ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ κ. Στέλλα Κυριακίδου, σε αποκλειστική συνέντευξη της στους Financial Times, καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ένωσης να προετοιμαστούν, για αυξημένα κρούσματα ενόψει του Φθινοπώρου και του Χειμώνα. Παράλληλα οι Βρυξέλλες προειδοποιούν για την κόπωση από τον εμβολιασμό του Covid19, καθώς προτρέπουν σε νέα εκστρατεία για εμβολιασμούς.
Η κ. Στέλλα Κυριακίδου αναφέρθηκε στην προετοιμασία που πρέπει να γίνει, στη διάρκεια ακόμη του καλοκαιριού, σημειώνοντας ότι τα Υπουργεία Υγείας πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους όσον αφορά τους εμβολιασμούς, παρά την κατανοητή "κόπωση" των πληθυσμών σχετικά με την πανδημία.
"Πρέπει να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς, πρέπει να διευρύνουμε την κάλυψη των ενισχυτικών εμβολίων και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα συστήματα υγείας είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν μελλοντικά κύματα", δήλωσε στη συνέντευξή της. "Ανησυχώ ότι οι εμβολιασμοί έχουν μείνει στάσιμοι τους τελευταίους μήνες και έχουμε δει ενδεχομένως τον εντοπισμό επαφών και τα διαγνωστικά τεστ να μην γίνονται αρκετά εντατικά".
Τα μέτρα που προτρέπει η Επίτροπος περιλαμβάνουν την ανίχνευση των κρουσμάτων και ιχνηλάτιση των επαφών, καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς και τη δημιουργία επαρκών προμηθειών υγειονομικής περίθαλψης αλλά και την προετοιμασία για την επαναφορά των μασκών και της κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι ο αδρανής ρυθμός των εκστρατειών εμβολιασμού αποτελεί βασική ανησυχία, δεδομένου του σύντομου κενού που εντοπίζεται πριν από την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης. Στις αρχές Ιουλίου, οι ευρωπαϊκές υγειονομικές υπηρεσίες συνέστησαν την επέκταση της επιλεξιμότητας για δεύτερες αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων Covid19 σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Παρά τη προτροπή αυτή, λιγότερο από το 65% των ενηλίκων έχει λάβει την ενισχυτική δόση στην ΕΕ, ενώ σχεδόν το 15% εξακολουθεί να μην έχει λάβει καθόλου εμβόλια.
"Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι μήνες κατά τους οποίους πρέπει να αυξήσουμε την ετοιμότητά μας για ό,τι μπορεί να μας αναμένει αργότερα, όσον αφορά τα εμβόλια, τα θεραπευτικά μέσα και τον ιατρικό εξοπλισμό", δήλωσε η Επίτροπος Υγείας.
Ήταν σκόπιμο για τους άνω των 60 ετών και τις ευάλωτες ομάδες να κάνουν άμεσα το επιπλέον αναμνηστικό εμβόλιο για να διασφαλίσουν ότι είναι προστατευμένοι από το κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε η κ. Κυριακίδου. Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα χρειαστεί να υπάρξουν αναπροσαρμοσμένα εμβόλια για τις τελευταίες παραλλαγές που εμφανίστηκαν στην ΕΕ, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι τα υφιστάμενα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά έναντι των εκδοχών του ιού που κυκλοφορούν.
Ο υποτονικός ρυθμός των εμβολιασμών θα μπορούσε εν μέρει να αποδοθεί στο ότι οι πολίτες περιμένουν την άφιξη των εμβολίων που έχουν προσαρμοστεί για τις νέες παραλλαγές, τα οποία θα μπορούσαν να λάβουν έγκριση τον Σεπτέμβριο, δήλωσε η Επίτροπος. Όμως τα άτομα αντ' αυτού έπρεπε να εμβολιαστούν "το συντομότερο δυνατό" με τα τρέχοντα εμβόλια.
Η μείωση στους εμβολιασμούς, πρόσθεσε οφειλόταν σε διάφορους λόγους, όπως "η αίσθηση ότι η πανδημία ενδεχομένως βρίσκεται σε καθοδική πορεία ή ότι έχει τελειώσει", καθώς και η αίσθηση κόπωσης από τα εμβόλια. "Προέρχεται επίσης από πολλές συζητήσεις ότι τα υφιστάμενα εμβόλια δεν προστατεύουν, οπότε ας περιμένουμε νέα προσαρμοσμένα που θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Η ίδια όμως τόνισε: "Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο".