ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ζώνη καταστροφής» η Μπανγκόκ - Φόβοι για πολλούς νεκρούς

Ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ έπληξε την κεντρική Μιανμάρ και ταρακούνησε και την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, όπου κατέρρευσε ουρανοξύστης υπό ανέγερση και έχουν παγιδευτεί δεκάδες εργάτες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

(Upd. 14:45) Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε σήμερα τη νοτιοανατολική Ασία, προκάλεσε πολλούς θανάτους και ανυπολόγιστες (προσώρας) καταστροφές τόσο στη Μιανμάρ όσο και την Ταϊλάνδη. 

Τον σεισμό που εκδηλώθηκε στις 14:20 (τοπική ώρα), ώρα που ο πολύς κόσμος βρισκόταν ακόμη στη δουλειά του, διαδέχτηκε μια εξίσου ισχυρή δόνηση (6,4 Ρίχτερ).  

Η δόνηση έγινε αισθητή και στη γειτονική Ταϊλάνδη, με εκατοντάδες ανθρώπους να ξεχύνονται πανικόβλητοι στους δρόμους και την Μπανγκόκ να κηρύσσεται «ζώνη καταστροφής».

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι τρεις μετά τη μερική κατάρρευση ναού στη Μιανμάρ και άλλοι τρεις από την πτώση του υπό ανέγερση ουρανοξύστη στην Μπανγκόκ.

«Προσευχόμασταν όταν η γη άρχισε να τρέμει… Τρεις άνθρωποι πέθαναν επί τόπου» ανέφερε ένας από τους αυτόπτες, στην πόλη Ταουνγνού.

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), η δόνηση είχε μέγεθος 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εκδηλώθηκε σε βάθος δέκα χιλιομέτρων. 

 

Το επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε περίπου στις 14:20 (τοπική ώρα, 08:20 ώρα Κύπρου), ήταν 17 χλμ από την πόλη Μάνταλεϊ, με πληθυσμό 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Σύμφωνα με το USGS, 12 λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, ακολούθησε ένας δεύτερος, επίσης ισχυρός, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ.



Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες, ενώ πολλά κτίρια, μνημεία θρησκευτικών χώρων και υποδομές σε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη κατέρρευσαν.

Κατέρρευσε ουρανοξύστης

Στη Μπανγκόκ μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα ένας υπό ανέγερση ουρανοξύστης 30 ορόφων ισοπεδώθηκε πλήρως.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Επειγόντων της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε. Τουλάχιστον 43 εργάτες έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια του, ενώ δεκάδες εργάτες διασώθηκαν.

Αυτόπτες μάρτυρες κατέγραψαν τη στιγμή της κατάρρευσης του κτιρίου, που προκάλεσε ένα τεράστιο νέφος σκόνης. Εντρομοι οι εργάτες φαίνονται να τρέχουν για να σωθούν, ενώ άλλοι μεταφέρουν στις πλάτες τους τους τραυματισμένους συναδέλφους τους.

Μαρτυρίες

Σύμφωνα με το Τμήμα Πρόληψης Καταστροφών της Ταϊλάνδης, ο σεισμός έγινε αισθητός σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας.

«Άκουσα έναν ήχο την ώρα που κοιμόμουν σπίτι μου, έτρεξα όσο πιο μακριά μπορούσα έξω από το κτίριο με τις πυτζάμες μου», δήλωσε η Νουανγκάι κάτοικος της Τσιάνγκ Μάι, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ταϊλάνδης, δημοφιλή τουριστικό προορισμό γνωστό για τους ναούς του.

Η Bui Thu, δημοσιογράφος του BBC που ζει στην Μπανγκόκ, περιγράφει πως βρισκόταν στο σπίτι της και μαγείρευε όταν έγινε ο πρώτος σεισμός.

«Ήμουν πολύ νευρική, είχα πανικοβληθεί», λέει. «Δεν ήξερα τι ήταν, επειδή έχει περάσει, νομίζω, μια δεκαετία από τότε που η Μπανγκόκ βίωσε έναν πραγματικά ισχυρό ή ισχυρό σεισμό σαν αυτόν».

«Στο διαμέρισμά μου έχω μόνο κάποια ραγίσματα στους τοίχους. Είδα το νερό νερό να εκτοξεύεται από τις πισίνες και τους ανθρώπους να φωνάζουν».

Η ίδια μαζί με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους κατέφυγαν στους δρόμους.

«Προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε τι έχει συμβεί. Τα κτίρια στην Μπανγκόκ δεν είναι κατασκευασμένα για σεισμούς, γι’ αυτό νομίζω ότι θα υπάρξουν μεγάλες ζημιές» λέει η ίδια.

Προς το παρόν οι αρχές της Μιανμάρ δεν έχουν αναφερθεί επισήμως σε ζημιές, αν και Βιρμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλά θύματα» σε μεγάλο νοσοκομείο της πρωτεύουσας Ναϊπιντάου.

«Τρέξαμε όλοι έξω από το σπίτι όταν άρχισαν να τρέμουν τα πάντα. Είδα ένα πενταώροφο κτίριο να καταρρέει μπροστά στα μάτια μου. Όλοι στην πόλη μου έχουν βγει στους δρόμους και κανείς δεν τολμά να μπει ξανά μέσα στα κτίρια».

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας από τη Μάνταλεϊ, η Χτετ Νάινγκ Οο, είπε στο Reuters ότι ένα τεϊοποτείο στο οποίο βρίσκονταν πολλοί άνθρωποι έχει καταρρεύσει. «Δεν μπορούσαμε να μπούμε μέσα. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη».

Ζημιές σε δρόμους και ναούς

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), από την ισχυρή δόνηση και τους μετασεισμούς, το οδόστρωμα σε πολλές περιπτώσεις υποχώρησε, ενώ τμήματα οροφών και ταβάνια κατέρρευσαν.

Η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Παετονγκτάρν Σιναουάτρα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ, μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε για την πρώτη αποτίμηση του αντικτύπου του σεισμού.

Παρά τις αρχικές αναφορές για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Μπανγκόκ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ανουτίν Σαρνβιρακούλ δήλωσε πως, παρότι η κατάσταση στην πρωτεύουσα παραμένει σοβαρή, δεν έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ολες οι πτήσεις από και προς την Μπανγκόκ διεξάγονται κανονικά, ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ταϊλάνδης.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μπανγκόκ κατοικούν περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους ζουν σε πολυώροφα διαμερίσματα.

Υπάρχουν πολλές ζημιές σε πολυώροφα κτίρια, γνωστοποίησε ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ, χωρίς να δώσει ακριβή αριθμό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται αυτοψίες από ειδικούς.

Κοινοί οι μεγάλοι σεισμοί στη Μιανμάρ

Οι σεισμοί είναι σχετικά συχνοί στη Μιανμάρ, όπου από το 1930 ως το 1956 σημειώθηκαν έξι δονήσεις μεγέθους μεγαλύτερου των 7 βαθμών κοντά στο ρήγμα της Σαγκάινγκ που διατρέχει το κεντρικό τμήμα της χώρας από τον βορρά ως τον νότο.

Το 2016 σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών είχε ταρακουνήσει την παλιά πρωτεύουσα Μπαγκάν, στην κεντρική Μιανμάρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 άνθρωποι και να καταρρεύσουν τοίχοι σε ναούς σε αυτόν τον τουριστικό προορισμό.

Τον Νοέμβριο του 2012 σεισμός επίσης 6,8 βαθμών έπληξε την κεντρική Μιανμάρ, σκοτώνοντας 26 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους.

Οι ελλιπείς υποδομές, οι ανεπαρκείς υπηρεσίες υγείας –κυρίως στις επαρχιακές περιοχές— και η άναρχη δόμηση των αστικών κέντρων έχουν καταστήσει τους κατοίκους της Μιανμάρ ιδιαίτερα ευάλωτους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πηγή: Reuters, BBC, Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Το «kill switch» που δεν υπάρχει, αλλά «υπάρχει»... και τα προς εξαγωγή «toned-down» μαχητικά του μέλλοντος που προβληματίζουν ...
Του Γιώργου Σκαφιδά
 |  ΚΟΣΜΟΣ