ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κομισιόν για Τουρκία: Oι BRICS και η Ε.Ε. είναι εντελώς διαφορετικοί οργανισμοί

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να επιλέγει τις συμμαχίες, αλλά ως υποψήφια προς ένταξη πρέπει να ευθυγραμμίζεται με όλα τα στάνταρ και τους κανόνες της Ε.Ε.

Oι BRICS και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι εντελώς διαφορετικοί οργανισμοί στους στόχους και τη δομή, επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πέτερ Στάνο, σχολιάζοντας το αίτημα της Τουρκίας να ενταχθεί στην ομάδα των BRICS. Οι BRICS+ είναι πολιτικός οργανισμός δέκα χωρών, που συναντώνται σε ετήσιες συνόδους κορυφής Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αιθιοπία και Ιράν, με στόχο την πολιτική και οικονομική συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, έπειτα από σχετική ερώτηση, πρόσθεσε ότι «η Τουρκία είναι χώρα ελεύθερη, όπως κάθε άλλη, να αποφασίσει τι είναι το καλύτερο γι’ αυτή σε ό,τι έχει να κάνει με τις συμμαχίες και τη συνεργασία».

Όσον αφορά τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, είπε ότι παραμένει υποψήφια χώρα, γεγονός το όποιο έχει κάποιους περιορισμούς. «Εχουμε τελωνειακή ένωση μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας και πολύ καλές εμπορικές σχέσεις, που είναι πολύ επωφελείς για την Τουρκία», είπε ο Πέτερ Στάνο, που τόνισε ότι οι υποψήφιες χώρες πρέπει να ευθυγραμμίζονται με όλα τα στάνταρ και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ενδεχόμενη περαιτέρω διεύρυνση της ομάδας των BRICS θα μπορούσε να συζητηθεί κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου. Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και ο στενός σύμμαχος της Τουρκίας, το Αζερμπαϊτζάν, είναι μεταξύ άλλων χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στην ομάδα.

Η ομάδα των BRICS προβάλλεται ως εναλλακτική λύση για τα κράτη που θέλουν να αποφύγουν «θεσμούς που κυριαρχούνται από τη Δύση», όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα νέα μέλη μπορούν δυνητικά να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας της ομάδας ενώ παράλληλα διευρύνουν τις πολιτικές και εμπορικές τους σχέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν κατηγορεί εδώ και χρόνια τη Δύση ότι επιδιώκει να περιορίσει τις τουρκικές φιλοδοξίες για μια αυτάρκη αμυντική βιομηχανία και μια ισχυρή οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση