Ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και ο χρόνος -όπως όλα δείχνουν- μετρά αντίστροφα για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα, με τις ΗΠΑ να ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή.
Ασταμάτητοι είναι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, μέχρι και στην Χαν Γιουνίς, στον νότο, όπου έχουν λάβει εντολή να μετακινηθούν οι άμαχοι, με την Χαμάς να απαντά με ρουκέτες. Οι κάμερες του στρατού δείχνουν από ψηλά τα πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους και τα τηλεοπτικά συνεργεία στο έδαφος την απόλυτη καταστροφή.
Στο Ισραήλ έφτασε ήδη αεροσκάφος με νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, αναμένονται συστοιχίες για τον Σιδερένιο Θόλο.
Καθώς η ένταση στη Γάζα κλιμακώνεται, αυξάνονται οι πιθανότητες η Χαμάς να αποκαλύψει μια θανάσιμη έκπληξη, σύμφωνα με αναλυτές. Μια μέρα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε 35 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην επίθεση της οργάνωσης. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η Χαμάς είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει υποβρύχια drones, κρυμμένα σε μυστικά οπλοστάσια.
Παράλληλα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει «ξεμπλοκάρει» η ανθρωπιστική βοήθεια, παρά τη συμφωνία Καΐρου – Ουάσιγκτον για άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, ενώ Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα φορτηγά της ανθρωπιστικής βοήθειας ενδέχεται να εισέλθουν στη Γάζα αύριο
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας μπροστά από τη διάβαση της Ράφα, έκανε λόγο για «προϋποθέσεις και περιορισμούς» που έπρεπε να αντιμετωπισθούν, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Παρά τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, με τη μεσολάβηση του προέδρου Μπάιντεν, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Το Ισραήλ επιμένει ότι τα φορτηγά μεταφέρουν μόνο τρόφιμα, νερό και φάρμακα και ότι τίποτα από αυτά δεν θα φτάσει στη Χαμάς.
Ο ισραηλινός Στρατός έχει αρχίσει να λέει στους ανθρώπους να κατευθυνθούν σε ανοιχτό έδαφος μεταξύ του Χαν Γιούνις και του αλ-Μαουάσι όπου θα υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια. Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο BBC ότι «υπάρχουν συνεχή ζητήματα που επιλύονται», προσθέτοντας ότι υπάρχει «καλή πιθανότητα» τα 20 φορτηγά να εισέλθουν στη Γάζα αύριο.
Ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι για εξαιρετικά μικρή ποσότητα σε σχέση με αυτό που χρειάζεται να μπει στη Γάζα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, διεμήνυσε πως Χαμάς και Πούτιν έχουν «κοινό» στοιχείο ότι θέλουν να «αφανίσουν» δημοκρατίες, συμπληρώνοντας πως «δεν θα τους αφήσουμε να νικήσουν». Ανήγγειλε επίσης πως θα ζητήσει σήμερα από το Κογκρέσο την έγκριση κατεπείγουσας χρηματοδότησης για το Ισραήλ και την Ουκρανία.
Στο Ισραήλ έφτασε ήδη αεροσκάφος με νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, αναμένονται συστοιχίες για τον Σιδερένιο Θόλο αλλά και η ναυαρχίδα του έκτου στόλου στην ανατολική Μεσόγειο.
Το Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Χαμάς, ενημέρωσε τις ΗΠΑ, οι οποίες με τη σειρά τους ενημέρωσαν το Ισραήλ ότι η Χαμάς απελευθέρωσε δύο απαχθείσες γυναίκες -μια μητέρα και μια κόρη, οι οποίες βρίσκονται στα χέρια του Ερυθρού Σταυρού στη Γάζα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ισραηλινής άμυνας, ενώ σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου οι δύο Αμερικανίδες που απελευθερώθηκαν βρίσκονται καθ’ οδόν προς μία στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ισραήλ.
Εισόδους υπογείων τούνελ, αποθήκες πυρομαχικών, επιχειρησιακά κέντρα και τα ίδια τα στελέχη της Χαμάς στοχεύει η αεροπορία του Ισραήλ, ώστε να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους κατά την είσοδο των χερσαίων δυνάμεων. Αλλά στην πόλη Ζάχρα οι κάτοικοι λένε ότι ισοπεδώθηκαν 25 πολυκατοικίες και ότι είχαν μόνο 30 λεπτά διορία για να φύγουν.
Το «πράσινο» φως της κυβέρνησης του Ισραήλ έχει ήδη δοθεί στο στρατό για τη μακρά επιχείρηση που θα έχει στόχο όχι μόνο την πλήρη καταστροφή της Χαμάς σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά και το οριστικό τέλος της ευθύνης του Ισραήλ για τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ σε βουλευτές.
Με αλεξίσφαιρο γιλέκο βρέθηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μικρή απόσταση από το φράχτη της Γάζας και υποσχέθηκε στους στρατιώτες του τη νίκη. «Έχετε παλέψει σαν λιοντάρια και θα συνεχίσετε να παλεύετε σαν λιοντάρια. Είστε έτοιμοι; Ναι. Θα νικήσουμε με όλη μας τη δύναμη. Είστε έτοιμοι; Ναι», είπε.
Κύμα διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστίνιων σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Ιράκ
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους Αιγυπτιακών πόλεων, συμπεριλαμβανομένου και του Καΐρου, για να διαδηλώσουν υπέρ των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, αλλά και για να εκφράσουν τη στήριξή τους στον Πρόεδρο αλ – Σίσι και τη στάση που έχει κρατήσει η κυβέρνηση στην κρίση.
Η Αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από διαδηλώσεις σε εννέα επαρχίες, καθώς και σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας.
Σε αυτές ακούγονται συνθήματα υπέρ του αλ – Σίσι, ο οποίος ουσιαστικά αρνήθηκε να επιτρέψει σε ανθρώπους από τη Γάζα να περάσουν τα σύνορα με την Αίγυπτο.
Αντίστοιχες διαδηλώσεις ετοιμάζονται και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, μεταξύ τους και στο Ιράκ και την Ιορδανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αίγυπτο, χιλιάδες μαζεύτηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, που το 2011 υπήρξε το κέντρο των διαδηλώσεων της Αραβικής Άνοιξης, που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.
Και όλα αυτά, 24 ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου για την ειρήνη που οργανώνει η Αίγυπτος με τη συμμετοχή των ηγετών του Κατάρ, της Τουρκίας, της Ελλάδας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ και της Κύπρου.
Με πληροφορίες από ertnews.gr, kathimerini.gr, reuters, bbc