ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Σρι Λάνκα θα πουλήσει «χρυσές» βίζες, σε αναζήτηση ρευστού

Τα χρήματα θα πρέπει να είναι δεσμευμένα σε έναν τοπικό τραπεζικό λογαριασμό κατά τη διάρκεια της διαμονής

ΚΥΠΕ

Η Σρι Λάνκα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα πουλήσει βίζες μακράς διάρκειας για να προσελκύσει ξένο νόμισμα που χρειαζόταν απεγνωσμένα, αφού το νησιωτικό έθνος ξέμεινε από δολάρια για να πληρώσει για τρόφιμα και καύσιμα.

Οι αλλοδαποί που καταθέτουν τουλάχιστον $100.000 τοπικά, θα λάβουν άδεια να ζήσουν και να εργαστούν στη Σρι Λάνκα για 10 χρόνια στο πλαίσιο του «Προγράμματος Βίζας Golden Paradise», δήλωσε η κυβέρνηση.

Τα χρήματα θα πρέπει να είναι δεσμευμένα σε έναν τοπικό τραπεζικό λογαριασμό κατά τη διάρκεια της διαμονής, ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση.

«Αυτό το σχέδιο θα βοηθήσει τη Σρι Λάνκα σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία μας», είπε ο Υπουργός ΜΜΕ Nalaka Godahewa σε δημοσιογράφους στο Κολόμπο.

Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης τη χορήγηση πενταετούς βίζας σε οποιονδήποτε αλλοδαπό ξοδεύει τουλάχιστον 75.000 δολάρια για να αγοράσει ένα διαμέρισμα στο νησί.

Οι έντονες ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων έχουν προκαλέσει εκτεταμένες διαδηλώσεις, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν κατασκηνώσει έξω από το παραθαλάσσιο γραφείο του Προέδρου Gotabaya Rajapaksa ζητώντας την παραίτησή του.

Η κυβέρνηση έχει επισημάνει την προθυμία να εξετάσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την εξουσία του Προέδρου, ο οποίος έδωσε στον εαυτό του σαρωτικές εξουσίες να διορίζει και να απολύει υπουργούς, δικαστές και δημόσιους υπαλλήλους μετά την εκλογή του το 2019.

Η κυβέρνησή του αναίρεσε επίσης τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που έδωσαν θεσμοθετημένη ανεξαρτησία στην αστυνομία, τη δημόσια διοίκηση, την εκλογική επιτροπή και το δικαστικό σώμα.

Η οικονομική κατάρρευση της Σρι Λάνκα άρχισε να γίνεται αισθητή αφού η πανδημία του κορωνοϊού τορπίλησε ζωτικά έσοδα από τον τουρισμό και τα εμβάσματα.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που δεν μπορούν να πληρώσουν για τις εισαγωγές καυσίμων έχουν επιβάλει μακροχρόνιες καθημερινές διακοπές ρεύματος, ενώ μεγάλες ουρές σχηματίζονται γύρω από τα πρατήρια καυσίμων καθώς οι άνθρωποι περιμένουν για βενζίνη και κηροζίνη.

Τα νοσοκομεία έχουν έλλειψη ζωτικών φαρμάκων, η κυβέρνηση έχει απευθύνει έκκληση στους πολίτες στο εξωτερικό για δωρεές και ο πληθωρισμός ρεκόρ έχει προσθέσει στις καθημερινές δυσκολίες.

Αξιωματούχοι της Σρι Λάνκα έφτασαν στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα για να διαπραγματευτούν ένα πρόγραμμα διάσωσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση