ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός: Δανοί επιστήμονες βλέπουν σε 2 μήνες το τέλος της πανδημίας

Η εξαιρετικά μεταδοτική «Όμικρον» προκαλεί πρωτοφανή αριθμό λοιμώξεων, «χαρίζοντας» σε όσους προσβληθούν καλό επίπεδο ανοσίας, ανέφερε η δρ Τίρα Γκρόβε Κράουζε

Kathimerini.gr

Το τέλος της πανδημίας θα επέλθει εντός διμήνου, εκτιμά η επικεφαλής του κρατικού επιδημιολογικού Serum Institute της Δανίας, δρ Τίρα Γκρόβε Κράουζε. Όπως τόνισε, η εξαιρετικά μεταδοτική «Όμικρον» προκαλεί πρωτοφανή αριθμό λοιμώξεων, «χαρίζοντας» σε όσους προσβληθούν καλό επίπεδο ανοσίας. Επειδή η νόσος που προκαλεί είναι σημαντικά ηπιότερη απ’ ό,τι προκαλούσαν παλαιότερα στελέχη, δημιουργεί φυσική ανοσία, χωρίς βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Έτσι, το όραμα της «ανοσίας της αγέλης» θα γίνει πραγματικότητα. Ενθαρρυντικά είναι και τα νέα από το επιστημονικό πεδίο, καθώς έξι μελέτες από ανεξάρτητες ομάδες ερευνητών, σχετικά με τη δράση της «Όμικρον» στον ανθρώπινο οργανισμό, υποδεικνύουν ότι η νέα μετάλλαξη είναι πιθανότερο να προκαλέσει λοίμωξη στο ανώτερο αναπνευστικό και όχι στους πνεύμονες, όπου δεν καταγράφονται εξίσου εκτεταμένες βλάβες με αυτές που προκαλούσε η μετάλλαξη «Δέλτα».

Ταυτόχρονα, μεγάλη πίεση δέχεται το βρετανικό σύστημα υγείας (NΗS), εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων που προκαλεί η μετάλλαξη «Όμικρον». Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τον δημόσιο τομέα να προετοιμαστεί για το χειρότερο δυνατό σενάριο, κατά το οποίο το 25% του εργατικού δυναμικού θα απουσιάζει εξαιτίας της COVID. Ο Βρετανός υπουργός Παιδείας Ναντχίμ Ζαχάουι, εξάλλου, παραδέχθηκε χθες ότι οι νοσηλείες εξαιτίας της «Όμικρον» αυξάνονται κυρίως στην ηλικιακή ομάδα άνω των 50, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι από τα στοιχεία δεν προκύπτει η ανάγκη εφαρμογής περαιτέρω περιορισμών.

Το Ισραήλ ήδη δρομολόγησε τη χορήγηση τέταρτης εμβολιαστικής δόσης στο υγειονομικό προσωπικό και τους πολίτες άνω των εξήντα ετών. Η Γαλλία, αντιθέτως, τηρεί στάση αναμονής. Ο επικεφαλής του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας, Αλέν Φίσερ, δήλωσε ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, αφού συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία. Ο Αλβέρτος Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, ωστόσο, εκτιμούσε τον Δεκέμβριο ότι η τέταρτη εμβολιαστική δόση θα είναι αναγκαία νωρίτερα απ’ ό,τι θα ανέμενε κανείς, εξαιτίας της μεγάλης ικανότητας διαφυγής της «Ομικρον».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση