Εντονες είναι οι αντιδράσεις στο Ισραήλ μετά την ανεύρεση των έξι νεκρών ομήρων στα τούνελ της Χαμάς.
Πρόκειται για τις σορούς των Καρμέλ Γκατ, Έντεν Γερουσάλμι, Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, Αλεξάντερ Λομπάνοφ, Aλμογκ Σαρούσι και Όρι Ντανίνο οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ.
Στο Τελ Αβίβ, καθώς και σε άλλες πόλεις, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους, κατηγορώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για ολιγωρία και καθυστέρηση υπογραφής συμφωνίας για απελευθέρωση των αιχμαλώτων.
«Μια συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων είναι στο τραπέζι για πάνω από 2 μήνες. Αν δεν υπήρχαν οι καθυστερήσεις, το σαμποτάζ και οι δικαιολογίες, αυτοί για τους οποίους μάθαμε ότι πέθαναν σύντομα, θα ήταν πιθανότατα ζωντανοί. Η καθυστέρηση στην υπογραφή της συμφωνίας οδήγησε στον θάνατό τους», τόνισε το Φόρουμ των Οικογενειών των Ομήρων σε ανακοίνωσή του. «Είναι καιρός να ξαναφέρουμε τους ομήρους μας στο σπίτι, ώστε να βοηθήσουμε τους ζωντανούς να ανακάμψουν και να θάψουμε τους νεκρούς όπως τους αξίζει».
Το Φόρουμ διευκρινίζει πως ο Αλεξάντερ Λομάνοφ είχε γίνει πατέρας στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του ενός παιδιού που είναι σήμερα 5 μηνών.
Ο Νετανιάχου βρίσκεται σε δύσκολη θέση: επιχειρώντας να επικοινωνήσει με τις οικογένειες των δολοφονημένων ομήρων και να τους εκφράσει τα συλλυπητήρια, δύο εξ αυτών αρνήθηκαν να συνομιλήσουν μαζί του, επιρρίπτοντας του ευθύνες για την τραγική εξέλιξη.
Νωρίτερα, σε δήλωσή του, είπε ότι το Ισραήλ δεσμεύτηκε να επιτύχει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και τη διασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ. «Όποιος δολοφονεί ομήρους δεν θέλει συμφωνία», υπογράμμισε. «Μαζί με όλους τους πολίτες του Ισραήλ, συγκλονίστηκα μέχρι τα βάθη της ψυχής μου από την τρομερή εν ψυχρώ δολοφονία έξι εκ των ομήρων», σημείωσε, εκφράζοντας τη «βαθιά του εκτίμηση» για τους μαχητές της υπηρεσίας ασφαλείας των IDF και της Σιν Μπετ «που ρισκάρουν τη ζωή τους για την επιστροφή των γιων και των κορών μας».
Απεργίες για την επιστροφή των ομήρων
Το κάλεσμα για μια μονοήμερη γενική απεργία του Αρνον Μπαρ-Νταβίντ, του οποίου το συνδικάτο Histadrut εκπροσωπεί εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες, υποστηρίχθηκε από τους κύριους κατασκευαστικούς κλάδους και επιχειρηματίες του Ισραήλ στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Η απεργία θα ξεκινήσει στις 6 π.μ., τοπική ώρα.
Οι υπηρεσίες του δήμου του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ θα συμμετάσχουν τη Δευτέρα στην απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους ομήρους και τις οικογένειές τους, όπως αναφέρει σε σημερινή ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook ο δήμος.
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ζήτησε από την γενική εισαγγελέα της χώρας να υποβάλει ένα αίτημα με τη μορφή του κατεπείγοντος στα δικαστήρια για να μπλοκάρει μια προγραμματισμένη απεργία που στοχεύει να πιέσει τον Νετανιάχου να φέρει πίσω τους Ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Γάζα.
Στην επιστολή του προς τη γενική εισαγγελέα του Ισραήλ, Γκαλί Μπαχαράβ-Μιάρα, ο Σμότριτς υποστηρίζει ότι μια απεργία δεν έχει νομική βάση, δεδομένου ότι στοχεύει να επηρεάσει αθέμιτα σημαντικές πολιτικές αποφάσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με την κρατική ασφάλεια. Παράλληλα τόνισε ότι μια ευρύτερη απεργία -η οποία θα έκλεινε τη χώρα συμπεριλαμβανομένων των εξερχόμενων πτήσεων- έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες που θα προκαλούσαν περιττές οικονομικές ζημιές εν καιρώ πολέμου.
Οι όμηροι σκοτώθηκαν πριν από δύο ή τρεις ημέρες
Η νεκροψία που πραγματοποιήθηκε στα πτώματα των έξι ομήρων που ανέκτησε το Ισραήλ στη Γάζα, έδειξε ότι οι όμηροι σκοτώθηκαν από «εξ’επαφής» πυρά «μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής πρωί», ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.
«Οι έξι όμηροι πυροβολήθηκαν εξ’επαφής από τρομοκράτες της Χαμάς πολλές φορές», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Σίρα Σόλομον σε ανακοίνωσή της.
«Οι θάνατοι πιθανότατα συνέβησαν περίπου 48 με 72 ώρες πριν από την νεκροψία, δηλαδή μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής πρωί», πρόσθεσε.
Μπάιντεν: Είμαι συντετριμμένος
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν εξέδωσε νωρίτερα ανακοίνωση για το θέμα δηλώνοντας «συντετριμμένος και εξοργισμένος». Υποσχέθηκε ότι «οι ηγέτες της Χαμάς θα πληρώσουν για αυτά τα εγκλήματα. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε νυχθημερόν για μια συμφωνία που θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Ρεχόμποθ Μπιτς, στο Ντέλαγουερ, είπε πως εξακολουθεί να είναι «αισιόδοξος» ότι θα επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ώστε να σταματήσει ο πόλεμος. «Νομίζω πως είμαστε κοντά στο να έχουμε μια συμφωνία», είπε. «Είναι καιρός αυτός ο πόλεμος να τελειώσει». Ο Μπάιντεν πρόσθεσε πως «εξακολουθούν να γίνονται συναντήσεις». «Νομίζω πως μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία, όλοι έχουν πει ότι συμφωνούν στις αρχές που θα τη διέπουν», επισήμανε.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.