Kathimerini.gr
Μεγάλη ανατροπή στη διαδεδομένη αντίληψη που θέλει τις γυναίκες να ζουν περισσότερο από τους άνδρες επιφέρει μια νέα μελέτη Δανών επιστημόνων. Η έρευνα, που εκπονήθηκε από το Syddansk Universitet της Οντένσε, στη Δανία, και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση BMJ Open, βασίζεται σε στοιχεία για τη μακροζωία που συλλέχθηκαν από ολόκληρο τον κόσμο και καλύπτουν περίοδο 200 ετών (1751-2020).
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, αν και οι άνδρες φαίνεται ότι έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής από τις γυναίκες, έχουν σημαντική πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο από αυτές. Ενδεικτικά, η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας αναφέρει ότι το προσδόκιμο ζωής την περίοδο 2018-2020 ήταν 79,3 χρόνια για τους άνδρες και 83,1 χρόνια για τις γυναίκες. Η νέα μελέτη εκτιμά, ωστόσο, ότι τέτοιες αποτυπώσεις σχετικά με το προσδόκιμο ζωής των δύο φύλων δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, καθώς οι άνδρες έχουν σοβαρή πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο. Ειδικότερα, υπολογίσθηκε ότι 25% έως 50% των ανδρών ζουν περισσότερο από τις γυναίκες.
Εξωγενείς παράγοντες
Ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες έχουν οι παντρεμένοι και όσοι διαθέτουν πανεπιστημιακό πτυχίο. «Οι άνδρες με αυτά τα χαρακτηριστικά ζουν περισσότερο από τις γυναίκες, ιδίως όταν αυτές είναι άγαμες και δεν έχουν πτυχίο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», υπογραμμίζουν οι ερευνητές. Επίσης, η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η πιθανότητα μεγαλύτερης μακροζωίας των ανδρών συγκριτικά με τις γυναίκες μειώθηκε τη δεκαετία του 1970. Αργότερα, καταγράφηκε σταδιακή αύξησή της σε όλους τους πληθυσμούς.
Η αυξομείωση των διαφορών του προσδόκιμου ζωής μεταξύ των δύο φύλων εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες και αποδίδεται κυρίως στο κάπνισμα ή σε άλλες επισφαλείς συμπεριφορές. Έτσι, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι «παρότι το προσδόκιμο ζωής των ανδρών είναι χαμηλότερο από αυτό των γυναικών και γενικότερα η θνησιμότητα των ανδρών σε όλες τις ηλικίες είναι υψηλότερη, οι άνδρες έχουν σοβαρές πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από τις γυναίκες».
Έρευνα που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Λυών, στη Γαλλία, με αντικείμενο τα αίτια της διαφοράς του προσδόκιμου ζωής μεταξύ των δύο φύλων, διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να αποδοθεί σε συγκεκριμένο βιολογικό αίτιο. H τεστοστερόνη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την πιθανότητα καρδιαγγειακών προβλημάτων στους άνδρες. Στο μικρότερο προσδόκιμο ζωής συμβάλλουν συμπεριφορές όπως το οινόπνευμα, το κάπνισμα και η ανθυγιεινή διατροφή. Oι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να συμμορφωθούν με τις συστάσεις του γιατρού τους, εφόσον αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, ενώ αναλαμβάνουν και υπέρμετρους κινδύνους, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται σε τροχαία ατυχήματα.