ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Σμύρνη, η νέα βάση των ισλαμιστών πολεμιστών της Λιβύης

Τι αποκαλύπτει ρωσικό δημοσίευμα για την δράση της Τουρκίας στον εμφύλιο της βορειοαφρικανικής χώρας;

Η ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στο Ιντλίμπ της Συρίας, σπρώχνει την Μόσχα να δώσει στην δημοσιότητα ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούν τα βήματα της Άγκυρας στις κρίσεις της Συρίας και της Λιβύης, με τα οποία διαφωνούν πολλά μέλη της διεθνούς κοινότητας. Μια νέα ρωσική «αποκάλυψη» αφορά τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στην κρίση της Λιβύης.

Το «Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Ειδήσεων» αποκαλύπτει τις διαδρομές για τη μετακίνηση μισθοφόρων και στρατιωτικών εκπαιδευτών από την Συρία και την Τουρκία στη Λιβύη. Τα συγκεκριμένα άτομα αποστέλλονται στην Λιβύη για να πολεμήσουν στο πλευρό της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, τα χρήματα «για τη διατήρηση συμμοριών και αγορών όπλων προέρχονται» από το Κατάρ και την τουρκική παραστρατιωτική οργάνωση SADAT, η οποία στρατολογεί ριζοσπάστες στη Συρία.

Οι «αποκαλύψεις» του ρωσικού μέσου

Συνολικά, από τις 24 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, η Άγκυρα μετέφερε στην Λιβύη πάνω από 1.200 Σύριους «τρομοκράτες» από τα σύνορα με την Τουρκία μέσω ειδικά διαμορφωμένων διαδρόμων μεταφοράς. Το ρωσικό πρακτορείο χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο όρο για να περιγράψει τους ισλαμιστές πολεμιστές που δραστηριοποιούνται στην Συρία.

Οι Σύριοι πολεμιστές αφού έφτασαν και παρέμειναν στην Τουρκία για δύο εβδομάδες, έλαβαν ειδική εκπαίδευση σε στρατόπεδα κοντά στην πόλη της Σμύρνης στα δυτικά της χώρας. Στη συνέχεια, οι μαχητές με αεροσκάφοι των εταιριών Wings και African Airlines, μεταφέρθηκαν στο έδαφος της Λιβύης, όπου τα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Μιτίγκα κοντά στην Τρίπολη.

Το ρωσικό πρακτορείο προσθέτει ακόμη ότι με εντολή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, οι επιβάτες δεν καταγράφηκαν για τις συγκεκριμένες πτήσεις, όπως συμβαίνει στην περίπτωση πολιτικών πτήσεων. Αντ 'αυτού, η μεταφορά των μαχητών στα αεροπλάνα ελέγχονταν από έναν συγκεκριμένο πολίτη της Λιβύης. Είναι επίσης γνωστό ότι σε δύο αεροσκάφη που πέταξαν πρόσφατα κατευθείαν στη Λιβύη από το αεροδρόμιο της τουρκικής πόλης Άντερπ, εκτός από εκατοντάδες μισθοφόρους από το απόσπασμα του Σουλτάνου Μουράτ, βρισκόντουσαν υψηλόβαθμα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Συρίας. Ένας από αυτούς ήταν, ο Χαμζά Αλ Ομάρ, ο οποίος πέταξε με ένα από αυτά τα αεροσκάφη, με στόχο ειδικά την εκπαίδευση ριζοσπαστών σε τακτικές μάχης σε αστικά περιβάλλοντα, ορυχεία, αυτοκινητόδρομους, κτίρια κατοικιών και δημοτικές υποδομές.

Τους υπόσχονται τουρκικές υπηκοότητες

Στην συνέχεια, του ρεπορτάζ τονίζεται ότι η διοίκηση των Τούρκων Ενόπλων Δυνάμεων έστειλε περισσότερους από 50 στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία SADAT στην Τρίπολη, η οποία θα εκπαιδεύσει ένοπλες ομάδες της Τρίπολης. Εκτός από αυτούς, 20 στρατιωτικοί του τουρκικού στρατού βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Λιβύης. Πρόκειται για μηχανικούς επικοινωνιών, προγραμματιστές και αξιωματικούς. Αυτοί οι άνθρωποι υπέγραψαν συμβάσεις με την οργάνωση SADAT, φαινομενικά για εκπαίδευση.

Ακόμη, το επίμαχο δημοσίευμα αναφέρει ότι στην Συρία λειτουργούν γραφεία που υπογράφουν συμβάσεις με μαχητές που επιθυμούν να μεταβούν στη Λιβύη. Εκπρόσωποι αυτών των γραφείων υπόσχονται στους μαχητές μηνιαίο μισθό 2.000 δολαρίων. Οι συμβάσεις υπογράφονται για περίοδο έξι μηνών, ενώ σε αυτούς που εντάσσονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι υπεύθυνοι των γραφείων στρατολόγησης υπόσχονται μακροπρόθεσμα την χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας.

Σύμφωνα με το ρωσικό ρεπορτάζ, η τουρκική παραστρατιωτική ομάδα SADAT σκοπεύει να σχηματίσει μια νέα στρατιωτική μονάδα που θα φέρει την ονομασία «Ομάρ Αλ Μουχτάρ», το όνομα ενός εθνικού ήρωα της Λιβύης που αντιστάθηκε στην ιταλική αποικιοκρατία. Το Κατάρ χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες της ομάδα SADAT στη Λιβύη.

Το λιμάνι της Σμύρνης

Τέλος, το ρωσικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι τη νύχτα 29-30 Ιανουαρίου, ένα φορτηγό πλοίο που φέρει τη σημαία του Λιβάνου, συνοδευόμενο από δύο φρεγάτες τουρκικού ναυτικού, εγκατέλειψε το λιμάνι της Σμύρνης και έφτασε στην Τρίπολη. Στο πλοίο υπήρχαν πάνω από 80 τεμάχια εξοπλισμού. Όλα αυτά τα οχήματα παραδόθηκαν από την Τουρκία με κεφάλαια από το Κατάρ στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η «Κ» σημειώνει ότι την παρούσα στιγμή δεν έχει την δυνατότητα να επιβεβαιώσει όλες τις πληροφορίες που δίνονται στην δημοσιότητα από το ρωσικό δημοσίευμα. Παρόλα αυτά, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένας από τους λιγοστούς Τούρκους αναλυτές που παρακολουθούν την ρωσική εξωτερική πολιτική, ο Κερίμ Χας, σχολιάζοντας το νέο ρωσικό δημοσίευμα, υπενθυμίζει ότι «Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Ειδήσεων» φέρει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο και ότι η δημοσίευση του συγκεκριμένου ρεπορτάζ την παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι μια τυχαία εξέλιξη και σχετίζεται με την ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις με αφορμή τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ της Συρίας.

Ολόκληρο το ρωσικό κείμενο είναι διαθέσιμο στα ρωσικά στην ιστοσελίδα του «Ομοσπονδιακού Πρακτορείου Ειδήσεων», στην διεύθυνση: https://riafan.ru/1247369-fan-raskryvaet-detali-marshruta-terrora-iz-turcii-v-liviyu.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X