ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυριακίδου: Κρίσιμη η επόμενη φάση για COVID-19, προειδοποιεί μιλώντας σε Επιτροπή ΕΚ

Η Κύπρια Επίτροπος εξήγησε ότι ο μόνος τρόπος για να βγούμε πραγματικά από την πανδημία, είναι να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο που είναι προσβάσιμο σε όλους

ΚΥΠΕ

Το μήνυμα ότι έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας, ο COVID-19 δεν θα φύγει, θα ζήσουμε με αυτόν μέχρι να αναπτυχθεί εμβόλιο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τρόπους, ώστε οι πολίτες μας να συνεχίζουν τη ζωή τους μέσα στη νέα κατάσταση, έστειλε η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, σε συζήτηση σε μια ψηφιακή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Επίτροπος προειδοποίησε ότι η επόμενη φάση είναι κρίσιμη, δεν μπορούμε να βιαστούμε και δεν έχουμε την πολυτέλεια να απογοητεύσουμε. Η Στέλλα Κυριακίδου επεσήμανε ότι η συνεχής ροή σαφούς επικοινωνίας παραμένει υψίστης σημασίας και η Κομισιόν θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τα Κράτη Μέλη, τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, με τη βιομηχανία και τον τομέα της υγείας για το θέμα.

Αναλυτικά, η Επίτροπος Κυριακίδου ενημέρωσε τους Ευρωβουλετές για τον ευρωπαϊκό χάρτη πορείας της Κομισιόν για την απόσυρση των μέτρων, και εξήγησε ότι αν προχωρήσουμε πολύ γρήγορα, εάν δεν συντονιστούμε αποτελεσματικά και εάν δεν επικοινωνήσουμε καθαρά με τους πολίτες, υπάρχει κίνδυνος αύξησης των περιπτώσεων, τονίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύουμε να θέσουμε σε κίνδυνο όλες τις θυσίες των πολιτών και των γιατρών και των νοσοκόμων, στην πρώτη γραμμή.

Η Επίτροπος Κυριακίδου εξήγησε ότι το πλάνο απόσυρσης των μέτρων πρέπει να βασίζεται στις τελευταίες επιστημονικές και επιδημιολογικές συμβουλές, και την ικανότητα των συστημάτων υγείας να διαχειρίζονται συνεχείς νέες περιπτώσεις.
Τόνισε δε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να αλληλοϋποστηρίζονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους, με ανοιχτό τρόπο και σε όλα τα επίπεδα, σε αυτή την κρίσιμη φάση.

Εξήγησε ότι για την απόσυρση των μέτρων απαιτούνται 5 βασικά στοιχεία.

  • Πρώτον, ένα ισχυρό σύστημα παρακολούθησης και επαρκής ικανότητα εργαστηριακών δοκιμών για τη διάγνωση και τη μέτρηση της πιθανής ανοσίας - το οποίο μπορεί να υποστηριχθεί από τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν σχετικά με τις μεθοδολογίες δοκιμών.

  • Δεύτερον, ένα αποτελεσματικό σύστημα εντοπισμού επαφών για τη διάσπαση αλυσίδων λοίμωξης - το οποίο μπορεί να υποστηριχθεί από τη σύσταση της Κομισιόν για δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και εφαρμογές, και μια εργαλειοθήκη για την ανάπτυξη εφαρμογών.

  • Τρίτον, την ικανότητα και την ανθεκτικότητα για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης τα οποία πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια πιθανή αύξηση των περιπτώσεων όταν αρθούν τα μέτρα
  • Τέταρτον, είναι απαραίτητη η σταθερή παροχή ιατρικού και προστατευτικού εξοπλισμού.

  • Και τέλος, πρέπει να συνεχιστεί η υποστήριξη αποτελεσματικών και ασφαλών θεραπειών που μπορούν να μειώσουν τις πιέσεις θνησιμότητας και υγειονομικής περίθαλψης.

Εξήγησε ότι ο μόνος τρόπος για να βγούμε πραγματικά από την πανδημία, είναι να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο που είναι προσβάσιμο σε όλους. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να συνεργαστούμε, με τους διεθνείς εταίρους μας, και με τη βιομηχανία για να κινητοποιήσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις και πόρους, σημείωσε η Επίτροπος.

Ανακοίνωσε ότι η Πρόεδρος von der Leyen θα φιλοξενήσει ένα διαδικτυακό συνέδριο δεσμεύσεων στις 4 Μαΐου για να υποστηρίξει την έρευνα.

Σημείωσε ότι ανησυχεί αναφερόμενες ελλείψεις κρίσιμων φαρμάκων για τη θεραπεία του COVID-19 - ιδίως για τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην εντατική θεραπεία και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ο Επίτροπος Breton και η ίδια έστειλαν επιστολές στη βιομηχανία για να αυξήσουν την παραγωγή και είναι σε τακτική επαφή με τις ινδικές αρχές, ώστε αυτές να άρουν τους περιορισμούς των εξαγωγών τους, ενώ έχουν εκδοθεί αντιμονοπωλιακές οδηγίες σχετικά με τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων. Οι κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν τονίζουν την ανάγκη άρσης των απαγορεύσεων και των περιορισμών στις εξαγωγές, την αποφυγή των εθνικών αποθεμάτων, την πλήρη εφαρμογή των "πράσινων λωρίδων" και τη βελτιστοποίηση της χρήσης φαρμάκων στα νοσοκομεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση