα βάσανα» των λαών της περιοχής. Αν και σε όλη τη διάρκεια των ισραηλινών επιδρομών στη Γάζα οι σποραδικές ανταλλαγές πυρών μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο διεξάγονταν σε σχεδόν καθημερινή βάση, το ενδεχόμενο ανοιχτού πολέμου ενισχύθηκε απότομα με τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς, Σάλεχ Αρούρι, σε συνοικία-προπύργιο της Χεζμπολάχ, στη νότια Βηρυτό, την περασμένη εβδομάδα.
Δεύτερο μέτωπο
Σύμφωνα με την Washington Post, η κυβέρνηση Μπάιντεν φοβάται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα μπορούσε να ανοίξει ένα δεύτερο πολεμικό μέτωπο, αυτή τη φορά στον Λίβανο, προκειμένου να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση. Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται απόρρητη έκθεση του Πενταγώνου που αμφισβητεί κατά πόσον το Ισραήλ θα καταφέρει να επικρατήσει έναντι της Χεζμπολάχ, τη στιγμή που μεγάλος όγκος του ισραηλινού στρατού παραμένει δεσμευμένος στις επιχειρήσεις της Γάζας.
Οι εντάσεις ανέβηκαν ακόμη περισσότερο χθες, καθώς ισραηλινό πλήγμα σκότωσε δύο στελέχη της Χεζμπολάχ σε χωριό του νοτίου Λιβάνου, περίπου 6 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Ενας εκ των δύο νεκρών ήταν ο Ουισάμ Ταουίλ, αναπληρωτής διοικητής των επίλεκτων δυνάμεων Ραντουάν. Το Σάββατο, η σιιτική οργάνωση είχε εξαπολύσει μπαράζ 62 ρουκετών, πλήττοντας στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Αρούρι. Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, υποστράτηγος Χερτσλ Χαλεβί, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν την πίεση στη Χεζμπολάχ ώστε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη μεθοριακή ζώνη, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το Ισραήλ «είναι έτοιμο να πολεμήσει και σε ένα δεύτερο μέτωπο». Λάδι στη φωτιά έριξε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, δηλώνοντας ότι η χώρα του πολεμάει όχι μόνο τη Χαμάς αλλά συνολικά τον φιλοϊρανικό άξονα στη Μέση Ανατολή. «Πολεμάμε όχι μόνο έναν αντίπαλο, αλλά έναν ολόκληρο άξονα, καθώς το Ιράν συσσωρεύει στρατιωτική ισχύ γύρω από το Ισραήλ με σκοπό να την χρησιμοποιήσει», τόνισε ο Ισραηλινός αξιωματούχος στην Wall Street Journal.
Από την πλευρά του, ο νούμερο δύο στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε ότι η οργάνωσή του «δεν επιθυμεί να ξεκινήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», προειδοποίησε όμως ότι «αν το Ισραήλ εξαπολύσει έναν τέτοιο πόλεμο εναντίον μας, τότε θα απαντήσουμε κι εμείς με ολοκληρωτικό πόλεμο, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, χωρίς κανένα δισταγμό». Στο πλαίσιο της περιοδείας του, που ξεκίνησε από την Τουρκία και την Ελλάδα, ο Αντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Κυριακή την Ιορδανία και το Κατάρ, ενώ χθες βρέθηκε στα Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.
Στη διάρκεια συνάντησής του με τον εμίρη του Αμπου Ντάμπι, Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει δεσμευμένη στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και απορρίπτει κατηγορηματικά τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα – προοπτική, την οποία ανοιχτά υποστηρίζουν ακροδεξιοί υπουργοί του Νετανιάχου. Στη Σαουδική Αραβία βρισκόταν χθες και ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς οι δύο πλευρές του Ατλαντικού προσπαθούν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και αποτροπή του κινδύνου επέκτασής του στην ευρύτερη περιοχή.
Την ίδια στιγμή, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ επισκεπτόταν το Ισραήλ, όπου τόνισε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου οφείλει να προστατέψει τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων. Εξάλλου, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι «οι χώρες του G7 είναι σε επικοινωνία με την ισραηλινή κυβέρνηση ώστε να βρεθεί σύντομα έξοδος από τη στρατιωτική φάση της σύγκρουσης». Η Ιταλία ασκεί από την αρχή του νέου έτους την εκ περιτροπής προεδρία της ομάδας που εκπροσωπεί τις ισχυρότερες βιομηχανικές δυνάμεις της Δύσης. Λίγο πριν φτάσει στο Ισραήλ ο Αντονι Μπλίνκεν, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του εγκαινίασαν μια νέα φάση του πολέμου, με λιγότερες χερσαίες δυνάμεις, πιο αραιούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και γενικά μικρότερη ένταση των επιχειρήσεων. Η Ουάσιγκτον πιέζει εδώ και αρκετές εβδομάδες το Τελ Αβίβ προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά τίποτα στο πεδίο της μάχης δεν έδειχνε μέχρι χθες ότι εισακούεται.