ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός: Ο εφιάλτης των περιορισμών επιστρέφει στη Σαγκάη

Από την Τρίτη 240 συνοικίες της κινεζικής μεγαλούπολης είναι σε νέο αυστηρό λόκνταουν

Σε νέο γύρο τεστ υποβάλλονται οι περισσότεροι κάτοικοι της Σαγκάης την Πέμπτη, καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση υποπαραλλαγής του κορωνοϊού με την επιστημονική ονομασία ΒΑ.5.2.1.

Ήδη την Τρίτη εκατομμύρια κάτοικοι της Σαγκάης αντιμετώπισαν τον καύσωνα για να περιμένουν στην ουρά για υποχρεωτικά τεστ Covid, καθώς οι αυξανόμενοι αριθμοί κρουσμάτων και η εμφάνιση μιας εξαιρετικά μολυσματικής υποπαραλλαγής της Όμικρον πυροδότησε νέους φόβους για επιστροφή στο μαζικό lockdown.

Οι αρχές της Σαγκάης διέταξαν την πλειονότητα των 16 περιοχών της πόλης να υποβληθούν σε δύο γύρους δοκιμών από την Τρίτη έως την Πέμπτη, μετά τον εντοπισμό κρούσματος της νέας υποπαραλλαγής BA.5.2.1 στην κοινότητα στις 8 Ιουλίου.

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή BA.5 εξαπλώνεται ταχέως σε όλο τον κόσμο και θεωρείται μεγάλη απειλή από τις αρχές στην Κίνα – την τελευταία μεγάλη χώρα που ακολουθεί μια αυστηρή στρατηγική μηδενικής Covid.

Νέες υποπαραλλαγές του Όμικρον έχουν αναφερθεί σε πολλές κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Πεκίνου, του βορειοανατολικού λιμανιού της Νταλιάν και της κεντρικής πόλης Σιάν, η οποία έκλεισε για επτά ημέρες λόγω των νέων κρουσμάτων.

Τα αυξανόμενα κρούσματα – και οι περιορισμοί – έρχονται καθώς ένας σφορδρός καύσωνας σαρώνει τη χώρα. Στη Σαγκάη, οι αρχές έθεσαν τον υψηλότερο κόκκινο συναγερμό την Κυριακή καθώς οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η αποπνικτική ζέστη έχει κάνει τις μαζικές δοκιμές ακόμη πιο βασανιστικές για τους κατοίκους – ορισμένοι από τους οποίους πρέπει να περιμένουν στην ουρά για ώρες – και για το προσωπικό που διενεργεί τους ελέγχους. Οι τελευταίοι καλύπτονται από την κορυφή μέχρι τα νύχια με αεροστεγή εξοπλισμό.

Κύβοι πάγου για δροσιά

Στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγιναν viral φωτογραφίες εργαζομένων με στολές προστασίας που ξάπλωναν σε παγάκια, ενώ ειδικοί υγείας προειδοποίησαν για θερμοπληξία των εργαζομένων που περνούν πολλές ώρες σε εξωτερικούς χώρους φορώντας χοντρά προστατευτικά ρούχα.

Στη Σαγκάη σημειώθηκε άλμα στις μολύνσεις νωρίτερα αυτό το μήνα, λόγω επιδημίας που συνδέεται με ένα μπαρ καραόκε. Τις τελευταίες 10 ημέρες, η πόλη έχει αναφέρει περισσότερα από 400 κρούσματα.

Το αυξανόμενο ξέσπασμα έχει τροφοδοτήσει φόβους ότι ο εμπορικός κόμβος οδηγείται ξανά σε μαζικό lockdown, μόλις εβδομάδες αφότου οι κάτοικοί του βγήκαν από δύο μήνες εξαντλητικού περιορισμού στο σπίτι.

Η πόλη των 25 εκατομμυρίων τερμάτισε το lockdown στις αρχές Ιουνίου, αλλά συνέχισε να επιβάλλει σκληρούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ανελέητων δοκιμών και των έκτακτων περιορισμών σε ενώσεις όπου εντοπίστηκαν κρούσματα Covid.

Από την Τρίτη, 240 γειτονιές σε όλη τη Σαγκάη έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές μεσαίου ή υψηλού κινδύνου και έχουν τεθεί σε lockdown.

Οι αξιωματούχοι της Σαγκάης έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι επίκειται lockdown σε όλη την πόλη, αλλά αυτό δεν κατάφερε να πείσει τους κατοίκους, οι οποίοι σημείωσαν ότι οι αρχές είχαν επίσης προβεί σε παρόμοιους ισχυρισμούς τον Μάρτιο πριν από το προηγούμενο αυστηρό περιοριστικό.

Τη Δευτέρα, δύο επιτροπές γειτονιάς στη Σαγκάη δήλωσαν ότι οι κάτοικοι θα πρέπει «να προετοιμάσουν τρόφιμα και φάρμακα που μπορούν να διαρκέσουν για 14 ημέρες στο σπίτι, για να είναι στην ασφαλή πλευρά».

Οι ανακοινώσεις, αφού κυκλοφόρησαν ευρέως στο Διαδίκτυο, προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους έχουν πληγεί από την παρατεταμένη απομόνωσή τους τον Απρίλιο και τον Μάιο, που οδήγησε σε εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων και εμπόδισε την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.

Σε απάντηση στον σάλο, ένας υπάλληλος της επιτροπής της γειτονιάς είπε στους κρατικούς Health Times ότι η πρόταση είχε σκοπό να προετοιμάσει τους κατοίκους για την αυξανόμενη επιδημία, καθώς οι στενές επαφές, ή και δευτερεύουσες, ενός μολυσμένου κρούσματος μπορούν επίσης να οδηγήσουν μια γειτονιά σε lockdown.

«Εντάξει, ας περάσουμε όλη μας τη ζωή ζώντας με τον φόβο της έλλειψης τροφίμων και τη σκιά της συσσώρευσης καθημερινών αναγκών», ανέφερε ένα σχόλιο στο Weibo, την κινεζική πλατφόρμα που μοιάζει με το Twitter.

«Πέρασαν τρία χρόνια, πότε θα τελειώσει; Πόσες ακόμη τριετίες έχουν οι άνθρωποι στη ζωή τους; Φτάνει!», είπε ένας άλλος.

Πηγή: CNN, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X