ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιράν: Πού βρίσκεται η φοιτήτρια που διαμαρτυρήθηκε ημίγυμνη;

Το προφίλ της ακτιβίστριας, όπως μεταδίδεται από αρχές και Τύπο της Τεχεράνης, και όλες οι τελευταίες πληροφορίες

Πρώτα της είχαν σκίσει τα ρούχα. Αργότερα, αποφάσισε να τα σκίσει μόνη της και να διαμαρτυρηθεί. Η Ιρανή ακτιβίστρια, που πολλοί αναγνωρίζουν ως την Αχού Νταριαέι, προέβη στο αδιανόητο για τα ισλαμικά ήθη του Ιράν: έμεινε μόνο με τα εσώρουχα στην πανεπιστημιούπολη του Ισλαμικού Πανεπιστημίου Αζάντ στην Τεχεράνη, το περασμένο Σάββατο, διαμαρτυρόμενη και για όσα λέγεται ότι υπέστη και εναντίον του υποχρεωτικού χιτζάμπ που έχει επιβάλει το καθεστώς της χώρας.

Η Αχού Νταριαέι –το όνομα της οποίας αποκάλυψε γκρουπ στα social media που κατηγορείται για διασπορά φιλοκυβερνητικών ειδήσεων και ανέφερε ότι «καμία βία δεν της ασκήθηκε»– έγινε, όπως ήταν φυσικό, viral. Εξάλλου, το γεγονός πρωτοδημοσιοποιήθηκε σε φοιτητικό κανάλι του πανεπιστημίου της στα social media, προφανώς τραβηγμένο από παρακείμενο κτίριο. Και η αντίδραση του ιρανικού καθεστώτος δεν άργησε να έρθει. Ανδρες με πολιτικά την πλησίασαν, τη συνέλαβαν, την οδήγησαν σε ένα αυτοκίνητο και χάθηκαν δι’ άγνωστον κατεύθυνσιν.

Η Ιρανή ακτιβίστρια είχε καταγγείλει ότι μέλη της ομάδας Μπασίτζ, του εθελοντικού παραστρατιωτικού κλάδου των Φρουρών της Επανάστασης που είχε ιδρύσει ο Αγιατολάχ Χομεϊνί το 1979, της είχαν επιτεθεί προ ημερών εντός του πανεπιστημίου. Η επίθεση περιελάμβανε διάρρηξη των ιματίων της – της μαντίλας και των ρούχων της προς παραδειγματισμόν.

«Από τους πρωτοπόρους της ανυπακοής και της διαφθοράς στο πανεπιστήμιο»

Η ανάγκη παραδειγματισμού προέκυψε, όπως λένε δημοσιεύματα που επικαλούνται ιρανικά μέσα, επειδή η φοιτήτρια φορούσε «ακατάλληλα ρούχα» στο αμφιθέατρο και την «έγδυσαν», αφού είχε λάβει προειδοποίηση από τα μέλη της ασφάλειας του πανεπιστημίου ώστε να συμμορφωθεί με τον κώδικα ενδυμασίας. Ετερα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για περαιτέρω κακοποίηση της νεαρής από τα μέλη της Μπασίτζ είτε χτυπώντας τη στην πόρτα του αυτοκινήτου είτε σε έναν στύλο.

Την ίδια στιγμή, καθηγητής του ίδιου πανεπιστημίου είχε δηλώσει σε ιρανικά μέσα ότι «στην ημι-κάλυψη ορισμένων φοιτητριών έχουν αντιταχθεί σοβαρά καθηγητές σε ορισμένα αμφιθέατρα», προσθέτοντας ότι η φοιτήτρια είναι από τους πρωτοπόρους της ανυπακοής και της διαφθοράς στο πανεπιστήμιο.

Η «ψυχική διαταραχή» της φοιτήτριας και ο εγκλεισμός σε δομή

Μάλιστα, ο διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αζάντ, Αμίρ Ματζούμπ, δήλωσε αργότερα ότι η φοιτήτρια, μητέρα δύο παιδιών και διαζευγμένη, πάσχει από «ψυχική διαταραχή» και όταν συνελήφθη βρισκόταν υπό το καθεστώς «υψηλού στρες» και η πράξη της δεν σχετίζεται με την αντιμετώπιση από τις Αρχές. Από την άλλη, η ιρανική εφημερίδα Farhikhtegan ανέφερε ότι η πράξη της δεν φαίνεται να είναι πολιτικής αλλά ψυχικής φύσεως και θα πρέπει να βοηθηθεί να θεραπευθεί, συμπληρώνοντας ότι το αντι-ιρανικό κίνημα θα βρει και πάλι ευκαιρία να εκμεταλλευτεί πολιτικά την αντίδραση της φοιτήτριας. Στην ίδια θεωρία προέβη και το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, σημειώνοντας ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από το ίδιο κίνημα που συμμετείχε στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί το 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εκπρόσωπος Τύπου της ιρανικής κυβέρνησης, Φατεμέχ Μοχατζερανί, στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση για το θέμα, δήλωσε ότι «αντί να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα υπό τον φακό της εθνικής ασφάλειας, το αντιμετωπίζουμε με κοινωνικό τρόπο, επιδιώκοντας να λύσουμε τα προβλήματα της διαταραγμένης φοιτήτριας», όπως μεταδίδει το Reuters. Η ίδια συμπλήρωσε ότι η φοιτήτρια έχει μεταφερθεί από αστυνομικό τμήμα σε κέντρο θεραπείας, δίχως να αναφέρει σε τι θεραπεία θα υποβληθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ιράν  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X