Kathimerini.gr
Την παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών προκάλεσαν οι θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν και εφαρμόστηκαν στο Ιράν σε βάρος ενός 17χρονου και ενός 22χρονου. Ο διεθνής οργανισμός κάλεσε την Τεχεράνη να τερματίσει άμεσα τις εκτελέσεις τονίζοντας ότι η χώρα δεσμεύεται από διεθνείς συμβάσεις για τη μη επιβολή της θανατικής ποινής σε άτομα κάτω των 18 ετών.
Συγκεκριμένα, το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξέφρασε τη λύπη του και τον προβληματισμό του για τις νέες εκτελέσεις. «Η εκτέλεση του Χαμιντρέζα Αζαρί, ο οποίος κατηγορήθηκε για φόνο, είναι η πρώτη αναφερόμενη εκτέλεση φερόμενου ανήλικου παραβάτη στο Ιράν φέτος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Ελίζαμπεθ Θρόσελ.
«Μας προβληματίζει επίσης η εκτέλεση, του 22χρονου Μίλαντ Ζοχρεβάντ, του όγδοου ατόμου που εκτελείται λόγω των διαδηλώσεων του Σεπτεμβρίου του 2022. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η δίκη του δεν πληρούσε τις βασικές απαιτήσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχουν επίσης ανησυχητικές αναφορές ότι οι γονείς του Ζοχρεβάντ συνελήφθησαν μετά την εκτέλεσή του. Καταδικάζουμε τις εκτελέσεις», πρόσθεσε η Θρόσελ.
Η αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε ότι το Ιράν συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά επιβολής θανατικών ποινών.
«Καλούμε την ιρανική κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως την εφαρμογή της θανατικής ποινής και να επιβάλει μορατόριουμ στη χρήση της. Μέχρι τότε, η θανατική ποινή μπορεί να επιβληθεί μόνο για τα πολύ σοβαρά εγκλήματα […] Καλούμε επίσης την κυβέρνηση να σταματήσει να χρησιμοποιεί ποινικές διαδικασίες για την τιμωρία πολιτικών ακτιβιστών και άλλων ατόμων», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι οι περσινές μαζικές διαδηλώσεις στο Ιράν πυροδοτήθηκαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί η οποία πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από τη λεγόμενη «αστυνομία ηθών» της χώρας. Η νεαρή είχε συλληφθεί λόγω φερόμενης παραβίασης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες που έχει επιβληθεί στην ισλαμική χώρα.
Τους επόμενους μήνες, η καταστολή των διαδηλώσεων οδήγησε σε εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες συλληφθέντες, σύμφωνα με ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων στη χώρα.
Με πληροφορίες από Guardian