ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός: Ποιο είναι το πρόβλημα με τα στοιχεία που δίνει το Πεκίνο;

Επαρχίες ανακοινώνουν περισσότερα κρούσματα από όσα... ολόκληρη η χώρα

Η μία μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο σπεύδουν να επαναφέρουν τους ελέγχους στις πτήσεις από την Κίνα καθώς δεν φαίνεται πλέον να υπάρχει η παραμικρή εμπιστοσύνη στα στοιχεία του Πεκίνου για την πορεία της πανδημίας στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Η Ζετζιάνγκ, μια επαρχία στην ανατολική ακτή, δήλωσε την Τρίτη ότι έχει περίπου 1 εκατομμύριο νέα κρούσματα την ημέρα.

Ο φόβος που υπάρχει διεθνώς δεν είναι τόσο για την ποσότητα των κρουσμάτων και την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα, αλλά για την πιθανή ανάδυση κάποιας νέας μετάλλαξης που μπορεί να φανεί πιο μεταδοτική ή και πιο φονική. Υπενθυμίζεται ότι οι παραλλαγές ανησυχίας όπως η Γάμμα, η Δέλτα και η Όμικρον, προέκυψαν από περιοχές όπου υπήρχε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές δημοσιεύουν καθημερινά τον αριθμό νέων κρουσμάτων, σοβαρών περιπτώσεων και θανάτων, αλλά αυτοί οι αριθμοί περιλαμβάνουν μόνο επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα και χρησιμοποιούν έναν πολύ στενό ορισμό των θανάτων που σχετίζονται με τον COVID.

Ο απολογισμός σε εθνικό επίπεδο για την Πέμπτη ήταν 9.548 νέα κρούσματα και πέντε θάνατοι, αλλά ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις δημοσιεύουν πολύ υψηλότερες εκτιμήσεις μόνο για τις περιοχές τους. Για παράδειγμα η Ζετζιάνγκ, μια επαρχία στην ανατολική ακτή, δήλωσε την Τρίτη ότι έχει περίπου 1 εκατομμύριο νέα κρούσματα την ημέρα.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, η Κίνα έχει μοιραστεί τα στοιχεία 4.144 κρουσμάτων με το GISAID, μια παγκόσμια πλατφόρμα για δεδομένα κορωνοϊού. Αυτό είναι μόνο το 0,04% του αναφερόμενου αριθμού κρουσμάτων – ποσοστό 100 φορές μικρότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και σχεδόν τέσσερις φορές λιγότερο από τη γειτονική Μογγολία.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι μοιράζονται πληροφορίες, αναφέροντας τα στοιχεία που δόθηκαν στο GISAID και τις συναντήσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αλλά οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ έχουν επανειλημμένα ζητήσει περισσότερα – όχι μόνο για τη γενετική αλληλουχία αλλά και για νοσηλεία, εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας και θανάτους. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους εξέφρασε ανησυχία αυτή την εβδομάδα για τον κίνδυνο για τη ζωή στην Κίνα.

«Τα δεδομένα παραμένουν απαραίτητα για τον ΠΟΥ για τη διεξαγωγή τακτικών, γρήγορων και ισχυρών αξιολογήσεων κινδύνου της παγκόσμιας κατάστασης», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ.

Η κινεζική κυβέρνηση συχνά διακρατεί πληροφορίες από το δικό της κοινό, ιδιαίτερα οτιδήποτε μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο για το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης απέφευγαν τις τρομερές αναφορές για απότομη αύξηση των αποτεφρώσεων και των ανθρώπων που τρέχουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να προσπαθήσουν να λάβουν θεραπεία καθώς το σύστημα υγείας αγγίζει τα όριά του.

Κυβερνητικά στελέχη στο Πεκίνο κατηγόρησαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι υπερβάλλουν και συκοφαντούν την Κίνα. Οι ξένες κυβερνήσεις όμως δεν έχουν πάψει να ανησυχούν, και τυχόν εύρημα σε τεστ ή στα λύματα αεροπλάνων προερχόμενων από την Κίνα που θα συνδέεται με νέα μετάλλαξη, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις διεθνείς αερομεταφορές – και όχι μόνο…

Πηγή: Associated Press

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X