Kathimerini.gr
Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι αποδέχεται σχέδιο – πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που έλαβε από την Αίγυπτο και το Κατάρ.
Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους.
Η πρόταση περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, ανοικοδόμηση της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων και συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος της Χαμάς, Ταχέρ Αλ Νονό.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα ανέφερε ότι πρόκειται για συμφωνία σε τρία στάδια, κάθε ένα από τα οποία θα είναι διάρκειας 42 ημερών.
Ο Κχαλίλ Αλ Χαγιά δήλωσε επίσης ότι το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.
Πανηγυρισμοί στη Γάζα, επιφυλακτικότητα στο Ισραήλ
Παλαιστίνιοι στη Ράφα πανηγυρίζουν μετά την αποδοχή της πρότασης για κατάπαυση του πυρός (Reuters)
Αξιωματούχος της Χαμάς ανέφερε ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ», ενώ αμέσως μετά την ανακοίνωση, Παλαιστίνιοι στη Ράφα της νότιας Γάζας, έξω από το νοσοκομείο Αλ Ακσά στο κέντρο του παλαιστινιακού θυλάκου και αλλού ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.
Την αποδοχή της πρότασης για εκεχειρία χαιρέτισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως ελπίζει ότι και το Ισραήλ θα πράξει το ίδιο.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους, ζήτησαν να μην ληφθεί τοις μετρητοίς η ανακοίνωση της Χαμάς.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι μιλώντας σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι όροι που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν είναι οι ίδιοι με τους οποίους έχει συμφωνήσει το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τα ίδια μέσα, «η πρόταση που αποδέχθηκε η Χαμάς έγινε μονομερώς από την Αίγυπτο και δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στο Ισραήλ μέχρις ότου διευκρινιστούν οι λεπτομέρειές της».
Ισραηλινός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι η εκεχειρία με την οποία η Χαμάς ανακοίνωσε ότι συμφώνησε αποτελεί «στρογγυλεμένη» εκδοχή αιγυπτιακής πρότασης την οποία το Ισραήλ δεν μπορεί να αποδεχθεί.
«Είναι τέχνασμα με σκοπό να φανεί το Ισραήλ ως η πλευρά που αρνείται μία συμφωνία», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ο Μπάιντεν υπέρ της εκεχειρίας
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι αποσυναρμολογούν τις σκηνές τους, μετά την ισραηλινή εντολή εκκένωσης περιοχών της Ράφα (REUTERS/Hatem Khaled)
Νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, τηλεφωνική συνομιλία για τη Ράφα, είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ανέφερε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΡ, ότι κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νετανιάχου, ο Μπάιντεν επανέλαβε τις ανησυχίες του ως προς το ενδεχόμενο εισβολής στη Ράφα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ακόμα ότι η επίτευξη εκεχειρίας με τη Χαμάς θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν οι ζωές των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.
Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι δεν υποστηρίζει εισβολή στη Ράφα χωρίς σχέδιο για τη βοήθεια των αμάχων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.
Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι επρόκειτο να διασφαλίσει πως το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μεταξύ Ισραήλ και Γάζας θα παραμείνει ανοιχτό για την ανθρωπιστική βοήθεια, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου ο ισραηλινός στρατός διέταξε μερική εκκένωση της Ράφα, πόλης της νότιας Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο, που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους εκτοπισμένους.
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την ισραηλινή εντολή ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.