ΠΗΓΗ: Reuters
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επαναβεβαίωσε την υπόσχεση για εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Ρωσία σε μήνυμα προς τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η Πιονγιάνγκ γιόρτασε την επέτειο της ανεξαρτησίας της από την Ιαπωνία, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA την Παρασκευή.
Ηταν η απάντηση σε μήνυμα συγχαρητηρίων από τον Πούτιν για την επέτειο της 15ης Αυγούστου, ημέρα απελευθέρωσης, όπου ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι οι σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν όταν οι σοβιετικοί στρατιώτες πολέμησαν κατά της Ιαπωνίας εξακολουθεί να χρησιμεύει ως βάση των δεσμών τους, ανέφερε το KCNA.
Αμυντική συμφωνία
«Τα φιλικά αισθήματα των στρατών και των λαών των δύο χωρών που σφυρηλατήθηκαν και εμβαθύνθηκαν στον αιματηρό αγώνα κατά του κοινού εχθρού χρησιμεύουν ως ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη … των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας σε συνολική στρατηγική εταιρική σχέση και αήττητη συντροφικότητα», δήλωσε ο Κιμ.
Ο Κιμ και ο Πούτιν πραγματοποίησαν τον Ιούνιο στην Πιονγιάνγκ τη δεύτερη συνάντηση κορυφής σε λιγότερο από έναν χρόνο, υπογράφοντας σύμφωνο «συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης» που περιλαμβάνει αμοιβαία αμυντική συμφωνία.
Εγινε εν μέσω κατηγοριών της Νότιας Κορέας, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών ότι ο Κιμ βοηθά τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, προμηθεύοντας πυραύλους με αντάλλαγμα οικονομική και άλλη στρατιωτική βοήθεια από τη Μόσχα.
Η υποστήριξη από τον Στάλιν
Ο Κιμ επισκέφθηκε μνημείο προς τιμήν των Kορεατών στρατιωτών που πολέμησαν στην αντίσταση κατά της Ιαπωνίας για να τερματιστεί η αποικιοκρατία 1910-1945 και τον Πύργο της Απελευθέρωσης όπου μνημονεύονται οι στρατιώτες του Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού, ανέφερε το KCNA.
Ο ιδρυτής του κράτους της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ, ο οποίος είναι ο παππούς του σημερινού ηγέτη, υποστηρίχθηκε από τον γενικό γραμματέα της Σοβιετικής Ενωσης Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ιαπωνίας κοντά στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι Σοβιετικοί υποστήριξαν τις κομμουνιστικές δυνάμεις του Κιμ που τελικά ίδρυσαν τη Βόρεια Κορέα μετά την απελευθέρωση της Κορέας το 1945.
Κάλεσμα σε διάλογο
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δεν έκαναν αναφορά στο σχέδιο ενοποίησης που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ, καλώντας σε διάλογο με την Πιονγιάνγκ και προτείνοντας διεθνή διάσκεψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Βόρειας Κορέας.
Το κάλεσμα ήρθε σε κρίσιμη περίοδο, ενώ το σχέδιο του Γιουν έγινε δεκτό με σκεπτικισμό από εμπειρογνώμονες, οι οποίοι εξέφρασαν αμφιβολίες ως προς το αν είναι ρεαλιστικό.
Την Παρασκευή, ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Κιμ Γιονγκ Χο, ο οποίος εποπτεύει τις διακορεατικές σχέσεις, δήλωσε ότι διαφωνεί με εκείνους που λένε ότι η Βόρεια Κορέα θα απορρίψει το σχέδιο.
«Πιστεύω ότι η Βόρεια Κορέα θα εξετάσει προσεκτικά την πρόταση της κυβέρνησής μας», δήλωσε σε ενημέρωση.