ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέση Ανατολή: Φωτιές άναψαν τα εντάλματα σύλληψης

Στηρίζουν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Γαλλία, Βέλγιο και Σλοβενία, ενστάσεις από Γερμανία και Ιταλία

Reuters, A.P.

Διχασμένοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι απέναντι στην πρόταση του Καρίμ Καν, εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του υπουργού Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και τριών ηγετών της Χαμάς –Γιαχούα Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ και Ισμαήλ Χανίγια– για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η γαλλική κυβέρνηση τάχθηκε στο πλευρό του Καν, τονίζοντας ότι «υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την ανεξαρτησία του και τον αγώνα εναντίον της ατιμωρησίας σε όλες τις περιπτώσεις». Προσέθεσε, δε, ότι «η Γαλλία προειδοποιούσε εδώ και πολλούς μήνες για την επιτακτική ανάγκη συμμόρφωσης προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, δίνοντας έμφαση στον απαράδεκτα μεγάλο αριθμό των απωλειών μεταξύ των αμάχων στη Γάζα». Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν τα υπουργεία Εξωτερικών Βελγίου και Σλοβενίας.

Αντιθέτως, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι τα ταυτόχρονα αιτήματα για εντάλματα σύλληψης ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς «δίνουν την εσφαλμένη εντύπωση εξίσωσης» των δύο πλευρών. Αποψη την οποία συμμερίστηκε και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, κατά τον οποίο «είναι απολύτως απαράδεκτο να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι η Χαμάς και το Ισραήλ». Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την απόφαση του Καν ως «εξοργιστική», ενώ ορισμένοι βουλευτές, κυρίως των Ρεπουμπλικανών, ζήτησαν από την κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

 

Συνέχεια στις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της επίμαχης απόφασης έδωσε χθες ο Γιόαβ Γκάλαντ. «Η εξίσωση ανάμεσα στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και στο Ισραήλ είναι επαίσχυντη», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας.

Λίγο μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης Καν, τη Δευτέρα, έφτασε στο Ισραήλ τριμελής αντιπροσωπεία κορυφαίων συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου επί της προεδρίας του. Με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Ο’ Μπράιεν τόνισε ότι η απόφαση του Καν ήταν «όνειδος» και προσέθεσε: «Εχω απαυδήσει με αυτόν τον εισαγγελέα. Αν ανησυχεί πραγματικά για μια γενοκτονία, ας ασχοληθεί με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τους Ουιγούρους».

Η Λιβανοβρετανίδα δικηγόρος Αμάλ Κλούνεϊ εξάλλου αποκάλυψε ότι συμμετείχε στην ομάδα των ειδικών τους οποίους συμβουλεύθηκε ο Καν για να ζητήσει την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης. Με ανάρτησή της στην ιστοσελίδα Clooney Foundation for Justice, την οποία έχει δημιουργήσει μαζί με τον σύζυγό της, ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ, η δικηγόρος και ακτιβίστρια αναφέρει ότι είχε έρθει σε επαφή προ τετραμήνου με τον εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου και ότι τα νομικά πορίσματα της ομάδας ήταν ομόφωνα.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε νέες αεροπορικές επιδρομές στη νότια Γάζα, με συνέπεια να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι. Ταυτόχρονα, ισραηλινές δυνάμεις εισχωρούσαν βαθύτερα στον μεγάλο προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, ενώ οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Μιλώντας σε εκδήλωση ισραηλινού ινστιτούτου, στην Ιερουσαλήμ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζακ Λιου επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για μια συμφωνία αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, κάτι που διακαώς επιδιώκει η Ουάσιγκτον. Προσέθεσε όμως ότι, για να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, πρέπει να υπάρξει «μια περίοδος ηρεμίας» (δηλαδή, κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα) και «μια συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μελλοντικής παλαιστινιακής διακυβέρνησης», δηλαδή της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους.

Τέλος, οι ισραηλινές αρχές κατάσχεσαν κάμερα και άλλο εξοπλισμό του Associated Press στο νότιο Ισραήλ, διακόπτοντας την απευθείας μετάδοση από τη Γάζα. Η ενέργεια προκάλεσε την άμεση αντίδραση στελεχών του πρακτορείου, ενώ το αρμόδιο υπουργείο στο Ισραήλ έκανε λόγο για παραβίαση του νέου νόμου επειδή παρείχε εικόνες προς μετάδοση στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Στη συνέχεια ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών ανακάλεσε την απόφασή του να αναστείλει τη ζωντανή μετάδοση από το Α.Ρ. εικόνων από τη Γάζα, μετά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X