ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κίνα: Σάλος με βίαιη σύλληψη ρεπόρτερ του BBC - «Έγινε για το καλό του»

Καρέ-καρέ η βίαιη σύλληψη του Βρετανού δημοσιογράφου που κατέγραφε τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις κατά του lockdown στη Σαγκάη

Kathimerini.gr

Eν μέσω πρωτοφανών διαδηλώσεων στην Κίνα κατά της πολιτικής «zero COVID», σάλο έχει προκαλέσει η βίαιη σύλληψη ενός δημοσιογράφου του BBC στη Σαγκάη.

Ο έμπειρος δημοσιογράφος και βιντεορεπόρτερ Εντ Λόρενς βρισκόταν στη Σαγκάη και κατέγραφε τις διαδηλώσεις, ενώ παράλληλα έγραφε και στο Twitter για όσα εκτυλίσσονταν.

«Είμαι στο σημείο της χτεσινής μεγαλειώδους διαδήλωσους κατά του zero COVID στη Σαγκάη. Πολλοί άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί και παρακολουθούν σιωπηλά. Ένας άντρας με πλησίασε να μου πει ότι κατασχέθηκαν τα λουλούδια του από την αστυνομία. Αμέσως, ήρθαν δύο αστυνομικοί να ακούσουν τη συζήτησή μας», έγραφε μεταξύ άλλων στα tweets του.

Καρέ-καρέ η σύλληψη του Βρετανού δημοσιογράφου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του BBC, ο Λόρενς «χτυπήθηκε» από αστυνομικούς την ώρα που εργαζόταν, παρά το γεγονός ότι είναι διαπιστευμένος δημοσιογράφος.

Όπως φαίνεται από βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, ομάδα αστυνομικών έριξε κάτω τον ρεπόρτερ και του πέρασε χειροπέδες, ενώ ο ίδιος εξέφραζε διαμαρτυρίες.

Στη συνέχεια, κρατήθηκε για αρκετές ώρες προτού αφεθεί τελικά ελεύθερος.

«Τον συνέλαβαν για τον καλό του»

Το BBC δήλωσε την ανησυχία του για τη σύλληψη και τη μεταχείριση του Λόρενς. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, δεν δόθηκε καμία εξήγηση ή συγγνώμη από τις κινεζικές αρχές για όλο το περιστατικό.

Μάλιστα, το BBC υποστηρίζει πως ένας Κινέζος δημόσιος λειτουργός δήλωσε ότι ο δημοσιογράφος «συνελήφθη για το καλό του, για να μη μολυνθεί (από τον SARS-CoV-2) εν μέσω του πλήθους».

«Δεν θεωρούμε πως αυτή είναι αξιόπιστη εξήγηση», σημειώνει με νόημα εκπρόσωπος του BBC.

«Δεν δήλωσε ότι είναι δημοσιογράφος»

Από τη μεριά του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε σήμερα πως ο Εντ Λόρενς δεν είχε δηλώσει την ιδιότητά του ως δημοσιογράφου.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαο Λιτζιάν είπε πως σημείωσε τη δήλωση του BBC σχετικά με το επεισόδιο, υποστήριξε όμως πως αυτή δεν αντανακλά αυτό που συνέβη.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Βρετανού υπουργού Επιχειρήσεων Γκραντ Σαπς, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει δικαιολογία για να ξυλοκοπούνται από την αστυνομία δημοσιογράφοι που καλύπτουν διαμαρτυρίες».

«Δεν μπορεί να υπάρξει απολύτως καμία δικαιολογία για να ξυλοκοπούνται από την αστυνομία δημοσιογράφοι που καλύπτουν απλώς τις διαμαρτυρίες. Ξέρω πως αυτό αποτελεί σημαντική ανησυχία», δήλωσε ο Σαπς μιλώντας στο Sky News.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση